Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Чешкия център

Техниката синя щампа - традиция и съвременност

Традиционните техники не са предназначени да изчезват, а трябва да се използват по съвременен начин. Думите са на Алице Клоузкова, моден дизайнер, куратор на изложбата "Сини иновации", която се открива тази вечер в Чешкия център.

Експозицията е посветена на традиционната занаятчийска техника синя щампа, която е запазена в Чехия и, която е характерна за Австрия, Германия, Словакия и Унгария, номинирана през март 2017 г. за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Едва ли ще открием някъде в историята точната дата на създаването на тази техника. Знае се, че идва от  Средновековието, от Азия. Известна е в Китай и Япония, като постепенно се премества към Централна Европа, където се използва за украсата на дрехи на хората от по-висшето потекло, разказва Алице Клоузкова.  Снимка

В Чехия синя щампа се е използвала в народните носии, разбира се, не във всички, а в някои специфични. Тъй като в съвременния живот не е толкова наложена, бих искала да върна синята щампа в днешния гардероб.

Алице Клоузкова е завършила Института за приложни изкуства в Прага. Няколко години по-късно се връща в института като докторант, като желанието й е да се занимава с традиционни текстилни техники и специално със синята щампа, която е специфична за Чехия.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43

Кариера с кауза: Здраве без пауза

„Здраве без пауза“ е мотото на тазгодишното издание на форума "Кариера с кауза", който се провежда за шеста поредна година. Целта на инициативата е да представи различните възможности за работа и доброволчество в неправителствения сектор в България, а също така да мотивира младите хора да бъдат по-активни.  За втора поредна година, в рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 15:21