Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Операцията спасява мъжа с рак на простатата, ако е диагностициран в ранен етап

Редовният секс съхранява дълголетието на жлезата
| обновено на 03.12.17 в 13:04
Снимка: hillclinic.com
Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна в нея се отразява и на уринирането. Тя е орган на половата система и с възрастта претърпява промени:
1. Може да се стигне до т.нар. увеличена простата (наричана още Доброкачествена простатна хиперплазия - ДПХ);
2. Рак на простатата – заболяване, което възниква и се развива бавно и без почти никаква симптоматика, която често наподобява тази на ДПХ (например смущения в уринирането). Това обаче е най-честото онкозаболяване сред мъжете и неслучайно днес за този проблем говорим с д-р Георги Георгиев – уролог от Хил клиник.

Профилактиката на рака на простатната жлеза трябва да започне, когато мъжът прехвърли 45 години, съветва д-р Георгиев. С напредване на възрастта се увеличава и процентът заболели мъже. Ако в рода вече има случай на рак на простатата, човекът трябва да се започне с профилактичните прегледи още след 40-годишна възраст.

Мъжете трябва да осъзнаят, че в ранната фаза това заболяване протича съвсем безсимптомно. При профилактичния преглед освен ехографско изследване, правим и кръвно – туморния маркер на простатната жлеза. При сериозно съмнение, се прави ядрено-магнитен резонанс, ако трябва - взима се биопсия, с която окончателно се установява дали има заболяване. Нормална и увеличена простатаДосега имаше близо 50% фалшиви негативни резултати, но с прилагането на Fusion биопсия това е сведено до минимум.

  • Статистика:

През 2016 г. в България са отчетени 470 заболели на 100 000 души.
Това прави по 5-6 новооткрити мъже с рак на простатата.


Простата е важен орган, който има защитна функция по отношение на сперматозоидите. След определена възраст отстраняването на тази жлеза не се отразява на качеството на живот.

За „подмладяването“ на рака на простатата влияе замърсената среда, в която живеем – храните, въздуха, а също така наднорменото тегло, хроничния простатит.
Затова е важно да се акцентира върху навременната профилактика, диагностика и правилното лечение. Д-р Георги Георгиев Снимка: Г. Нейков, БНРКогато рано се установи, ракът е още в самата простата, няма метастази, отстраняването на заболелия орган до голяма степен решава проблемът. Ако пациентът е в по-късна фаза, лечението е комплексно.

Когато работим със Зеления лазер, ние отстраняваме сърцевината, която де факто е причина за цялостното нарастване на простатата.

По думите на д-р Георгиев редовният секс предпазва простатата, намалява рискът от рак, но ако се наложи и се извърши операция, не се нарушава ерекцията и удоволствието от секса. Специалистът препоръчва мъжете с риск да избягват газирани напитки, алкохол (червено вино), пържено, люто, мазно.

Мовембър (месецът за мъжкото здраве с акцент върху рака на простатата) е добра инициатива, но човек не трябва да ходи на профилактичен преглед само когато е обявена кампания.

Дори и да се вземат хранителни добавки или медикаменти, простатата продължава на расте, така че прегледите са много необходими.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Георги Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

2019 книги до началото на 2019 г. събират от Сдружението на градските читални

2019 книги до началото на 2019 г. - такава цел са си поставили от Сдружението на градските читални. Младите хора събират книги, които ще дарят на малки и големи библиотеки в цялата страна.  Основна цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да..

публикувано на 20.11.18 в 16:44

Над 1 млн. литра гориво са спрени от продажба след проверки

Съставени са актове за малко над 1 млн. лв. от началото на годината и са спрени от продажба над 1 млн. литра гориво. 31 хиляди литра гориво са изтеглени от пазара само в рамките на интензивните проверки от началото на октомври. Това отчетоха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверки са извършени в 12 общини, а резултатите..

публикувано на 20.11.18 в 18:30

За ден София ще се превърне в пресечна точка на световните традиции

Само за ден столицата ни се превръща в пресечна точка на традициите на страните от цял свят, обединени от важни социалнозначими каузи. 60 ще бъдат чуждестранните щандове тази. На тях ще бъдат открити ръчно изработени продукти, сувенири, шедьоври от различни национални кухни, характерни облекла и разнообразна културна програма. Организатор е..

публикувано на 20.11.18 в 16:21
проф. Лъчезар Аврамов

Проф. Лъчезар Аврамов: И здравите, и раковите клетки имат защита срещу лекарства

Проф. Лъчезар Аврамов е директор на Института по електроника на БАН. Едно от основните направления на дейността на института е в областта на квантовата електроника. Тя включва както изследване на самата светлина като явление, така и взаимодействието й с материални среди, с човешкото тяло, химически активни вещества, които служат за лекарства. От..

публикувано на 20.11.18 в 16:06

Проверките на КЗП за коректността при намаленията продължават от Черния петък до светлата Коледа

Не всички намаления са реални и клиентите трябва да бъдат внимателни при покупката на стоки. Това посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в навечерието на Черния петък . Той допълни, че тепърва ще станат ясни конкретните понижени цени, тъй като към момента повечето от търговците обявяват с рекламни..

публикувано на 20.11.18 в 15:54