Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любче Яневски: Българските туристи винаги са добре дошли в Македония

Македония залага на поклонническия туризъм и историята си

Само на 5 км. от граничния пункт край Гюешево на граница между България и Македония се намира манастирът „Свети Йоаким Осоговски“.
Снимка: БГНЕС
Във възходяща линия се движи развитието на туризма между България и Македония. През ноември миналата година родният град на македонския премиер Зоран Заев - Струмица, беше домакин на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония. Тогава двете ни страни подписаха общо девет документа за двустранно сътрудничество. По отношение на туризма съседните държави се договориха да работят за подобряване на туристическия поток помежду си, да насърчават участията в туристически панаири, както и в други туристически събития. Освен това страните ще координират разпространението на туристически издания и рекламни материали. Планира се България и Македония да насърчават разработването на съвместни туристически продукти, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги рекламират и пласират съвместно.

Когато говорим за Македония като туристическа дестинация в световен план, трябва да отбележа, че и през миналата година страната има голям скок в посещението на чуждестранни туристи. В този смисъл бих искал да посоча, че българските туристи винаги са добре дошли в Македония. Обикновено те посещават Скопие - като главен град, както и незабравимия Охрид - градът, който има 365 църкви и за някои туристи, както и за местните е Йерусалим на Балканите. По отношение туристите от България трябва да изтъкна и това, че в последните 10 години има ръст на посещенията от 10-15%, което несъмнено се отразява върху македонската икономика, казва Любче Яневски, директор на Агенцията за поддръжка и промоция на туризма в Македония.

Македония е сред водещите туристически пазари за България. От януари-септември 2017 г. у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, което е с 5,8% повече спрямо същия период на 2016 г. С това Македония заема шесто място по отношение на пазарите, генериращи туристи към България. През миналата година в България от съседната страна са дошли над 527 хил. гости, при което се наблюдава растеж от над 11% в сравнение с година по-рано. Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят Черноморските курорти, но има и сериозен интерес към зимните ни курорти като Банско, Боровец и Пампорово. 

Според стратегията за 2018 година към този момент задача на Агенцията за поддръжка и промоция на туризма в Република Македония е рекламирането на поклонническия туризъм и неговата мултикултурност. Вече имаме пътеводител за манастирите в Македония на български език. Така туристите ще могат на място да научат повече за това какво да посетят, къде да отседнат, какви специалитети и вино да опитат, обясни още Яневски. Българите също пътуват активно към Македония. За периода от януари до септември 2017 г. повече от 319 хил. българи са посетили съседната страна, което е ръст от 10,7%. През цялата 2016 г. пътуванията са над 360 хил. и се отбелязва нарастване от 14%. Така Македония се нарежда на 5-о място сред предпочитаните дестинации за пътувания на българите зад граница.Снимка

В Македония има между 300 и 500 манастира. Сред тях е "Свети Йоаким Осоговски" при Крива паланка, интересен със своите стенописи, а освен това разполага с хотелска част, където туристите могат да отседнат. Другият манастир е "Свети Пантелеймон" над Скопие, в който е запазена една от най-красивите фрески от началото на Ренесанса. Не трябва да бъде пропуснат и манастирът "Йован Бигорски", който е част от Националния парк Маврово. Една от характеристиките му е специфичната резба във варовика. Според специалистите "килограм шуплива резба е равна на килограм злато". Годишно манастирът се посещава от 50 - 70 хиляди души, обяснява той.

Македония се ракламира като непозната туристическа дестинация, като се дава възможност на всеки турист да я открие по свой начин, защото всеки има своите предпочитания. Някои ще искат да отидат в националните паркове, други ще предпочетат защитените местности, трети ще изберат върховете, тъй като Македония има 117 върха над 2000 метра, които са идеални за туризъм. Всъщност историята е навсякъде - всеки камък е доказателство за това. Препоръчвам туристите да опитват различните специалитети, както и вината, казва Яневски и допълва, когато отидете в Охрид задължително трябва да опитате "Охридското гьомлезе", което е автентично и го има само в този край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55