Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В кв. "Манастирски ливади" ще изграждат нови улици

| обновено на 06.12.17 в 13:15
На общественото обсъждане по проблемите на жителите на квартал „Манастирски ливади - Изток“ в Столичния общински съвет бяха определени краткосрочни и дългосрочни мерки за належащите проблеми.

Към краткосрочните мерки спада задължително въвеждане на еднопосочно движение в кв. "Манастирски ливади-Изток", което ще улесни целия трафик. Желанието на жителите за ограничение на скоростта на превозните средства до 30 км в час на територията на квартала, също ще бъде удоволетворено.

Столична община ще изгради няколко улици в квартал „Манастирски ливади-Изток, след като вече е придобила половината от необходимите частни терени. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на недоволството на гражданите от липсата на инфраструктура в „Манастирски ливади“ и „Витоша“. Фандъкова подчерта, че основният проблем на тези квартали, е липсата на общинска собственост за строителство на улици и тротоари, а от там и трудното отчуждаване на частните имоти.

И в двата квартала, за да се изпълни цялостно регулацията, е необходимо отчуждаването на огромни площи, около 300 дка за всеки от кварталите. В квартал „Манастирски ливади“-Изток сме напреднали много повече с отчуждаването на имоти, за да можем да изградим конкретни улици - „ул. Иван Кирков“, „ул. Флора“, „ул. Златните мостове“, да отворим „ул. Шарл Шампо“, както и да продължим отчуждаването за изграждането на бул. „Тодор Каблешков“. Заложи ли сме много конкретни ангажименти за 2018 година, като 2 млн. лева сме заложили за отчуждаването само в този квартал,  уточни кметът Фандъкова.

Тя допълни, че и през следващата година общината ще продължи инвестициите в големи инфраструктурни проекти като метрото и околовръстния път на столицата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43

Кариера с кауза: Здраве без пауза

„Здраве без пауза“ е мотото на тазгодишното издание на форума "Кариера с кауза", който се провежда за шеста поредна година. Целта на инициативата е да представи различните възможности за работа и доброволчество в неправителствения сектор в България, а също така да мотивира младите хора да бъдат по-активни.  За втора поредна година, в рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 15:21