Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бургас празнува под наслов "Арт Никулден"

Снимка: БГНЕС
В предаването "Радиокафе" ви разказахме за празничния 6 декември в Бургас. Празникът бе съпътстван от музикални изпълнения в центъра на града до часовника, освещаване на никулденската обредна трапеза и курбан. Програмата е под наслов "Арт Никулден". Точно на този ден в крайморския ни град ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Празникът Никулден е неразривно свързан с всички морски хора. Известно е поверието, че не може да бъде пусната нова лодка на вода без да бъде сложена икона в нея на Свети Николай чудотворец. В миналото, когато жените са изпращали мъжете си рибари рано сутрин, те са потапяли икона на Свети Николай в морета с надеждата той да ги закриля.

Един от ритуалите на днешния ден е литийното шествие, което тръгва от реставрирания храм Св. св. "Кирил и Методий". В него ще се включат и моряците от военноморската база "Атия". Шествието стига до моста, откъдето се хвърлят венци в морето в почит на моряците и рибарите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13

“Неспир” - поезията пречупена през рап музиката

Трима студенти от Софийския университет - Иво Димов , Иван Савов и Любомир Кючуков , освен студенти по право и културология, правят в свободното си време рап музика. Момчетата не следват утвърдените стереотипи, спадащи към този стил музика, а рапират по стихове на български поети. Тримата приятели прекарват свободното си време в импровизирано студио..

публикувано на 16.11.18 в 17:07