Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Чешкия център

Техниката синя щампа - традиция и съвременност

Традиционните техники не са предназначени да изчезват, а трябва да се използват по съвременен начин. Думите са на Алице Клоузкова, моден дизайнер, куратор на изложбата "Сини иновации", която се открива тази вечер в Чешкия център.

Експозицията е посветена на традиционната занаятчийска техника синя щампа, която е запазена в Чехия и, която е характерна за Австрия, Германия, Словакия и Унгария, номинирана през март 2017 г. за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Едва ли ще открием някъде в историята точната дата на създаването на тази техника. Знае се, че идва от  Средновековието, от Азия. Известна е в Китай и Япония, като постепенно се премества към Централна Европа, където се използва за украсата на дрехи на хората от по-висшето потекло, разказва Алице Клоузкова.  Снимка

В Чехия синя щампа се е използвала в народните носии, разбира се, не във всички, а в някои специфични. Тъй като в съвременния живот не е толкова наложена, бих искала да върна синята щампа в днешния гардероб.

Алице Клоузкова е завършила Института за приложни изкуства в Прага. Няколко години по-късно се връща в института като докторант, като желанието й е да се занимава с традиционни текстилни техники и специално със синята щампа, която е специфична за Чехия.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията „Рано ми е“ с фокус върху онлайн насилието

Млади момичета и момчета от 12 населени места в България се включват във второто издание на националната кампания „Рано ми е“, организирана от Български фонд за жените. Поводът е Международният ден на момичетата, който отбелязваме днес. Предстоят разнообразни събития в 12 населени места из цялата страна. Те целят да привлекат вниманието на децата и..

публикувано на 26.04.18 в 09:58

Диабетът е сред основните фактори за остеопороза

Половината от жените над 50-годишна възраст у нас ще имат фрактура заради остеопороза, алармира проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по време на среща с журналисти по проекта "Часът на диабета", реализиран с подкрепата на Посолството на Великобритания в България. Именно диабетът е сред основните фактори за..

публикувано на 26.04.18 в 09:50

"Зелена линия София" - амбициозен екопроект за пешеходен и велотрафик

Архитектът Светослав Александров представи в предаването "Трафик София" проекта "Зелена линия София", разработен от него и арх. Християна Василева. Основната идея на проекта е замяна на една съществуваща и отдавна изоставена жп линия около София в пешеходна и велоалея. “Зелена линия София” представлява един отделен от трафика, озеленен парк върху..

публикувано на 25.04.18 в 17:56

София ще бъде домакин на първия Международен фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество

От 27 до 29 април, за първи път в България, ще се проведе Международният фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество „От винта!“ . Той ще се състои пред Руския културно-информационен център в София и е част от съвместната дейност на Междуправителствената руско-българска комисия. Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев...

публикувано на 25.04.18 в 16:32

Албена Данаилова изпълнява "Севдана" на Георги Черкин

"Европейският музикален фестивал" събира тази вечер на сцената на зала "България" трима изявени български концертмайстори: Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на оркестъра на Виенската Щатсопера, Димитър Иванов - водач на оркестъра на Франкфуртската опера и Мони Симеонов - концертмайстор на Симфоничния оркестър на Сакраменто, Калифорния...

публикувано на 25.04.18 в 16:30