Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите

Българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“

Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората

Автор:
Средна Стара планина
Снимка: kalofer.com
Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите. Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората. Това показва проучване на агенция АФИС. Според него около 60% от българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“.

Чистотата на въздуха и водата са най-големите предимства на производството на хранителни продукти в планински условия. Това казват 57% от запитаните. Хората най-често асоциират с планината продукти, като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, билки, пчелен мед. Изследването е национално представително и е проведено сред 1038 пълнолетни граждани. Данните показват, че жителите на София в по-голяма степен възприемат тази идея. Положително мнение за сертификата за качество „планински продукт“ имат предимно хората с висше образование и по-високи доходи. Това каза социологът Чавдар Найденов и добави, че търсенето надхвърля предлагането.

За да се превърне обаче потенциалното търсене в повишени инвестиции има едно условие - купувачите да бъдат информирани за географския произход на стоката. Сега съществуващата информация на етикетите не облекчава потребителите, казва Чавдар Найденов.

През последните години стана модерно да се слагат етикети, които гарантират по един или друг начин качеството на храната. Информацията на тях обаче не винаги е вярна. Това е довело до спад в доверието на потребителите, посочи социологът Стефан Георгиев.

Основната цел на въвеждането на термина „планинскипродукт“ е да се помогне на общностите в планинските райони, а автор на идеята е евродепутатът Момчил Неков. 
Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ обсъждат и Италия, Франция Австрия и Румъния.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40