Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анжела Димчева: Лида Пантелеева е българската Джоан Роулинг

| обновено на 03.04.18 в 14:15
Лида Пантелеева на премиерата на книгата "Изгубената мелодия на духчето Йо Йо"
Снимка: Олга Добрева
Тази седмица се състоя премиерата на детската фентъзи повест "Изгубената мелодия на духчето Йойо" от Лида Пантелеева. Лида Пантелеева е пианист и музикален педагог, преподава пиано на ученици в Германия. Книгата й е дебют в литературата. Вдъхновена е от мюзикълите, които сътворява самата тя за своите възпитаници. Общо четири са тези пиеси - "Изгубената мелодия на призрака Йойо", "Хензел, Гретел и Нюйоркските деца", "Ези и Фореста" и „Сънищата на нощта". Авторката все още не знае дали ще направи и литературна поредица, но е приятно изненадана от интереса към първата й творба. Редактор на книгата е журналистът, писател и водещ в програма "Хоризонт" на БНР Светлана Дичева. Литературният критик Анжела Димчева определи Лида Пантелеева като българската Джоан Роулинг.

Хората сега тепърва ще я откриват - читателите и медиите, но мисля, че тя пише в един космополитен дух, какъвто се харесва от новите поколения и е крайно време да се обърне внимание на учителите, че децата на 21 век харесват такъв тип призрачни, но познавателни истории. Не случайно целият свят полудя по Джоан Роулинг и тя след като стана известна каза: Не бива да подтискаме въображението на децата, коментира за Радио София литературният критик. Даже нямам представа, кога точно се роди идеята. Просто аз съм клавирен педагог и работя изключително много с деца, от няколко години пиша мюзикъли, разказа Лида Пантелеева.

Винаги съм била впечатлена от детския свят, свят, пълен с фантазии, с мечти, със страхове, с какво ли още не и може би така се зароди идеята, исках да бъда част от този свят, да опиша този свят, признава развълнувано авторката.

Илюстрациите в книгата са на самата авторка, която има опит в изработването на декорите за детските мюзикъли в Германия.

Неотлъчно до Лида Пантелеева е и нейният съпруг - диригентът и композиторът Мартин Пантелеев. Той дори й помага в доизграждането на някои от образите на приказните герои в книгата.

Лида успява да ни изненадва във връзката ни, която продължава вече 18 години, непрекъснато. Дали ще бъде с втори дан по карате, дали ще е с желанието за пеене, дали с нейния талант за писане на книги, който се роди благодарение на нейните мюзикъли. Бях изненадан, но вече свикнах, че тя е разностранен талант, споделя маестрото.

Книгата "Изгубената мелодия на духчето Йойо" на Лида Пантелеева ще бъде преведена и на немски език, предстои да бъде представена и в Германия - там, където живеят тя и съпругът й Мартин Пантелеев. А още за историите в нея - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43