Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите

Българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“

Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората
Автор:
Средна Стара планина
Снимка: kalofer.com
Един на всеки петима българи не вярва в био продуктите. Въвеждането на термин за качество може да върне доверието на хората. Това показва проучване на агенция АФИС. Според него около 60% от българите подкрепят въвеждането на термина за качество „планински продукт“.

Чистотата на въздуха и водата са най-големите предимства на производството на хранителни продукти в планински условия. Това казват 57% от запитаните. Хората най-често асоциират с планината продукти, като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, билки, пчелен мед. Изследването е национално представително и е проведено сред 1038 пълнолетни граждани. Данните показват, че жителите на София в по-голяма степен възприемат тази идея. Положително мнение за сертификата за качество „планински продукт“ имат предимно хората с висше образование и по-високи доходи. Това каза социологът Чавдар Найденов и добави, че търсенето надхвърля предлагането.

За да се превърне обаче потенциалното търсене в повишени инвестиции има едно условие - купувачите да бъдат информирани за географския произход на стоката. Сега съществуващата информация на етикетите не облекчава потребителите, казва Чавдар Найденов.

През последните години стана модерно да се слагат етикети, които гарантират по един или друг начин качеството на храната. Информацията на тях обаче не винаги е вярна. Това е довело до спад в доверието на потребителите, посочи социологът Стефан Георгиев.

Основната цел на въвеждането на термина „планинскипродукт“ е да се помогне на общностите в планинските райони, а автор на идеята е евродепутатът Момчил Неков. 
Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ обсъждат и Италия, Франция Австрия и Румъния.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36