Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бургас празнува под наслов "Арт Никулден"

БГНЕС
В предаването "Радиокафе" ви разказахме за празничния 6 декември в Бургас. Празникът бе съпътстван от музикални изпълнения в центъра на града до часовника, освещаване на никулденската обредна трапеза и курбан. Програмата е под наслов "Арт Никулден". Точно на този ден в крайморския ни град ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Празникът Никулден е неразривно свързан с всички морски хора. Известно е поверието, че не може да бъде пусната нова лодка на вода без да бъде сложена икона в нея на Свети Николай чудотворец. В миналото, когато жените са изпращали мъжете си рибари рано сутрин, те са потапяли икона на Свети Николай в морета с надеждата той да ги закриля.

Един от ритуалите на днешния ден е литийното шествие, което тръгва от реставрирания храм Св. св. "Кирил и Методий". В него ще се включат и моряците от военноморската база "Атия". Шествието стига до моста, откъдето се хвърлят венци в морето в почит на моряците и рибарите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Духът на Европа" изпълва Новогодишния концерт в НДК

В първите часове на новата 2018 г. зала 1 на НДК отново ще стане притегателен център за всички любители на класическата музика с Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“. Тридесет и първото издание на фестивала ще срещне блясъка на традицията с вълшебната цигулка на Светлин Русев и блестящия звук на Фестивалния симфоничен оркестър...

публикувано на 13.12.17 в 17:10

Висшето училище по застраховане с пето поред обучение за учители

Обучение за учители "Как да преподаваме интересно на съвременните деца като ги ангажираме и мотивираме в час" се провежда днес във Висшето училище по застраховане. Обучението e за преподавателите и е петото поред, което организира университетът. Идеята за подобен вид обучения за преподаватели се ражда преди две години, на “среща” между..

публикувано на 13.12.17 в 16:38

Български красоти оценяват туристи, гледайки филми, на път до Истанбул и Одрин

Третото издание на пътуващия Международен турист филм фест , който започва днес, включва 5 български филма, които ще обиколят дестинациите София - Истанбул - Чорлу - Одрин. Фестивалът завладява сърцата на пътуващите с интересния си формат - филмите се прожектират в автобусите по време на път. Туристите от своя страна имат възможността да оценяват..

публикувано на 13.12.17 в 16:25

Къде е пресечната точка между литературата и киното

45-ото издание на Панаира на книгата е в разгара си, а същевременно се провежда и Софийският международен литературен фестивал. Над 200 издателства  от България и чужбина са разположени в НДК, от където тази седмица се излъчва и нашата „Радиоприемница“. До 17 декември предстоят десетки вълнуващи срещи с български и чужди автори, книгоиздатели и..

публикувано на 13.12.17 в 16:11

Част от биоразнообразието на страната ни е на крачка от това да остане в историята

Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците представиха някои от разкритите престъпления срещу дивата природа през 2017г. По време на пресконференцията бяха представени и редица мерки за предотвратяване на престъпленията срещу природата, част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“. Всеки ден броят на..

публикувано на 13.12.17 в 15:55