Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ивайла Георгиева, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология:

Онкологичното заболяване е диагноза, а не присъда

Снимка: Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова
Тази седмица в „Радиоприемница“ обърнахме внимание на психичното здраве, което е толкова важно, колкото и физическото.

Наш гост бе Ивайла Георгиева, която е психоонколог, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология. С нея разговаряхме за помощта, която се оказва на пациентите с онкологични заболявания и на техните близки.

Българската асоциация по психоонкология е създадена на 25 септември 2013 г., като обединява специалисти психолози, които работят в с пациенти с онкологични заболявания и с техните близки.

Хората имат нужда от тази подкрепа. Всеки един момента от лечението на злокачествени онкологични заболявания, поставянето на диагнозата, химиотерапията, лъчетерапията, хирургичната намеса, както и самия процес на оздравяване, на реинтеграция, изисква помощта на професионалист, каза Ивайла Георгиева, която работи предимно с деца.

Българските пациенти вече се освободиха от притеснението да търсят психологична помощ. При семействата обикновено майките търсят помощ от психолог, когато детето е болно и е изправено пред терапията. Хората са тези, които ни търсят и е добре ние да сме там, за да бъдем максимално полезни на възрастните и децата.

При децата помощта на клиничния психолог е по-различна. Използва се терапевтична игра, формат, в който малките пациенти да споделят своите страхове и тревоги, свързани с лечението, тъй като само с въпроси е по-трудно да се достигне до детската психика и тайните, които крие малкият пациент.

Използват се методите на арт-терапията, на терапевтичното рисуване, на моделирането и по този начин се работи на място в болничната стая.

В цялата страна работят наши колеги, които помагат в различните етапи на лечението, дори в най-тежките моменти, при палиативните грижи

Ивайла Георгиева подчерта, че онкологичното заболяването е диагноза, а не присъда.

Тя посъветва младите си колеги да минават през различни обучения и да бъдат полезни, особен в ситуации, когато се сблъскват с пациенти, които нямат желание за лечение и застрашават своето здраве.

Гост в студиото бе и студентът по психология Гергана Праматарова от НБУ, с която разговаряхме за причината, поради която младите хора избират тази професия.

Гергана се класира на първо място в националния конкурс за статия на тема: „Защо и как искам да стана професионален психолог“. Координатор е и на младежката секция на Дружеството на психолозите у нас. Тя сподели, че в началото на обучението си е имала по-бегла представа за тази специалност, но по-късно е осъзнала, че една от главните причини човек да изучава психология, е, за да може да помага на другите хора, да се стреми да вдъхновява тези други хора и себе си, за да живеем всички в един по-добър свят.

Според Гергана психологът е човекът, който помага на хората, той внася снопче светлина в една помрачена душа.

Целия разговор на Олга Добрева с Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова - вижте във видото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50