Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В кв. "Манастирски ливади" ще изграждат нови улици

| обновено на 06.12.17 в 13:15
На общественото обсъждане по проблемите на жителите на квартал „Манастирски ливади - Изток“ в Столичния общински съвет бяха определени краткосрочни и дългосрочни мерки за належащите проблеми.

Към краткосрочните мерки спада задължително въвеждане на еднопосочно движение в кв. "Манастирски ливади-Изток", което ще улесни целия трафик. Желанието на жителите за ограничение на скоростта на превозните средства до 30 км в час на територията на квартала, също ще бъде удоволетворено.

Столична община ще изгради няколко улици в квартал „Манастирски ливади-Изток, след като вече е придобила половината от необходимите частни терени. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на недоволството на гражданите от липсата на инфраструктура в „Манастирски ливади“ и „Витоша“. Фандъкова подчерта, че основният проблем на тези квартали, е липсата на общинска собственост за строителство на улици и тротоари, а от там и трудното отчуждаване на частните имоти.

И в двата квартала, за да се изпълни цялостно регулацията, е необходимо отчуждаването на огромни площи, около 300 дка за всеки от кварталите. В квартал „Манастирски ливади“-Изток сме напреднали много повече с отчуждаването на имоти, за да можем да изградим конкретни улици - „ул. Иван Кирков“, „ул. Флора“, „ул. Златните мостове“, да отворим „ул. Шарл Шампо“, както и да продължим отчуждаването за изграждането на бул. „Тодор Каблешков“. Заложи ли сме много конкретни ангажименти за 2018 година, като 2 млн. лева сме заложили за отчуждаването само в този квартал,  уточни кметът Фандъкова.

Тя допълни, че и през следващата година общината ще продължи инвестициите в големи инфраструктурни проекти като метрото и околовръстния път на столицата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа градска болница завършва 2017 година с положителен финансов резултат

Първа МБАЛ София, която столичани познават като Първа градска болница, завършва 2017 година с положителен финансов резултат, обяви пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров. Годишно от там преминават около 16-17 хиляди пациенти. Общинската болницата има договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и..

публикувано на 12.12.17 в 19:21

„Среща на поколенията“: Ани Илков представя Марианна Георгиева

Днес се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на..

публикувано на 12.12.17 в 17:18

Над 30 културни проекти за 14 млн. евро са осъществени в цялата страна

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" 2009 - 2014г. Програмата е осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата. Чуйте..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

Спортът ще "обсеби" София филм фест

Любителите на киното ще имат възможност да се насладят на 22-то издание на София филм фест, което тази година е на тема „Спорт“. Тематиката е провокирана основно от избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 година, но това не е единствената причина. Според Мира Станева, изпълнителен директор на фестивала, организирането на подобно..

публикувано на 12.12.17 в 16:43

Аржентинското танго е посланик с глобално значение

На 11 декември отбелязахме Международния ден на тангото, а точно тази дата е избрана в чест на раждането на две велики личности, свързани с този танц - Карлос Гардел, известен като създател на "Tango canción (Танго- песен) и на композитора Хулио Де Каро. За първи път този ден се чества в Аржентина през 1977 година, а празникът събра у нас..

публикувано на 12.12.17 в 16:25