Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ивайла Георгиева, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология:

Онкологичното заболяване е диагноза, а не присъда

Снимка: Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова
Тази седмица в „Радиоприемница“ обърнахме внимание на психичното здраве, което е толкова важно, колкото и физическото.

Наш гост бе Ивайла Георгиева, която е психоонколог, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология. С нея разговаряхме за помощта, която се оказва на пациентите с онкологични заболявания и на техните близки.

Българската асоциация по психоонкология е създадена на 25 септември 2013 г., като обединява специалисти психолози, които работят в с пациенти с онкологични заболявания и с техните близки.

Хората имат нужда от тази подкрепа. Всеки един момента от лечението на злокачествени онкологични заболявания, поставянето на диагнозата, химиотерапията, лъчетерапията, хирургичната намеса, както и самия процес на оздравяване, на реинтеграция, изисква помощта на професионалист, каза Ивайла Георгиева, която работи предимно с деца.

Българските пациенти вече се освободиха от притеснението да търсят психологична помощ. При семействата обикновено майките търсят помощ от психолог, когато детето е болно и е изправено пред терапията. Хората са тези, които ни търсят и е добре ние да сме там, за да бъдем максимално полезни на възрастните и децата.

При децата помощта на клиничния психолог е по-различна. Използва се терапевтична игра, формат, в който малките пациенти да споделят своите страхове и тревоги, свързани с лечението, тъй като само с въпроси е по-трудно да се достигне до детската психика и тайните, които крие малкият пациент.

Използват се методите на арт-терапията, на терапевтичното рисуване, на моделирането и по този начин се работи на място в болничната стая.

В цялата страна работят наши колеги, които помагат в различните етапи на лечението, дори в най-тежките моменти, при палиативните грижи

Ивайла Георгиева подчерта, че онкологичното заболяването е диагноза, а не присъда.

Тя посъветва младите си колеги да минават през различни обучения и да бъдат полезни, особен в ситуации, когато се сблъскват с пациенти, които нямат желание за лечение и застрашават своето здраве.

Гост в студиото бе и студентът по психология Гергана Праматарова от НБУ, с която разговаряхме за причината, поради която младите хора избират тази професия.

Гергана се класира на първо място в националния конкурс за статия на тема: „Защо и как искам да стана професионален психолог“. Координатор е и на младежката секция на Дружеството на психолозите у нас. Тя сподели, че в началото на обучението си е имала по-бегла представа за тази специалност, но по-късно е осъзнала, че една от главните причини човек да изучава психология, е, за да може да помага на другите хора, да се стреми да вдъхновява тези други хора и себе си, за да живеем всички в един по-добър свят.

Според Гергана психологът е човекът, който помага на хората, той внася снопче светлина в една помрачена душа.

Целия разговор на Олга Добрева с Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова - вижте във видото.ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43