Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 21 май

Снимка: Радио Шумен
От днес до 16 март 2018 г. учениците от ХII клас, които желаят да се явят на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат заявления до директорите на училищата, в които се обучават.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Задължителният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 21 май, а вторият задължителен изпит ще е на 23 май. ДЗИ по желание ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително, съобщиха от МОН.

В заявленията си за явяване на ДЗИ младежите посочват, че освен на задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както и дали ще полагат трети изпит, който е по желание.

Зрелостниците могат да избират за втори задължителен изпит, както и за ДЗИ по желание между следните предмети: математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, география и икономика, история и цивилизация, биология и здравно образование, философски цикъл и чужд език.

Зрелостниците в професионалните гимназии могат да не се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит. Законът за предучилищното и училищното образование позволява като оценка от втория задължителен ДЗИ в дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в рамките на 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история и цивилизация, география и икономика и по философия се изисква създаване на текст, а по математика – решаване на задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На сайта на МОН (рубрика Общо образование, подрубрика Държавни зрелостни изпити) е публикувана подробна информация, актуална към 28 февруари 2018 г., за решенията на висшите училища в кои професионални направления и специалности ще приемат с оценките от матурите, както и за кои специалности оценките ще бъдат включени в балообразуването за кандидат-студентска кампания 2018 в акредитираните висши училища в България. За начина на балообразуване зрелостниците трябва да потърсят информация от съответното висше училище.

До 18 май 2018 г. учениците ще получат служебна бележка за допускане до ДЗИ и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.

Изпитните работи ще бъдат оценени в периода от 25.05.2018 г. до 08.06.2018 г. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Морфов

Съдът отмени уволнението на Александър Морфов от Народния театър

Софийският районен съд (СРС) е отменил уволнението на режисьора Александър Морфов от директора на Народния театър „Иван Вазов“. Морфов е назначен обратно на длъжността „главен режисьор“, а Народният театър ще трябва да му изплати глоба в размер на 800 лева, се посочва в решението на съда от 14 октомври. Народният театър трябва да изплати и глоба в..

публикувано на 16.10.24 в 14:13

12% повече са туристите в София до средата на 2024 година

12% е увеличението на туристите в София през първата половина на годината, показват данните от Единната система за туристическа информация  на Министерството на туризма, в сравнение със същия период на миналата година. Регистрираните нощувки са с 10% повече. Близо 60% от посетителите са чуждестранни туристи . За първото 9-месечие има..

публикувано на 16.10.24 в 11:29

Майка на две деца изчезна в центъра на София

Полицията издирва изчезнала млада жена в град София. Тя се казва Биляна Петрова и е на 31 години.  Майка на две деца е. За последно младата жена е забелязана в района на Централни хали. Младата жена е изчезнала вчера по обед. "Вчера някъде към обяд изчезна. Подаден е сигнал в полицията и се работи много усърдно от тяхна страна, за което..

публикувано на 16.10.24 в 09:02

Нови 6000 широколистни фиданки ще се засадят край София

Столичната община кани гражданите да се включат като доброволци в залесяването на „ Новата гора на София“ – с. Бусманци .  Началото е тази събота - 19 октомври, от 11:00 ч. Планирано е тази есен да бъдат залесени 17 дка с над 6000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището на село Бусманци, район „Искър“...

публикувано на 16.10.24 в 08:08

Район "Оборище" стартира конкурс за коледна украса през ноември

Конкурс за коледна украса ще се проведе в столичния район „Оборище“ от 20 ноември 2024 г. до 10 декември 2024 г. Кампанията е в две категории - украса на къща, кооперация/блок и украса на бизнес-сгради и търговски обекти. Участниците в инициативата трябва да изпратят до 3 снимки и/или кратко видео до 20 секунди с украсата на имейл адрес:..

публикувано на 15.10.24 в 14:55
Николай Терзийски

Николай Терзийски е разказвач на октомври в Столичната библиотека

Един от най-обичаните млади, но вече утвърдени автори ще гостува в Литературния клуб на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ 4) в поредицата „Разказвач на месеца“ на 16 октомври 2024 г. (сряда) от 18:30 ч. Той ще бъде представен от литератора, поет и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов, ще се чуят откъси от..

публикувано на 15.10.24 в 13:19