Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анжела Димчева: Лида Пантелеева е българската Джоан Роулинг

| обновено на 03.04.18 в 14:15
Лида Пантелеева на премиерата на книгата "Изгубената мелодия на духчето Йо Йо"
Снимка: Олга Добрева
Тази седмица се състоя премиерата на детската фентъзи повест "Изгубената мелодия на духчето Йойо" от Лида Пантелеева. Лида Пантелеева е пианист и музикален педагог, преподава пиано на ученици в Германия. Книгата й е дебют в литературата. Вдъхновена е от мюзикълите, които сътворява самата тя за своите възпитаници. Общо четири са тези пиеси - "Изгубената мелодия на призрака Йойо", "Хензел, Гретел и Нюйоркските деца", "Ези и Фореста" и „Сънищата на нощта". Авторката все още не знае дали ще направи и литературна поредица, но е приятно изненадана от интереса към първата й творба. Редактор на книгата е журналистът, писател и водещ в програма "Хоризонт" на БНР Светлана Дичева. Литературният критик Анжела Димчева определи Лида Пантелеева като българската Джоан Роулинг.

Хората сега тепърва ще я откриват - читателите и медиите, но мисля, че тя пише в един космополитен дух, какъвто се харесва от новите поколения и е крайно време да се обърне внимание на учителите, че децата на 21 век харесват такъв тип призрачни, но познавателни истории. Не случайно целият свят полудя по Джоан Роулинг и тя след като стана известна каза: Не бива да подтискаме въображението на децата, коментира за Радио София литературният критик. Даже нямам представа, кога точно се роди идеята. Просто аз съм клавирен педагог и работя изключително много с деца, от няколко години пиша мюзикъли, разказа Лида Пантелеева.

Винаги съм била впечатлена от детския свят, свят, пълен с фантазии, с мечти, със страхове, с какво ли още не и може би така се зароди идеята, исках да бъда част от този свят, да опиша този свят, признава развълнувано авторката.

Илюстрациите в книгата са на самата авторка, която има опит в изработването на декорите за детските мюзикъли в Германия.

Неотлъчно до Лида Пантелеева е и нейният съпруг - диригентът и композиторът Мартин Пантелеев. Той дори й помага в доизграждането на някои от образите на приказните герои в книгата.

Лида успява да ни изненадва във връзката ни, която продължава вече 18 години, непрекъснато. Дали ще бъде с втори дан по карате, дали ще е с желанието за пеене, дали с нейния талант за писане на книги, който се роди благодарение на нейните мюзикъли. Бях изненадан, но вече свикнах, че тя е разностранен талант, споделя маестрото.

Книгата "Изгубената мелодия на духчето Йойо" на Лида Пантелеева ще бъде преведена и на немски език, предстои да бъде представена и в Германия - там, където живеят тя и съпругът й Мартин Пантелеев. А още за историите в нея - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40