Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анжела Димчева: Лида Пантелеева е българската Джоан Роулинг

| обновено на 03.04.18 в 14:15
Лида Пантелеева на премиерата на книгата "Изгубената мелодия на духчето Йо Йо"
Снимка: Олга Добрева
Тази седмица се състоя премиерата на детската фентъзи повест "Изгубената мелодия на духчето Йойо" от Лида Пантелеева. Лида Пантелеева е пианист и музикален педагог, преподава пиано на ученици в Германия. Книгата й е дебют в литературата. Вдъхновена е от мюзикълите, които сътворява самата тя за своите възпитаници. Общо четири са тези пиеси - "Изгубената мелодия на призрака Йойо", "Хензел, Гретел и Нюйоркските деца", "Ези и Фореста" и „Сънищата на нощта". Авторката все още не знае дали ще направи и литературна поредица, но е приятно изненадана от интереса към първата й творба. Редактор на книгата е журналистът, писател и водещ в програма "Хоризонт" на БНР Светлана Дичева. Литературният критик Анжела Димчева определи Лида Пантелеева като българската Джоан Роулинг.

Хората сега тепърва ще я откриват - читателите и медиите, но мисля, че тя пише в един космополитен дух, какъвто се харесва от новите поколения и е крайно време да се обърне внимание на учителите, че децата на 21 век харесват такъв тип призрачни, но познавателни истории. Не случайно целият свят полудя по Джоан Роулинг и тя след като стана известна каза: Не бива да подтискаме въображението на децата, коментира за Радио София литературният критик. Даже нямам представа, кога точно се роди идеята. Просто аз съм клавирен педагог и работя изключително много с деца, от няколко години пиша мюзикъли, разказа Лида Пантелеева.

Винаги съм била впечатлена от детския свят, свят, пълен с фантазии, с мечти, със страхове, с какво ли още не и може би така се зароди идеята, исках да бъда част от този свят, да опиша този свят, признава развълнувано авторката.

Илюстрациите в книгата са на самата авторка, която има опит в изработването на декорите за детските мюзикъли в Германия.

Неотлъчно до Лида Пантелеева е и нейният съпруг - диригентът и композиторът Мартин Пантелеев. Той дори й помага в доизграждането на някои от образите на приказните герои в книгата.

Лида успява да ни изненадва във връзката ни, която продължава вече 18 години, непрекъснато. Дали ще бъде с втори дан по карате, дали ще е с желанието за пеене, дали с нейния талант за писане на книги, който се роди благодарение на нейните мюзикъли. Бях изненадан, но вече свикнах, че тя е разностранен талант, споделя маестрото.

Книгата "Изгубената мелодия на духчето Йойо" на Лида Пантелеева ще бъде преведена и на немски език, предстои да бъде представена и в Германия - там, където живеят тя и съпругът й Мартин Пантелеев. А още за историите в нея - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36