Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Чешкия център

Техниката синя щампа - традиция и съвременност

Традиционните техники не са предназначени да изчезват, а трябва да се използват по съвременен начин. Думите са на Алице Клоузкова, моден дизайнер, куратор на изложбата "Сини иновации", която се открива тази вечер в Чешкия център.

Експозицията е посветена на традиционната занаятчийска техника синя щампа, която е запазена в Чехия и, която е характерна за Австрия, Германия, Словакия и Унгария, номинирана през март 2017 г. за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Едва ли ще открием някъде в историята точната дата на създаването на тази техника. Знае се, че идва от  Средновековието, от Азия. Известна е в Китай и Япония, като постепенно се премества към Централна Европа, където се използва за украсата на дрехи на хората от по-висшето потекло, разказва Алице Клоузкова.  Снимка

В Чехия синя щампа се е използвала в народните носии, разбира се, не във всички, а в някои специфични. Тъй като в съвременния живот не е толкова наложена, бих искала да върна синята щампа в днешния гардероб.

Алице Клоузкова е завършила Института за приложни изкуства в Прага. Няколко години по-късно се връща в института като докторант, като желанието й е да се занимава с традиционни текстилни техники и специално със синята щампа, която е специфична за Чехия.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
В центъра на паното се вижда как изглежда чешмата-паметник на донора

Изложбата "Дари живот" (ще) показва в развитие темата за донорството в България

Темата за спасяването на човешкия живот в някои случаи е неразривно свързана с трансплантациите. А да говорим за това не е необходимо да чакаме специален ден, посветен на донорството. Напоследък нашумя идеята за набиране на средства и за построяване на различни места в страната на чешми-паметници на донора. В първия работен ден на парламента за..

публикувано на 24.01.19 в 11:10

Започват обучения по предприемачество в Банкя, Нови Искър и Кюстендил

През следващия месец ще започнат безплатните обучения по предприемачество в градовете Банкя, Нови Искър и Кюстендил, които Фондация „Каузи“ провежда. Предстоят също в Благоевград и Гоце Делчев, като в момента проектът се реализира в София. Основната цел на поредицата от обучения е придобиване на знания, умения и опит у начинаещи предприемачи, с които..

публикувано на 24.01.19 в 10:05

Накъде в София

ТЕАТЪР Постановката на Мариус Куркински "С любовта шега не бива" е предложението на Народния театър "Иван Вазов" от 19.00 часа на Голямата сцена. Забавен и ексцентричен, различен и циничен спектакъл, сътворен от Ана Пападопулу, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Рени Врангова. "Нощта на 16 януари" от Айн Ранд може да..

публикувано на 24.01.19 в 09:33

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда.  Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му,..

публикувано на 23.01.19 в 17:25