Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Чешкия център

Техниката синя щампа - традиция и съвременност

Традиционните техники не са предназначени да изчезват, а трябва да се използват по съвременен начин. Думите са на Алице Клоузкова, моден дизайнер, куратор на изложбата "Сини иновации", която се открива тази вечер в Чешкия център.

Експозицията е посветена на традиционната занаятчийска техника синя щампа, която е запазена в Чехия и, която е характерна за Австрия, Германия, Словакия и Унгария, номинирана през март 2017 г. за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Едва ли ще открием някъде в историята точната дата на създаването на тази техника. Знае се, че идва от  Средновековието, от Азия. Известна е в Китай и Япония, като постепенно се премества към Централна Европа, където се използва за украсата на дрехи на хората от по-висшето потекло, разказва Алице Клоузкова.  Снимка

В Чехия синя щампа се е използвала в народните носии, разбира се, не във всички, а в някои специфични. Тъй като в съвременния живот не е толкова наложена, бих искала да върна синята щампа в днешния гардероб.

Алице Клоузкова е завършила Института за приложни изкуства в Прага. Няколко години по-късно се връща в института като докторант, като желанието й е да се занимава с традиционни текстилни техники и специално със синята щампа, която е специфична за Чехия.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Здравков

Ниски сгради с единен облик и северно разширяване на София в плановете за облик на града

Темата за проблемите и предизвикателствата пред инвеститорите, строителните предприемачи и брокерите на имоти беше в основата на Първа Бизнес закуска за тази година, свързана с облика на София и недвижимите имоти. Главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира: Работим за промяна на нормативните актове, защото липсата на ясни регламенти..

публикувано на 23.02.18 в 16:32

Кукери, бабугери и джамали „На гости у Шопско“

На 24 февруари 2018 г. от 10:00 ч. на площад "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе II-ри Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. 10 групи с над 400 участници се очакват на празника, по време на който ще..

публикувано на 23.02.18 в 16:30

От 1 март евроделегатите в НДК ще видят традиционни български занаяти

От 1 март на „Улица на занаятите“ в НДК ще има демонстрации за делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС на традиционни български занаяти. Организаторите целят, освен да запознаят делегатите с българския бит и култура, да ги вдъхновят да станат посланици на българското в техните държави. Защо не и да представят страната ни като..

публикувано на 23.02.18 в 16:15

Валидираха марка, посветена на Китайската Нова година

"Български пощи" валидира нова марка на тема "Китайска Нова година - година на Жълтото куче". Десетки филателисти се събраха в Музея на съобщенията в София, за да бъдат сред първите, сдобили се с ограничените бройки, тъй като тиражът е лимитиран. 2 600 години пр. н. е.император Хуан Ди въвежда зодиакалниякалендар в Китай. Според него 12-те..

публикувано на 23.02.18 в 16:06

Кандидатите за "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки

Кандидатите-ползватели на социалната услуга "Асистент за независим живот" отново ще получават допълнителни точки и часове за труд и учебна дейност. Това реши на последното си заседание Столичният общински съвет. Решението е в защита на интересите на хората с увреждания и е събразено с разпореждането на Върховния админстративен съд , съобщи Вяра..

публикувано на 23.02.18 в 15:25