Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Пенева: Честото похапване създава дълготрайни условия за образуване на кариес

Не е важно дали сте си измили зъбите преди сън вечер, важното е да се грижите за устната си хигиена 2 пъти за 24 часов период, твърди стоматологът и говорител на Американската стоматологична асоциация Кимбърли Хармс. Той обяснява: тънкият слой от зъбна плака е в процес на постоянно изграждане по зъбите, благодарение на бактерия, която постоянно се активизира в устната кухина. И тази бактерия се нуждае именно от 24 часа за да започне да действа разрушително на зъбите. Ако си мием зъбите по-нарядко от този срок, киселината може да изяде емайла и да причини кариеси.

Учени от Обединеното кралство, САЩ и Австралия са изчислили, че около 4 млрд. жители на нашата планета страдат от кариеси. Тенденцията е всяка година да се добавят по около 190 милиона случаи на процес, наречен кариес.

От 2011 г. в България стоматолозите изпълняват Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. Освен кампании тя включва и повече информиране на родители, учители, на деца за правилното хранене и миене на зъбите. Именно във връзка с тези въпроси е и интервюто с проф. Милена Пенева – национален консултант и ръководител катедра по Детска дентална медицина в Медицинския университет в София.

Кариесът е многофакторно и поведенческо заболяванеобясни в Часът на здравето проф. Милена Пенева. Снимка– Поведението е това, което ще ни накара да си измием зъбите или не, да ядем това, което е полезно или това, което е кариесогенно. То позволява или не съответните фактори да допринесат за разрушаване на зъбите.

Навиците се създават от средата, в която растат децата, от семейството.

Изследвания показват, че зъбите се мият за 30-50 секунди, вместо за три минути.

Хранителната пирамида на здравословното хранене важи и за денталното здраве. В основата са зърнените храни, след това – месо, яйца, белтъчните храни, най-отгоре са захарите, от които имаме много малко нужда.

На зъбите им трябва много калций, витамин D и белтъчни в момента на изграждане основната структура (до около 12-годишна възраст).

Най-големият виновник за кариеса са въглехидратите. Именно те се разграждат до киселини и водят до деминерализацията.

Най-важното е да няма междинни хранения. Всяко похапване води до киселинна среда на зъбите в продължение на около 45 минути.

Киселинният резултат от въглехидратното хранене може да се коригира с малко парченце сирене например или глътка мляко – за нормализиране на ph на средата.
Нереално е да изискваме миене на зъби след всяко хранене. Задължителното миене е вечер и сутрин. В останалите случаи през деня е добре да изплакваме устата с вода. Или дъвка без захар за 7-8 минути.

Чуйте повече от проф. Милена Пенева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35