Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Операцията спасява мъжа с рак на простатата, ако е диагностициран в ранен етап

Редовният секс съхранява дълголетието на жлезата

| обновено на 03.12.17 в 13:04
Снимка: hillclinic.com
Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и всяка промяна в нея се отразява и на уринирането. Тя е орган на половата система и с възрастта претърпява промени:
1. Може да се стигне до т.нар. увеличена простата (наричана още Доброкачествена простатна хиперплазия - ДПХ);
2. Рак на простатата – заболяване, което възниква и се развива бавно и без почти никаква симптоматика, която често наподобява тази на ДПХ (например смущения в уринирането). Това обаче е най-честото онкозаболяване сред мъжете и неслучайно днес за този проблем говорим с д-р Георги Георгиев – уролог от Хил клиник.

Профилактиката на рака на простатната жлеза трябва да започне, когато мъжът прехвърли 45 години, съветва д-р Георгиев. С напредване на възрастта се увеличава и процентът заболели мъже. Ако в рода вече има случай на рак на простатата, човекът трябва да се започне с профилактичните прегледи още след 40-годишна възраст.

Мъжете трябва да осъзнаят, че в ранната фаза това заболяване протича съвсем безсимптомно. При профилактичния преглед освен ехографско изследване, правим и кръвно – туморния маркер на простатната жлеза. При сериозно съмнение, се прави ядрено-магнитен резонанс, ако трябва - взима се биопсия, с която окончателно се установява дали има заболяване. Нормална и увеличена простатаДосега имаше близо 50% фалшиви негативни резултати, но с прилагането на Fusion биопсия това е сведено до минимум.

  • Статистика:

През 2016 г. в България са отчетени 470 заболели на 100 000 души.
Това прави по 5-6 новооткрити мъже с рак на простатата.


Простата е важен орган, който има защитна функция по отношение на сперматозоидите. След определена възраст отстраняването на тази жлеза не се отразява на качеството на живот.

За „подмладяването“ на рака на простатата влияе замърсената среда, в която живеем – храните, въздуха, а също така наднорменото тегло, хроничния простатит.
Затова е важно да се акцентира върху навременната профилактика, диагностика и правилното лечение. Д-р Георги Георгиев Снимка: Г. Нейков, БНРКогато рано се установи, ракът е още в самата простата, няма метастази, отстраняването на заболелия орган до голяма степен решава проблемът. Ако пациентът е в по-късна фаза, лечението е комплексно.

Когато работим със Зеления лазер, ние отстраняваме сърцевината, която де факто е причина за цялостното нарастване на простатата.

По думите на д-р Георгиев редовният секс предпазва простатата, намалява рискът от рак, но ако се наложи и се извърши операция, не се нарушава ерекцията и удоволствието от секса. Специалистът препоръчва мъжете с риск да избягват газирани напитки, алкохол (червено вино), пържено, люто, мазно.

Мовембър (месецът за мъжкото здраве с акцент върху рака на простатата) е добра инициатива, но човек не трябва да ходи на профилактичен преглед само когато е обявена кампания.

Дори и да се вземат хранителни добавки или медикаменти, простатата продължава на расте, така че прегледите са много необходими.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Георги Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа градска болница завършва 2017 година с положителен финансов резултат

Първа МБАЛ София, която столичани познават като Първа градска болница, завършва 2017 година с положителен финансов резултат, обяви пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров. Годишно от там преминават около 16-17 хиляди пациенти. Общинската болницата има договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и..

публикувано на 12.12.17 в 19:21

„Среща на поколенията“: Ани Илков представя Марианна Георгиева

Днес се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на..

публикувано на 12.12.17 в 17:18

Над 30 културни проекти за 14 млн. евро са осъществени в цялата страна

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" 2009 - 2014г. Програмата е осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата. Чуйте..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

Спортът ще "обсеби" София филм фест

Любителите на киното ще имат възможност да се насладят на 22-то издание на София филм фест, което тази година е на тема „Спорт“. Тематиката е провокирана основно от избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 година, но това не е единствената причина. Според Мира Станева, изпълнителен директор на фестивала, организирането на подобно..

публикувано на 12.12.17 в 16:43

Аржентинското танго е посланик с глобално значение

На 11 декември отбелязахме Международния ден на тангото, а точно тази дата е избрана в чест на раждането на две велики личности, свързани с този танц - Карлос Гардел, известен като създател на "Tango canción (Танго- песен) и на композитора Хулио Де Каро. За първи път този ден се чества в Аржентина през 1977 година, а празникът събра у нас..

публикувано на 12.12.17 в 16:25