Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общо 6285 български студенти се обучават във Великобритания

Снимка: БГНЕС
Шотландия запазва безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-2020г. , въпреки Brexit. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университети, към момента в страната учат над 1300 българи, а повече за възможностите за образование в чужбина можем да научим от изложението Световно образования, което ще се проведе на 17 и 18 февруари в София и на 20 февруари във Варна.

Общо 6285 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019г. документи за кандидатстване са подали 2080 българи - колкото и миналата година. От тях 4640 учат в Англия, 310 в Уелс и 1335 в Шотландия.

Февруари е месецът, в който набират скорост кампаниите за кандидатстване в Холандия, Дания, Германия, Швеция и Франция и вече приключи официалният прием на документи за Великобритания, казва Ирина Христова, координатор на международното изложение Световно образование.

За първи път от десетилетия Франция промени системата за кандидатстване в държавните университети. Студентите ще могат да избират между 10 университета и ще получават отговори от повече от един от тях, а не само от един, както беше до сега. За последната учебна година близо 1500 български студенти са започнали обучението си във Франция, посочва Николай Христов, председател на организаторите на форума.

Традиционно голям е и интересът към, образование в Холандия, а 1 май е крайният срок за кандидатстване.

Февруари е месецът, в който желаещите да запишат магистратура в чужбина, могат да кандидатстват. През последните години се появиха много нови възможности за евтини магистратури, обяснява Христов.

Над 80 образователни институции от цял свят ще посетят страната ни за международното изложение Световно образование, което ще се проведе на 17 и 18 в София и на 20 февруари във Варна. Консултациите и презентациите по време на изложението са безплатни. За първи път ще бъде представен и финансов наръчник на кандидат-студента с ценни съвети за управление на разходите по образованието.

Още нещо ново - от тази година на изложението ще има и консултантски център за кандидатстване в България. В рамките на форума Световно образование водещи български компании ще информират бъдещите и настоящите студенти за възможностите за професионална реализация. В областта на средното образование в чужбина ще бъдат представени над 30 елитни средни училища от Англия, Швейцария, Германия и Франция.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40
Петър Попангелов

Петър Попангелов: "Боровец" е най-удобният курорт за ски

Продължаваме да ви разказваме за гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в Боровец. Един от най-ярките гости в предаването безспорно беше Петър Попангелов , който буквално преди дни беше отбелязал своя 60-годишен юбилей. Всъщност човек никога не би му дал тези години. Легендата на българските ски е в чудесна физическа форма, добронамерен,..

публикувано на 15.02.19 в 15:39

Лекарите в цяла България бързо да слагат първата ваксина срещу морбили

Пет деца от Разлог, заразени с морбили, са транспортирани до Инфекциозно отделение на столичната болница "Св. Анна". Децата са на възраст от 8 месеца до 3 години, и са леко до средно увредени от болестта, съобщиха от лечебното заведение. Предстои им лечение с продължителност минимум 5 дни. И петте деца не са били ваксинирани. Общо 17 души в..

публикувано на 15.02.19 в 14:59

"Болният" градски транспорт на София

В днешното издание на "Вашият глас" говорихме за шофьорите в градския транспорт, които символично протестират заради недобри условия на труд. От няколко дни те шофират с жълти жилетки. През последната седмица с предаването се свързаха хора, които са работили или все още работят в столичния градски транспорт. Те разказаха за условията на труд през своя..

публикувано на 15.02.19 в 13:40