Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бургас празнува под наслов "Арт Никулден"

БГНЕС
В предаването "Радиокафе" ви разказахме за празничния 6 декември в Бургас. Празникът бе съпътстван от музикални изпълнения в центъра на града до часовника, освещаване на никулденската обредна трапеза и курбан. Програмата е под наслов "Арт Никулден". Точно на този ден в крайморския ни град ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Празникът Никулден е неразривно свързан с всички морски хора. Известно е поверието, че не може да бъде пусната нова лодка на вода без да бъде сложена икона в нея на Свети Николай чудотворец. В миналото, когато жените са изпращали мъжете си рибари рано сутрин, те са потапяли икона на Свети Николай в морета с надеждата той да ги закриля.

Един от ритуалите на днешния ден е литийното шествие, което тръгва от реставрирания храм Св. св. "Кирил и Методий". В него ще се включат и моряците от военноморската база "Атия". Шествието стига до моста, откъдето се хвърлят венци в морето в почит на моряците и рибарите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35