Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общо 6285 български студенти се обучават във Великобритания

Снимка: БГНЕС
Шотландия запазва безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-2020г. , въпреки Brexit. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университети, към момента в страната учат над 1300 българи, а повече за възможностите за образование в чужбина можем да научим от изложението Световно образования, което ще се проведе на 17 и 18 февруари в София и на 20 февруари във Варна.

Общо 6285 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019г. документи за кандидатстване са подали 2080 българи - колкото и миналата година. От тях 4640 учат в Англия, 310 в Уелс и 1335 в Шотландия.

Февруари е месецът, в който набират скорост кампаниите за кандидатстване в Холандия, Дания, Германия, Швеция и Франция и вече приключи официалният прием на документи за Великобритания, казва Ирина Христова, координатор на международното изложение Световно образование.

За първи път от десетилетия Франция промени системата за кандидатстване в държавните университети. Студентите ще могат да избират между 10 университета и ще получават отговори от повече от един от тях, а не само от един, както беше до сега. За последната учебна година близо 1500 български студенти са започнали обучението си във Франция, посочва Николай Христов, председател на организаторите на форума.

Традиционно голям е и интересът към, образование в Холандия, а 1 май е крайният срок за кандидатстване.

Февруари е месецът, в който желаещите да запишат магистратура в чужбина, могат да кандидатстват. През последните години се появиха много нови възможности за евтини магистратури, обяснява Христов.

Над 80 образователни институции от цял свят ще посетят страната ни за международното изложение Световно образование, което ще се проведе на 17 и 18 в София и на 20 февруари във Варна. Консултациите и презентациите по време на изложението са безплатни. За първи път ще бъде представен и финансов наръчник на кандидат-студента с ценни съвети за управление на разходите по образованието.

Още нещо ново - от тази година на изложението ще има и консултантски център за кандидатстване в България. В рамките на форума Световно образование водещи български компании ще информират бъдещите и настоящите студенти за възможностите за професионална реализация. В областта на средното образование в чужбина ще бъдат представени над 30 елитни средни училища от Англия, Швейцария, Германия и Франция.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистият въздух зависи от всеки от нас

"Чистият въздух зависи от всеки от нас" е една от кампаниите на Столичната община, която цели подобряване качеството на въздуха в София. Акцентът през лятото насърчаваше екологичното придвижване в градска среда. С лицето на певеца и актьор Орлин Павлов, от Столичната община се обърнаха към столичани, които активно шофират лични автомобили, призовавайки..

публикувано на 19.11.18 в 16:20

500 хиляди бебета са проплакали в "Майчин дом"

Над 500 хиляди бебета са родени в "Майчин дом" от откриването на лечебното заведение през далечната 1903 година, до днес. Първата акушеро-гинекологична болница отбелязва 115-ата си годишнина. Тя е създадена е по идея на Княгиня Мария-Луиза, която решава да построи със свои средства „Матерните”.  Официалното откриване на първата специализирана..

публикувано на 19.11.18 в 15:59

Подлезът при Спортната палата припомня успехите на Мирела Демирева и Алберт Попов със стенописи

Млади български спортисти, шампиони през настоящата година са изобразени в подлеза на бул. „Васил Левски“ при Спортната палата. Инициативата цели да запознае минувачите с 10 от младите, все още не толкова популярни български спортисти, сред които Мирела Демирева, Тервел Пулев, Йоана Илиева и Алберт Попов. До всяка от рисунките има табелка с кратка..

публикувано на 19.11.18 в 15:55

ИМИ към БАН развива фундаменталните и приложни изследвания по математика и информатика

На науката и постиженията е посветена тази седмица предаването ни „Радиоприемница“. Наши събеседници ще бъдат учени от различни институти в БАН. В първия работен ден от седмицата ни гостуваха директорът на Института по математика и информатика към БАН  - академик Веселин Дренски и научният секретар проф. Величка Милушева. С тях разговаряхме за..

публикувано на 19.11.18 в 15:39

Театърът произлиза още от времето на... динозаврите

С децата от 29-а детска градина „Слънце“ в най-детското ни предаване "Радиолексикон" ви предложихме една специална тема, точно преди Нощта на театрите. Спомняте ли си коя е последната театрална постановка, която посетихте? Ако не се сещате... лошо. Ние пък разбрахме дали децата обичат да ходят на ТЕАТЪР и кой в последният, който са гледали. Те..

публикувано на 19.11.18 в 15:32