Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайла Георгиева, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология:

Онкологичното заболяване е диагноза, а не присъда

Снимка: Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова
Тази седмица в „Радиоприемница“ обърнахме внимание на психичното здраве, което е толкова важно, колкото и физическото.

Наш гост бе Ивайла Георгиева, която е психоонколог, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология. С нея разговаряхме за помощта, която се оказва на пациентите с онкологични заболявания и на техните близки.

Българската асоциация по психоонкология е създадена на 25 септември 2013 г., като обединява специалисти психолози, които работят в с пациенти с онкологични заболявания и с техните близки.

Хората имат нужда от тази подкрепа. Всеки един момента от лечението на злокачествени онкологични заболявания, поставянето на диагнозата, химиотерапията, лъчетерапията, хирургичната намеса, както и самия процес на оздравяване, на реинтеграция, изисква помощта на професионалист, каза Ивайла Георгиева, която работи предимно с деца.

Българските пациенти вече се освободиха от притеснението да търсят психологична помощ. При семействата обикновено майките търсят помощ от психолог, когато детето е болно и е изправено пред терапията. Хората са тези, които ни търсят и е добре ние да сме там, за да бъдем максимално полезни на възрастните и децата.

При децата помощта на клиничния психолог е по-различна. Използва се терапевтична игра, формат, в който малките пациенти да споделят своите страхове и тревоги, свързани с лечението, тъй като само с въпроси е по-трудно да се достигне до детската психика и тайните, които крие малкият пациент.

Използват се методите на арт-терапията, на терапевтичното рисуване, на моделирането и по този начин се работи на място в болничната стая.

В цялата страна работят наши колеги, които помагат в различните етапи на лечението, дори в най-тежките моменти, при палиативните грижи

Ивайла Георгиева подчерта, че онкологичното заболяването е диагноза, а не присъда.

Тя посъветва младите си колеги да минават през различни обучения и да бъдат полезни, особен в ситуации, когато се сблъскват с пациенти, които нямат желание за лечение и застрашават своето здраве.

Гост в студиото бе и студентът по психология Гергана Праматарова от НБУ, с която разговаряхме за причината, поради която младите хора избират тази професия.

Гергана се класира на първо място в националния конкурс за статия на тема: „Защо и как искам да стана професионален психолог“. Координатор е и на младежката секция на Дружеството на психолозите у нас. Тя сподели, че в началото на обучението си е имала по-бегла представа за тази специалност, но по-късно е осъзнала, че една от главните причини човек да изучава психология, е, за да може да помага на другите хора, да се стреми да вдъхновява тези други хора и себе си, за да живеем всички в един по-добър свят.

Според Гергана психологът е човекът, който помага на хората, той внася снопче светлина в една помрачена душа.

Целия разговор на Олга Добрева с Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова - вижте във видото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждават за силни геомагнитни бури

През днешния ден се очакват много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Причината за очакваните геомагнитни смущения е мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври. Заредените частици от това бързо изхвърляне на..

публикувано на 11.10.24 в 08:43

Времето остава топло, но облачно

През днешния ден облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната, ще има валежи от дъжд, на места и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, в западната половина от северозапад, а в източната от югозапад. Максималните температурите ще са между 22° и 27°, в София - около 23°, съобщават..

публикувано на 11.10.24 в 07:25

Изхвърляме по 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г. Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите. 10 кг се изхвърлят в първичното производство като земеделие и рибарство, а 6 кг се губят по веригата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:17
Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston не забравя родната сцена

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston (Борислав Панков) разказа пред Радио София за актуалните си проекти, за музиката, която създава, за любовта към фолклора и съвместния албум с “Мистерията на българските гласове“ . От няколко години той живее и твори извън България, но поводът да го открием тук, беше музикалната..

публикувано на 10.10.24 в 16:51

Книгата "Царят на акварела" представя историята на художника Константин Щъркелов

Кристина Тужарова е художник, преподавател, изследовател на историята на художественото изкуство, лектор в поредицата беседи "История на изкуството за любители" и автор на книгите за деца, посветени на големите ни художници Владимир Димитров - Майстора и Иван Милев. Тя е автор и на книгата  "Щъркелов - Царят на акварела" , която увлекателно..

публикувано на 10.10.24 в 15:37

За първи път у нас поставиха на момиче 3D принтирана индивидуална протеза

За първи път в България 11-годишно момиче ще движи рамото и ръката си отново – благодарение на уникална операция, с която е премахнат тумор и е поставена индивидуална 3D протеза , съобщават от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив. Детето е имало  злокачествен тумор на дясната лопатка скапула, обхващащ и дясната раменна кост. Екипът от..

публикувано на 10.10.24 в 15:19
Зорница Славова

Българите не искат да учат през целия си живот

Новите данни на Евростат за ученето през целия живот (УПЖ) на възрастните хора (25-64 г.) показват, че и през 2023 г. България е на дъното в ЕС. Още по-смущаващ е фактът, че делът на хората, участвали в някаква форма на образование и обучение в страната, дори намалява спрямо проучването от предходната година. Той достига 1,4% и вече е почти десет пъти..

публикувано на 10.10.24 в 14:56