Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бургас празнува под наслов "Арт Никулден"

Снимка: БГНЕС
В предаването "Радиокафе" ви разказахме за празничния 6 декември в Бургас. Празникът бе съпътстван от музикални изпълнения в центъра на града до часовника, освещаване на никулденската обредна трапеза и курбан. Програмата е под наслов "Арт Никулден". Точно на този ден в крайморския ни град ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Празникът Никулден е неразривно свързан с всички морски хора. Известно е поверието, че не може да бъде пусната нова лодка на вода без да бъде сложена икона в нея на Свети Николай чудотворец. В миналото, когато жените са изпращали мъжете си рибари рано сутрин, те са потапяли икона на Свети Николай в морета с надеждата той да ги закриля.

Един от ритуалите на днешния ден е литийното шествие, което тръгва от реставрирания храм Св. св. "Кирил и Методий". В него ще се включат и моряците от военноморската база "Атия". Шествието стига до моста, откъдето се хвърлят венци в морето в почит на моряците и рибарите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55