Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите

Българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“

Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората
Автор:
Средна Стара планина
Снимка: kalofer.com
Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите. Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората. Това показва проучване на агенция АФИС. Според него около 60% от българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“.

Чистотата на въздуха и водата са най-големите предимства на производството на хранителни продукти в планински условия. Това казват 57% от запитаните. Хората най-често асоциират с планината продукти, като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, билки, пчелен мед. Изследването е национално представително и е проведено сред 1038 пълнолетни граждани. Данните показват, че жителите на София в по-голяма степен възприемат тази идея. Положително мнение за сертификата за качество „планински продукт“ имат предимно хората с висше образование и по-високи доходи. Това каза социологът Чавдар Найденов и добави, че търсенето надхвърля предлагането.

За да се превърне обаче потенциалното търсене в повишени инвестиции има едно условие - купувачите да бъдат информирани за географския произход на стоката. Сега съществуващата информация на етикетите не облекчава потребителите, казва Чавдар Найденов.

През последните години стана модерно да се слагат етикети, които гарантират по един или друг начин качеството на храната. Информацията на тях обаче не винаги е вярна. Това е довело до спад в доверието на потребителите, посочи социологът Стефан Георгиев.

Основната цел на въвеждането на термина „планинскипродукт“ е да се помогне на общностите в планинските райони, а автор на идеята е евродепутатът Момчил Неков. 
Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ обсъждат и Италия, Франция Австрия и Румъния.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43