Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Операцията спасява мъжа с рак на простатата, ако е диагностициран в ранен етап

Редовният секс съхранява дълголетието на жлезата
| обновено на 03.12.17 в 13:04
Снимка: hillclinic.com
Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна в нея се отразява и на уринирането. Тя е орган на половата система и с възрастта претърпява промени:
1. Може да се стигне до т.нар. увеличена простата (наричана още Доброкачествена простатна хиперплазия - ДПХ);
2. Рак на простатата – заболяване, което възниква и се развива бавно и без почти никаква симптоматика, която често наподобява тази на ДПХ (например смущения в уринирането). Това обаче е най-честото онкозаболяване сред мъжете и неслучайно днес за този проблем говорим с д-р Георги Георгиев – уролог от Хил клиник.

Профилактиката на рака на простатната жлеза трябва да започне, когато мъжът прехвърли 45 години, съветва д-р Георгиев. С напредване на възрастта се увеличава и процентът заболели мъже. Ако в рода вече има случай на рак на простатата, човекът трябва да се започне с профилактичните прегледи още след 40-годишна възраст.

Мъжете трябва да осъзнаят, че в ранната фаза това заболяване протича съвсем безсимптомно. При профилактичния преглед освен ехографско изследване, правим и кръвно – туморния маркер на простатната жлеза. При сериозно съмнение, се прави ядрено-магнитен резонанс, ако трябва - взима се биопсия, с която окончателно се установява дали има заболяване. Нормална и увеличена простатаДосега имаше близо 50% фалшиви негативни резултати, но с прилагането на Fusion биопсия това е сведено до минимум.

  • Статистика:

През 2016 г. в България са отчетени 470 заболели на 100 000 души.
Това прави по 5-6 новооткрити мъже с рак на простатата.


Простата е важен орган, който има защитна функция по отношение на сперматозоидите. След определена възраст отстраняването на тази жлеза не се отразява на качеството на живот.

За „подмладяването“ на рака на простатата влияе замърсената среда, в която живеем – храните, въздуха, а също така наднорменото тегло, хроничния простатит.
Затова е важно да се акцентира върху навременната профилактика, диагностика и правилното лечение. Д-р Георги Георгиев Снимка: Г. Нейков, БНРКогато рано се установи, ракът е още в самата простата, няма метастази, отстраняването на заболелия орган до голяма степен решава проблемът. Ако пациентът е в по-късна фаза, лечението е комплексно.

Когато работим със Зеления лазер, ние отстраняваме сърцевината, която де факто е причина за цялостното нарастване на простатата.

По думите на д-р Георгиев редовният секс предпазва простатата, намалява рискът от рак, но ако се наложи и се извърши операция, не се нарушава ерекцията и удоволствието от секса. Специалистът препоръчва мъжете с риск да избягват газирани напитки, алкохол (червено вино), пържено, люто, мазно.

Мовембър (месецът за мъжкото здраве с акцент върху рака на простатата) е добра инициатива, но човек не трябва да ходи на профилактичен преглед само когато е обявена кампания.

Дори и да се вземат хранителни добавки или медикаменти, простатата продължава на расте, така че прегледите са много необходими.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Георги Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ
ТИР с турска регистрация блъсна автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“ край с. Лозен.

Арестуваха шофьора на ТИР, който предизвика катастрофата с автобус на АМ "Тракия"

Шофьорът на товарния камион, предизвикал тежката катастрофа с автобус тази сутрин на АМ "Тракия", при която бяха ранени 14 души, е арестуван. По случая вече е образувано и досъдебно производство. Пробите за алкохол и наркотици, както на шофьора на турския ТИР, така и на водача на автобуса, са отрицателни. "Опасност за живота има за двама..

публикувано на 23.05.18 в 17:45

Детската панорама за изкуства обединява фолклорни и съвременни изпълнения

В събота и неделя ще се проведе Детската панорама за изкуства, която  Българският арт и фолклорен център „Нестия” организира вече няколко години. В парка „Заимов“ участници от цялата страна ще представят танцови и музикални изпълнения, като ще бъдат включени не само фолклорни, макар те да са акцетът, но и съвременни жанрови форми. И тази година..

публикувано на 23.05.18 в 17:28

Евгени Крусев провери изпълнението на три пешеходни моста по р. Владайска

Замeстник кметът на Столичната община Евгени Крусев провери изпълнението на три пешеходни моста по река Владайска между ул. „Камен Андреев“ и ул. "Зайчар" в район "Възраждане". Мостовите конструкции са изградени във фабрика и монтирани с кран на място преди дни. Какво каза за новите съоръжение г-н Крусев и къде предстоят скорошни ремонти -..

публикувано на 23.05.18 в 17:24

Мая Манолова: Здравната система се нуждае от реформиране и субсидиране

Здравната система се нуждае от реформиране, безлимитно здравеопазване, отстраняване на несправедливостта, финансиране и субсидиране. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса, посветена на проблемите на здравеопазването. Повод за днешното обсъждане са десетките жалби на граждани, съсловни, професионални и пациентски организации, които..

публикувано на 23.05.18 в 17:02
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Очакваме парламентът да се произнесе за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова откриха днес Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката. Събитието е включено в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията е посветена на сътрудничеството в областта на туризма..

публикувано на 23.05.18 в 16:50