Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довечера е вторият концерт на певицата със Софийската филхармония

Владимир Джамбазов за концерта с Рут Колева и как различните жанрове си "стискат ръцете"

Композиторът е автор на оркестрациите на песните, той ще дирижира оркестъра

Публиката добре помни предишния концерт на Рут Колева с Филхармонията
Снимка: Личен архив
Много истории „събрахме“ при  гостуването на сутрешното ни „Радиокафе“ в зала „България“ и сега ви ги разказваме точно, когато трябва. 

Тази вечер от 19 часа е концертът на Рут със Софийската филхармония и точно за това говорим с Владимир Джамбазов, който е консултант по творческата и международната дейност на директора на концертен комплекс „България“ Найден Тодоров. 
Владимир Джамбазов познава много добре оркестъра, прекарал е в него целия си съзнателен музикален живот. Но акцентът сега е фактът, че той е автор на аранжиментите и оркестрацията на песните на Рут Колева, той и ще дирижира Софийската филхармония довечера. Концертът e озаглавен Confidence.Truthи на него ще бъдат представени песни и от предния албум на Рут (също с участието на музикантите от Софийската филхармония) и доста от новия албум – общо над 20!

Концертът е част от една поредица този сезон - „Извън петолинието“ – разказва Владиммир Джамбазов, - в която жанровете си „стискат ръцете“. Това не е нещо ново – нито за Софийската филхармония, нито за големите оркестри по света, но тази симбиоза ражда красиви резултати. И разширява публиката – добавям аз и тук гостът ни си спомня как на предишния концерт на Рут Колева с филхармонията преди две години отвън остана публика за още една зала „България“. Така че да, може пък тези хора да дойдат отново на концерт, а пък събития като това дават възможност на тези, които обичат класическата музика, да „нададат ухо“ към това, което се случва в другите жанрове, защото хубава музика има във всички жанрове, а белегът за това е дали достига до душата на слушателите – разсъждава Владимир Джамбазов и си спомня как самият той като студент е преминал през по-свободните стилове и затова днес се чувства удобно, правейки версиите на песните със симфоничен оркестър.Снимка

Работата с Рут много му харесваможе да е клише, но с нея наистина се работи лесно. Познаваме се от няколко години – честна, открита и което е много важно – непрестанно се развива. Много космополитна, не знам дали всички знаят, че Рут е печелила стипендия от фондацията на Стиви Уондър и е учила в Лос Анжелис, а също така е следвала медии и комуникации в Холандия, така че определено е ерудиран човек, който познава нещата във всичките им аспекти.

Говорим с Владимир Джамбазов и за цялостната концепция на срещата на рок/поп/соул или аренби със симфоничния оркестър и как дадена песен става „обемна“ и той дава пример с Оceans, която след оркестрацията „грейна, осмисли се... изобщо когато има „симфонична жилка“, песента става друга – деликатно допълва Джамбазов.

Чуйте целия разговор – за това как младите в оркестъра (които вече са повече) по-лесно възприемат работата с другите жанрове, но и как някои от „по-старите“ са били страхотни в това отношение (Влади Джамбазов конкретно си спомня за тромбониста Петър Попов); за работата на Софийската филхармония със световни звезди като Стинг (който си ги „взима“ и за концерта в Букурещ) и за всички, която ще се появят на сцената довечера.

Очаквайте следващата седмица втората част от интервюто с Владимир Джамбазов – за Филхармоничното общество на Софийската филхармония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55