Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Чешкия център

Техниката синя щампа - традиция и съвременност

Традиционните техники не са предназначени да изчезват, а трябва да се използват по съвременен начин. Думите са на Алице Клоузкова, моден дизайнер, куратор на изложбата "Сини иновации", която се открива тази вечер в Чешкия център.

Експозицията е посветена на традиционната занаятчийска техника синя щампа, която е запазена в Чехия и, която е характерна за Австрия, Германия, Словакия и Унгария, номинирана през март 2017 г. за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Едва ли ще открием някъде в историята точната дата на създаването на тази техника. Знае се, че идва от  Средновековието, от Азия. Известна е в Китай и Япония, като постепенно се премества към Централна Европа, където се използва за украсата на дрехи на хората от по-висшето потекло, разказва Алице Клоузкова.  Снимка

В Чехия синя щампа се е използвала в народните носии, разбира се, не във всички, а в някои специфични. Тъй като в съвременния живот не е толкова наложена, бих искала да върна синята щампа в днешния гардероб.

Алице Клоузкова е завършила Института за приложни изкуства в Прага. Няколко години по-късно се връща в института като докторант, като желанието й е да се занимава с традиционни текстилни техники и специално със синята щампа, която е специфична за Чехия.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима наши алпинисти тръгват към връх Елбрус

Четирима наши алпинисти ще направят опит за изкачване на най-високия връх в Европа - Елбрус. Той е кратер на застинал вулкан, покрит целогодишно със сняг и ледници, най-големият от които е дълъг над 8 километра.  По главното било на Кавказ минава границата между Русия и Грузия, както и южната граница между Европа и Азия. На около 10 км. северно от..

публикувано на 22.07.18 в 10:30

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05