Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ивайла Георгиева, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология:

Онкологичното заболяване е диагноза, а не присъда

Снимка: Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова
Тази седмица в „Радиоприемница“ обърнахме внимание на психичното здраве, което е толкова важно, колкото и физическото.

Наш гост бе Ивайла Георгиева, която е психоонколог, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология. С нея разговаряхме за помощта, която се оказва на пациентите с онкологични заболявания и на техните близки.

Българската асоциация по психоонкология е създадена на 25 септември 2013 г., като обединява специалисти психолози, които работят в с пациенти с онкологични заболявания и с техните близки.

Хората имат нужда от тази подкрепа. Всеки един момента от лечението на злокачествени онкологични заболявания, поставянето на диагнозата, химиотерапията, лъчетерапията, хирургичната намеса, както и самия процес на оздравяване, на реинтеграция, изисква помощта на професионалист, каза Ивайла Георгиева, която работи предимно с деца.

Българските пациенти вече се освободиха от притеснението да търсят психологична помощ. При семействата обикновено майките търсят помощ от психолог, когато детето е болно и е изправено пред терапията. Хората са тези, които ни търсят и е добре ние да сме там, за да бъдем максимално полезни на възрастните и децата.

При децата помощта на клиничния психолог е по-различна. Използва се терапевтична игра, формат, в който малките пациенти да споделят своите страхове и тревоги, свързани с лечението, тъй като само с въпроси е по-трудно да се достигне до детската психика и тайните, които крие малкият пациент.

Използват се методите на арт-терапията, на терапевтичното рисуване, на моделирането и по този начин се работи на място в болничната стая.

В цялата страна работят наши колеги, които помагат в различните етапи на лечението, дори в най-тежките моменти, при палиативните грижи

Ивайла Георгиева подчерта, че онкологичното заболяването е диагноза, а не присъда.

Тя посъветва младите си колеги да минават през различни обучения и да бъдат полезни, особен в ситуации, когато се сблъскват с пациенти, които нямат желание за лечение и застрашават своето здраве.

Гост в студиото бе и студентът по психология Гергана Праматарова от НБУ, с която разговаряхме за причината, поради която младите хора избират тази професия.

Гергана се класира на първо място в националния конкурс за статия на тема: „Защо и как искам да стана професионален психолог“. Координатор е и на младежката секция на Дружеството на психолозите у нас. Тя сподели, че в началото на обучението си е имала по-бегла представа за тази специалност, но по-късно е осъзнала, че една от главните причини човек да изучава психология, е, за да може да помага на другите хора, да се стреми да вдъхновява тези други хора и себе си, за да живеем всички в един по-добър свят.

Според Гергана психологът е човекът, който помага на хората, той внася снопче светлина в една помрачена душа.

Целия разговор на Олга Добрева с Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова - вижте във видото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40