Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общо 6285 български студенти се обучават във Великобритания

Снимка: БГНЕС
Шотландия запазва безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-2020г. , въпреки Brexit. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университети, към момента в страната учат над 1300 българи, а повече за възможностите за образование в чужбина можем да научим от изложението Световно образования, което ще се проведе на 17 и 18 февруари в София и на 20 февруари във Варна.

Общо 6285 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019г. документи за кандидатстване са подали 2080 българи - колкото и миналата година. От тях 4640 учат в Англия, 310 в Уелс и 1335 в Шотландия.

Февруари е месецът, в който набират скорост кампаниите за кандидатстване в Холандия, Дания, Германия, Швеция и Франция и вече приключи официалният прием на документи за Великобритания, казва Ирина Христова, координатор на международното изложение Световно образование.

За първи път от десетилетия Франция промени системата за кандидатстване в държавните университети. Студентите ще могат да избират между 10 университета и ще получават отговори от повече от един от тях, а не само от един, както беше до сега. За последната учебна година близо 1500 български студенти са започнали обучението си във Франция, посочва Николай Христов, председател на организаторите на форума.

Традиционно голям е и интересът към, образование в Холандия, а 1 май е крайният срок за кандидатстване.

Февруари е месецът, в който желаещите да запишат магистратура в чужбина, могат да кандидатстват. През последните години се появиха много нови възможности за евтини магистратури, обяснява Христов.

Над 80 образователни институции от цял свят ще посетят страната ни за международното изложение Световно образование, което ще се проведе на 17 и 18 в София и на 20 февруари във Варна. Консултациите и презентациите по време на изложението са безплатни. За първи път ще бъде представен и финансов наръчник на кандидат-студента с ценни съвети за управление на разходите по образованието.

Още нещо ново - от тази година на изложението ще има и консултантски център за кандидатстване в България. В рамките на форума Световно образование водещи български компании ще информират бъдещите и настоящите студенти за възможностите за професионална реализация. В областта на средното образование в чужбина ще бъдат представени над 30 елитни средни училища от Англия, Швейцария, Германия и Франция.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТИР с турска регистрация блъсна автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“ край с. Лозен.

Арестуваха шофьора на ТИР, който предизвика катастрофата с автобус на АМ "Тракия"

Шофьорът на товарния камион, предизвикал тежката катастрофа с автобус тази сутрин на АМ "Тракия", при която бяха ранени 14 души, е арестуван. По случая вече е образувано и досъдебно производство. Пробите за алкохол и наркотици, както на шофьора на турския ТИР, така и на водача на автобуса, са отрицателни. "Опасност за живота има за двама..

публикувано на 23.05.18 в 17:45

Детската панорама за изкуства обединява фолклорни и съвременни изпълнения

В събота и неделя ще се проведе Детската панорама за изкуства, която  Българският арт и фолклорен център „Нестия” организира вече няколко години. В парка „Заимов“ участници от цялата страна ще представят танцови и музикални изпълнения, като ще бъдат включени не само фолклорни, макар те да са акцетът, но и съвременни жанрови форми. И тази година..

публикувано на 23.05.18 в 17:28

Евгени Крусев провери изпълнението на три пешеходни моста по р. Владайска

Замeстник кметът на Столичната община Евгени Крусев провери изпълнението на три пешеходни моста по река Владайска между ул. „Камен Андреев“ и ул. "Зайчар" в район "Възраждане". Мостовите конструкции са изградени във фабрика и монтирани с кран на място преди дни. Какво каза за новите съоръжение г-н Крусев и къде предстоят скорошни ремонти -..

публикувано на 23.05.18 в 17:24

Мая Манолова: Здравната система се нуждае от реформиране и субсидиране

Здравната система се нуждае от реформиране, безлимитно здравеопазване, отстраняване на несправедливостта, финансиране и субсидиране. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса, посветена на проблемите на здравеопазването. Повод за днешното обсъждане са десетките жалби на граждани, съсловни, професионални и пациентски организации, които..

публикувано на 23.05.18 в 17:02
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Очакваме парламентът да се произнесе за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова откриха днес Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката. Събитието е включено в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията е посветена на сътрудничеството в областта на туризма..

публикувано на 23.05.18 в 16:50