Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ивайла Георгиева, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология:

Онкологичното заболяване е диагноза, а не присъда

Снимка: Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова
Тази седмица в „Радиоприемница“ обърнахме внимание на психичното здраве, което е толкова важно, колкото и физическото.

Наш гост бе Ивайла Георгиева, която е психоонколог, председател на УС на Българската асоциация по психоонкология. С нея разговаряхме за помощта, която се оказва на пациентите с онкологични заболявания и на техните близки.

Българската асоциация по психоонкология е създадена на 25 септември 2013 г., като обединява специалисти психолози, които работят в с пациенти с онкологични заболявания и с техните близки.

Хората имат нужда от тази подкрепа. Всеки един момента от лечението на злокачествени онкологични заболявания, поставянето на диагнозата, химиотерапията, лъчетерапията, хирургичната намеса, както и самия процес на оздравяване, на реинтеграция, изисква помощта на професионалист, каза Ивайла Георгиева, която работи предимно с деца.

Българските пациенти вече се освободиха от притеснението да търсят психологична помощ. При семействата обикновено майките търсят помощ от психолог, когато детето е болно и е изправено пред терапията. Хората са тези, които ни търсят и е добре ние да сме там, за да бъдем максимално полезни на възрастните и децата.

При децата помощта на клиничния психолог е по-различна. Използва се терапевтична игра, формат, в който малките пациенти да споделят своите страхове и тревоги, свързани с лечението, тъй като само с въпроси е по-трудно да се достигне до детската психика и тайните, които крие малкият пациент.

Използват се методите на арт-терапията, на терапевтичното рисуване, на моделирането и по този начин се работи на място в болничната стая.

В цялата страна работят наши колеги, които помагат в различните етапи на лечението, дори в най-тежките моменти, при палиативните грижи

Ивайла Георгиева подчерта, че онкологичното заболяването е диагноза, а не присъда.

Тя посъветва младите си колеги да минават през различни обучения и да бъдат полезни, особен в ситуации, когато се сблъскват с пациенти, които нямат желание за лечение и застрашават своето здраве.

Гост в студиото бе и студентът по психология Гергана Праматарова от НБУ, с която разговаряхме за причината, поради която младите хора избират тази професия.

Гергана се класира на първо място в националния конкурс за статия на тема: „Защо и как искам да стана професионален психолог“. Координатор е и на младежката секция на Дружеството на психолозите у нас. Тя сподели, че в началото на обучението си е имала по-бегла представа за тази специалност, но по-късно е осъзнала, че една от главните причини човек да изучава психология, е, за да може да помага на другите хора, да се стреми да вдъхновява тези други хора и себе си, за да живеем всички в един по-добър свят.

Според Гергана психологът е човекът, който помага на хората, той внася снопче светлина в една помрачена душа.

Целия разговор на Олга Добрева с Ивайла Георгиева и Гергана Праматарова - вижте във видото.ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36