Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Операцията спасява мъжа с рак на простатата, ако е диагностициран в ранен етап

Редовният секс съхранява дълголетието на жлезата
| обновено на 03.12.17 в 13:04
Снимка: hillclinic.com
Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна в нея се отразява и на уринирането. Тя е орган на половата система и с възрастта претърпява промени:
1. Може да се стигне до т.нар. увеличена простата (наричана още Доброкачествена простатна хиперплазия - ДПХ);
2. Рак на простатата – заболяване, което възниква и се развива бавно и без почти никаква симптоматика, която често наподобява тази на ДПХ (например смущения в уринирането). Това обаче е най-честото онкозаболяване сред мъжете и неслучайно днес за този проблем говорим с д-р Георги Георгиев – уролог от Хил клиник.

Профилактиката на рака на простатната жлеза трябва да започне, когато мъжът прехвърли 45 години, съветва д-р Георгиев. С напредване на възрастта се увеличава и процентът заболели мъже. Ако в рода вече има случай на рак на простатата, човекът трябва да се започне с профилактичните прегледи още след 40-годишна възраст.

Мъжете трябва да осъзнаят, че в ранната фаза това заболяване протича съвсем безсимптомно. При профилактичния преглед освен ехографско изследване, правим и кръвно – туморния маркер на простатната жлеза. При сериозно съмнение, се прави ядрено-магнитен резонанс, ако трябва - взима се биопсия, с която окончателно се установява дали има заболяване. Нормална и увеличена простатаДосега имаше близо 50% фалшиви негативни резултати, но с прилагането на Fusion биопсия това е сведено до минимум.

  • Статистика:

През 2016 г. в България са отчетени 470 заболели на 100 000 души.
Това прави по 5-6 новооткрити мъже с рак на простатата.


Простата е важен орган, който има защитна функция по отношение на сперматозоидите. След определена възраст отстраняването на тази жлеза не се отразява на качеството на живот.

За „подмладяването“ на рака на простатата влияе замърсената среда, в която живеем – храните, въздуха, а също така наднорменото тегло, хроничния простатит.
Затова е важно да се акцентира върху навременната профилактика, диагностика и правилното лечение. Д-р Георги Георгиев Снимка: Г. Нейков, БНРКогато рано се установи, ракът е още в самата простата, няма метастази, отстраняването на заболелия орган до голяма степен решава проблемът. Ако пациентът е в по-късна фаза, лечението е комплексно.

Когато работим със Зеления лазер, ние отстраняваме сърцевината, която де факто е причина за цялостното нарастване на простатата.

По думите на д-р Георгиев редовният секс предпазва простатата, намалява рискът от рак, но ако се наложи и се извърши операция, не се нарушава ерекцията и удоволствието от секса. Специалистът препоръчва мъжете с риск да избягват газирани напитки, алкохол (червено вино), пържено, люто, мазно.

Мовембър (месецът за мъжкото здраве с акцент върху рака на простатата) е добра инициатива, но човек не трябва да ходи на профилактичен преглед само когато е обявена кампания.

Дори и да се вземат хранителни добавки или медикаменти, простатата продължава на расте, така че прегледите са много необходими.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Георги Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19