Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приключи Стъпка 2 на "Визия за София", предстои определяне на целите

Адрияна Михайлова и Жоро Пенчев от екипа на "Визия за София" бяха наши гости в последната за тази седмица "Радиоприемница".

Общинската инициатива "Визия за София", която стартира преди около година, цели да промени процеса по който се взимат стратегически решения за града. Процесът започва със събирането и анализиране на цялата налична информация за града и продължава с участие на гражданите и всички заинтересовани страни в процеса на взимане на решения.

Задачата на екипа на инициативата е да включи в процеса на създаването на споделена стратегия за София максимално широк кръг граждани, организации, представители на бизнеса, държавни и общински структури, обясни Адрияна Михайлова. Тя посочи, че наскоро е завършило събирането на цялата налична информация по изследваните аспекти на живота в българската столица, с което е осъществена т. нар. "Стъпка 2" от визията, а данните са обобщени в седем тематични направления: "Хора", "Идентичност и култура", "Градска среда", "Околна среда", "Транспорт", "Икономика" и "Управление". Докладите на експертните екипи вече са достъпни на https://vizia.sofia.bg/. В следващите стъпки предстои да бъдат дефинирани цели, които след това ще преминат през широко обществено обсъждане.

Вече са събрани достатъчно данни за увеличения приток на туристи към София, но няма точни сведения какво точно ги привлича в нашата столица. Тепърва предстои да се изследва и какво е отношението на самите столичани към града, техните усещания, автентичният разказ за идентичността на София и какво я отличава наистина.

Жоро Пенчев, като е специалист по софтуерни системи, обърна внимание на проблема с липсата на добри връзки между отделните бази данни, които се използват в различните административни структури. Липсва стандартизиране и унифициране на работния процес и съхраняването на данните, дори в рамките на една община. Всяко звено в администрацията оперира със собствени данни, но връзката между тях не е много силна и те се искат по много сложен бюрократичен път. Общината припознава този проблем и нуждата данните да се съхраняват в добър вид и да са в една и съща структура, да могат да се ползват много по-лесно.

Дългосрочната стратегия "Визия за София" е с много дълъг хоризонт - 2050 година, но непосредствено след приключването на работата по нея и приемането й тя ще послужи за актуализация на Общия устройствен план. Желанието на екипа е в процеса на изработването й да бъде създадена и система за взаимодействие между различните заинтересовани страни по всяка тема.

Гостите в "Радиоприемница" дадоха и един интересен пример за успешно градско развитие - каталунската столица Барселона. В края на 70-те години на миналия век една олимпиада и едно изложение пораждат импулс за пресъздаване на града. Самият Жоро Пенчев, който е живял известно време в Барселона, бе категоричен, че това е град, който функционира на всички нива, като удоволствие създава не само посещаването му като туристическа атракция, но и ежедневният живот в него.
   

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Капана фест" очаква своята публика от 1 до 3 юни

Разширяваме разнообразието на музикалните сцени на фестивала с доста участници от други страни, казва Никола Сивков , главен изпълнителен директор на фондация SoulCity , организатор на "Капана фест" - Пловдив. Събитието тази година ще бъде от 1 до 3 юни с програма, в която има много музика, която ще звучи на четири сцени. Освен бандите от Румъния,..

публикувано на 20.05.18 в 16:40
Михаил Йосифов

Михаил Йосифов: Сцената е истинският учител за музиканта

Имах период в живота си, когато съжалявах, че не съм роден в миналото, когато музиката повече ми харесва, казва Михаил Йосифов , който заедно с Вера Шандел от Sentimental Swingers и Елисавета Петрушева са създателите на новия проект "BG Vintage", чиято премиера предстои на 23 май в "Сити Марк Арт център".  Идеята за тази своеобразна платформа за..

публикувано на 19.05.18 в 15:55

Охридското езеро привлича почитателите на велосипедния туризъм

Велообиколката на Охридското езеро привлича много приятели на велосипедния туризъм. В приключението се включват не само подготвени велосипедисти. Трасето е лесно, защото е по асфалтови пътища и алеи по брега на езерото. И тук се крие най-голямото очарование , каза един от организаторите на велообиколката Живко Момчев от Туристическото дружество..

публикувано на 19.05.18 в 11:20
От читатели и продавачи на книги Десислава и Савина станаха автори на забавен сборник

Влиза един човек в книжарницата и... излиза с книга за забавни истории в книжарница

Ще ви разкажем за две млади дами, които години наред събират забавни случки от работата си като книжари. Интересните си и смешни истории от сблъсъка с клиенти, те разкриват в новата си книга „Влиза един човек в книжарницата и всички забавни истории след това“. Десислава Желева от малка обича да чете, завършила е Журналистика в Софийския..

публикувано на 18.05.18 в 19:25

Спасова могила привлича и болни, и здрави с уникалността си

На около 4 км. от с. Байлово днес, няколко дни след Спасовден, се отправяме към Спасова могила. Мястото, знаете, е увековечено и от майстора на късия разказ Елин Пелин в едноименния разказ. Хората вярват, че тук има целебни и божествени сили, които помагат на болните да се изцерят. Други пък не могат да устоят на възможността да се порадват на гледката..

публикувано на 20.05.18 в 11:30