Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Операцията спасява мъжа с рак на простатата, ако е диагностициран в ранен етап

Редовният секс съхранява дълголетието на жлезата
| обновено на 03.12.17 в 13:04
Снимка: hillclinic.com
Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна в нея се отразява и на уринирането. Тя е орган на половата система и с възрастта претърпява промени:
1. Може да се стигне до т.нар. увеличена простата (наричана още Доброкачествена простатна хиперплазия - ДПХ);
2. Рак на простатата – заболяване, което възниква и се развива бавно и без почти никаква симптоматика, която често наподобява тази на ДПХ (например смущения в уринирането). Това обаче е най-честото онкозаболяване сред мъжете и неслучайно днес за този проблем говорим с д-р Георги Георгиев – уролог от Хил клиник.

Профилактиката на рака на простатната жлеза трябва да започне, когато мъжът прехвърли 45 години, съветва д-р Георгиев. С напредване на възрастта се увеличава и процентът заболели мъже. Ако в рода вече има случай на рак на простатата, човекът трябва да се започне с профилактичните прегледи още след 40-годишна възраст.

Мъжете трябва да осъзнаят, че в ранната фаза това заболяване протича съвсем безсимптомно. При профилактичния преглед освен ехографско изследване, правим и кръвно – туморния маркер на простатната жлеза. При сериозно съмнение, се прави ядрено-магнитен резонанс, ако трябва - взима се биопсия, с която окончателно се установява дали има заболяване. Нормална и увеличена простатаДосега имаше близо 50% фалшиви негативни резултати, но с прилагането на Fusion биопсия това е сведено до минимум.

  • Статистика:

През 2016 г. в България са отчетени 470 заболели на 100 000 души.
Това прави по 5-6 новооткрити мъже с рак на простатата.


Простата е важен орган, който има защитна функция по отношение на сперматозоидите. След определена възраст отстраняването на тази жлеза не се отразява на качеството на живот.

За „подмладяването“ на рака на простатата влияе замърсената среда, в която живеем – храните, въздуха, а също така наднорменото тегло, хроничния простатит.
Затова е важно да се акцентира върху навременната профилактика, диагностика и правилното лечение. Д-р Георги Георгиев Снимка: Г. Нейков, БНРКогато рано се установи, ракът е още в самата простата, няма метастази, отстраняването на заболелия орган до голяма степен решава проблемът. Ако пациентът е в по-късна фаза, лечението е комплексно.

Когато работим със Зеления лазер, ние отстраняваме сърцевината, която де факто е причина за цялостното нарастване на простатата.

По думите на д-р Георгиев редовният секс предпазва простатата, намалява рискът от рак, но ако се наложи и се извърши операция, не се нарушава ерекцията и удоволствието от секса. Специалистът препоръчва мъжете с риск да избягват газирани напитки, алкохол (червено вино), пържено, люто, мазно.

Мовембър (месецът за мъжкото здраве с акцент върху рака на простатата) е добра инициатива, но човек не трябва да ходи на профилактичен преглед само когато е обявена кампания.

Дори и да се вземат хранителни добавки или медикаменти, простатата продължава на расте, така че прегледите са много необходими.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Георги Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключенски лагер на Витоша събира любители на конструирането

Все по-предпочитани стават формите на обучение сред природата. За най-малките любители на планината почти всяка седмица се организират лагери. Там децата могат да се запознаят с конструирането, да се включат в различни творчески ателиета, да правят физични и химични експерименти, да пояздят, да се качат на въжен тролей. Анита Милчева е управител на..

публикувано на 18.08.18 в 11:05

Противопожарен автомобил се преобърна край Пловдив

Противопожарен автомобил се преобърна на пътя между Куклен и Брестник, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив. Пожарната е била насочена към инцидент след подаден сигнал за бедствие, когато пропаднала в дере на голям завой на входа на Куклен. Съобщава се за трима пострадали служители, които са били откарани в болница.

публикувано на 17.08.18 в 18:03

Потърпевшите от фалита на ЗК "Олимпик" могат да потърсят обезщетение

Горещата трафик тема от тази седмица бе фалитът на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ АД, който засегна близо 200 хил. български граждани. Според оценките, въпреки сътресението застрахователният пазар в България остава стабилен. Редица български застрахователи са се опитали по различни начини да предупредят своевременно клиентите си за..

публикувано на 17.08.18 в 17:47
Перперикон

Проф. Николай Овчаров: Перперикон ни разкри тайните си

След 19 години разкопки на Перперикон успяхме да разкрием тайните на скалния град, каза проф. Николай Овчаров по време на представянето на последните открития на археологическия обект. Една от най-големите находки е уникалният царски дворец светилище, а най-главната част в него е церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. Според археолога, до..

публикувано на 17.08.18 в 16:25

Любители на волейбола се събират на турнир в парк "Възраждане"

Септември месец считаме за началото на есента, но все още не сме готови да се разделим с летните емоции. Това е и причината ентусиастите от Adventure Team Bulgaria да ни зарадват с волейболен турнир за любители, който ще се проведе на 2 септември в парк Възраждане в столицата. За целта са подготвени модерни игрища с пясък, а организаторите на..

публикувано на 17.08.18 в 16:10