Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Общо 6285 български студенти се обучават във Великобритания

Снимка: БГНЕС
Шотландия запазва безплатното обучение за студенти от ЕС за учебната 2019-2020г. , въпреки Brexit. С това тя се превърна в първата държава от Обединеното кралство, която обяви условията за прием за следващата академична година. По официални данни на Асоциацията на британските университети, към момента в страната учат над 1300 българи, а повече за възможностите за образование в чужбина можем да научим от изложението Световно образования, което ще се проведе на 17 и 18 февруари в София и на 20 февруари във Варна.

Общо 6285 български студенти се обучават към момента във Великобритания, като само за учебната 2018-2019г. документи за кандидатстване са подали 2080 българи - колкото и миналата година. От тях 4640 учат в Англия, 310 в Уелс и 1335 в Шотландия.

Февруари е месецът, в който набират скорост кампаниите за кандидатстване в Холандия, Дания, Германия, Швеция и Франция и вече приключи официалният прием на документи за Великобритания, казва Ирина Христова, координатор на международното изложение Световно образование.

За първи път от десетилетия Франция промени системата за кандидатстване в държавните университети. Студентите ще могат да избират между 10 университета и ще получават отговори от повече от един от тях, а не само от един, както беше до сега. За последната учебна година близо 1500 български студенти са започнали обучението си във Франция, посочва Николай Христов, председател на организаторите на форума.

Традиционно голям е и интересът към, образование в Холандия, а 1 май е крайният срок за кандидатстване.

Февруари е месецът, в който желаещите да запишат магистратура в чужбина, могат да кандидатстват. През последните години се появиха много нови възможности за евтини магистратури, обяснява Христов.

Над 80 образователни институции от цял свят ще посетят страната ни за международното изложение Световно образование, което ще се проведе на 17 и 18 в София и на 20 февруари във Варна. Консултациите и презентациите по време на изложението са безплатни. За първи път ще бъде представен и финансов наръчник на кандидат-студента с ценни съвети за управление на разходите по образованието.

Още нещо ново - от тази година на изложението ще има и консултантски център за кандидатстване в България. В рамките на форума Световно образование водещи български компании ще информират бъдещите и настоящите студенти за възможностите за професионална реализация. В областта на средното образование в чужбина ще бъдат представени над 30 елитни средни училища от Англия, Швейцария, Германия и Франция.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гражданската отговорност" поскъпва, грижата на застрахователите за безопасността на пътя - не

Има разминаване между официалната статистика, която МВР отчита по отношение на пътната безопасност и „задъхването“ на застрахователите. Вече е ясно, че „Гражданската отговорност“ се повишава значително. Като основание за поскъпването на застраховката „Гражданска отговорност“ се посочва решение на Върховния касационен съд, но то е от..

публикувано на 20.08.18 в 17:52

В събота отварят бул. „България“ от бул. „Иван Гешов“ до „Гоце Делчев“

Днес беше пуснато движението по бул.„Христофор Колумб“, където се извърши цялостна рехабилитация на пътя. От утре започва и цялостната реконструкция на Източната тангента до кв. „Христо Ботев“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. В събота, 25 август, ще бъде възстановено движението по бул. „България“ в участъка от бул. „Ив. Гешов“ до бул...

публикувано на 20.08.18 в 17:26

Незрящи представят България на Европейското първенство по шоудаун

България за първи път ще участва на Европейското първенство по спорта шоудаун, което ще се проведе от 21 до 27 август 2018 г. във Варшава. Шоудаунът е специализиран спорт за незрящи, който наподобява тенис на маса. Играе се на маса с хилки и ръкавици, но в този случай топчето е звънтящо. Въведен е в България през 2009 г., когато е закупена първата..

обновено на 20.08.18 в 16:41

Отварят изцяло булевард "България" на 10 септември

От събота ще бъде отворен бул. „България“ в участъка от булевардите „Иван Гешов” до „Гоце Делчев”. В момента се ремонтира платното в посока квартал „Бояна”, а движението се осъществява двупосочно в другото платно - в посока НДК. Именно то ще бъде затворено от събота, за да може също да се реконстриура, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова : Имам..

публикувано на 20.08.18 в 14:35

Махмурлукът - има ли спасение

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайни явления в сезона на летните отпуски, когато хората са по-склонни да прекаляват с алкохола. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разграждат от организма  напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско - между  1 и 2 часа. С увеличаването на..

публикувано на 20.08.18 в 14:33