Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анжела Димчева: Лида Пантелеева е българската Джоан Роулинг

| обновено на 03.04.18 в 14:15
Лида Пантелеева на премиерата на книгата "Изгубената мелодия на духчето Йо Йо"
Снимка: Олга Добрева
Тази седмица се състоя премиерата на детската фентъзи повест "Изгубената мелодия на духчето Йойо" от Лида Пантелеева. Лида Пантелеева е пианист и музикален педагог, преподава пиано на ученици в Германия. Книгата й е дебют в литературата. Вдъхновена е от мюзикълите, които сътворява самата тя за своите възпитаници. Общо четири са тези пиеси - "Изгубената мелодия на призрака Йойо", "Хензел, Гретел и Нюйоркските деца", "Ези и Фореста" и „Сънищата на нощта". Авторката все още не знае дали ще направи и литературна поредица, но е приятно изненадана от интереса към първата й творба. Редактор на книгата е журналистът, писател и водещ в програма "Хоризонт" на БНР Светлана Дичева. Литературният критик Анжела Димчева определи Лида Пантелеева като българската Джоан Роулинг.

Хората сега тепърва ще я откриват - читателите и медиите, но мисля, че тя пише в един космополитен дух, какъвто се харесва от новите поколения и е крайно време да се обърне внимание на учителите, че децата на 21 век харесват такъв тип призрачни, но познавателни истории. Не случайно целият свят полудя по Джоан Роулинг и тя след като стана известна каза: Не бива да подтискаме въображението на децата, коментира за Радио София литературният критик. Даже нямам представа, кога точно се роди идеята. Просто аз съм клавирен педагог и работя изключително много с деца, от няколко години пиша мюзикъли, разказа Лида Пантелеева.

Винаги съм била впечатлена от детския свят, свят, пълен с фантазии, с мечти, със страхове, с какво ли още не и може би така се зароди идеята, исках да бъда част от този свят, да опиша този свят, признава развълнувано авторката.

Илюстрациите в книгата са на самата авторка, която има опит в изработването на декорите за детските мюзикъли в Германия.

Неотлъчно до Лида Пантелеева е и нейният съпруг - диригентът и композиторът Мартин Пантелеев. Той дори й помага в доизграждането на някои от образите на приказните герои в книгата.

Лида успява да ни изненадва във връзката ни, която продължава вече 18 години, непрекъснато. Дали ще бъде с втори дан по карате, дали ще е с желанието за пеене, дали с нейния талант за писане на книги, който се роди благодарение на нейните мюзикъли. Бях изненадан, но вече свикнах, че тя е разностранен талант, споделя маестрото.

Книгата "Изгубената мелодия на духчето Йойо" на Лида Пантелеева ще бъде преведена и на немски език, предстои да бъде представена и в Германия - там, където живеят тя и съпругът й Мартин Пантелеев. А още за историите в нея - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50