Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите

Българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“

Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората
Автор:
Средна Стара планина
Снимка: kalofer.com
Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите. Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората. Това показва проучване на агенция АФИС. Според него около 60% от българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“.

Чистотата на въздуха и водата са най-големите предимства на производството на хранителни продукти в планински условия. Това казват 57% от запитаните. Хората най-често асоциират с планината продукти, като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, билки, пчелен мед. Изследването е национално представително и е проведено сред 1038 пълнолетни граждани. Данните показват, че жителите на София в по-голяма степен възприемат тази идея. Положително мнение за сертификата за качество „планински продукт“ имат предимно хората с висше образование и по-високи доходи. Това каза социологът Чавдар Найденов и добави, че търсенето надхвърля предлагането.

За да се превърне обаче потенциалното търсене в повишени инвестиции има едно условие - купувачите да бъдат информирани за географския произход на стоката. Сега съществуващата информация на етикетите не облекчава потребителите, казва Чавдар Найденов.

През последните години стана модерно да се слагат етикети, които гарантират по един или друг начин качеството на храната. Информацията на тях обаче не винаги е вярна. Това е довело до спад в доверието на потребителите, посочи социологът Стефан Георгиев.

Основната цел на въвеждането на термина „планинскипродукт“ е да се помогне на общностите в планинските райони, а автор на идеята е евродепутатът Момчил Неков. 
Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ обсъждат и Италия, Франция Австрия и Румъния.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50