Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бургас празнува под наслов "Арт Никулден"

Снимка: БГНЕС
В предаването "Радиокафе" ви разказахме за празничния 6 декември в Бургас. Празникът бе съпътстван от музикални изпълнения в центъра на града до часовника, освещаване на никулденската обредна трапеза и курбан. Програмата е под наслов "Арт Никулден". Точно на този ден в крайморския ни град ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Празникът Никулден е неразривно свързан с всички морски хора. Известно е поверието, че не може да бъде пусната нова лодка на вода без да бъде сложена икона в нея на Свети Николай чудотворец. В миналото, когато жените са изпращали мъжете си рибари рано сутрин, те са потапяли икона на Свети Николай в морета с надеждата той да ги закриля.

Един от ритуалите на днешния ден е литийното шествие, което тръгва от реставрирания храм Св. св. "Кирил и Методий". В него ще се включат и моряците от военноморската база "Атия". Шествието стига до моста, откъдето се хвърлят венци в морето в почит на моряците и рибарите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Адриана Благоева за музиката, наградите и Хора на софийските момчета

В навечерието на 24-ти май дългогодишният диригент на Хора на софийските момчета проф. Адриана Благоева беше сред наградените от Министерството на културата с почетен знак "Златен век" - звезда. По думите й " всяка награда е събитие в живота на твореца ". "Вече почти 30 години съм с този състав, имах редкия шанс да започна веднага след диригента..

публикувано на 22.05.18 в 17:17

"Детска къща" оказва подкрепа на деца, пострадали от насилие

Улесняване разпита на деца жертва на насилие обсъдиха днес специалисти от различни сфери. В "Детска къща" подрастващи, които са станали жертви или свидетели на насилие, ще могат да получат цялостна оценка и всички съответни терапевтични услуги от подходящи професионалисти. Акцентът, който беше поставен, е подкрепата на деца, пострадали от насилие и..

публикувано на 22.05.18 в 17:08

"АРТ театър" на 27, празнува с хепънинг

Тази вечер от 20 часа „АРТ театър“ ще отбележи 27-ия си рожден ден в Руския културно-информационен център. Събитието ще бъде тържествено отбелязано с хепънинг, на който ни очакват музика, артистични сценки и много положителни емоции. Вечерта ще завърши с коктейл, а входът е свободен за всички посетители. Артистите, които ще ни посрещнат тази вечер,..

публикувано на 22.05.18 в 16:56

Екосистемни услуги - повече ползи от природата

Какви са ползите ни от природата, каква е цената им и какво даваме в замяна? На тези въпроси отговори търси Институтът по биоразнообразие към БАН. На днешния Международен ден на биологичното разнообразие, Институтът представи резултатите от изследване за оценка на екосистемните услуги или с други думи ползите, които получаваме от природата. Институтът..

публикувано на 22.05.18 в 16:52
Разширение на I-а англисйка гимназия

Завършват през юни първия нов корпус на Първа английска гимназия

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на разширение на сградата на Първа английска езикова гимназия и 112-о основно училище. В ход са строителните дейности на изцяло нов корпус с кабинети и класни стаи. До края на юни трябва да приключат напълно строителните дейности по новия корпус, с който се осигуряват 22 нови класни стаи...

публикувано на 22.05.18 в 16:51