Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бронзовата къща "оживява" срещу Царския дворец

Бронзовата къща
Снимка: СГХГ
Преди по-малко от година - през месец юни 2017 г., в Софийската градска художествена галерия беше представен проектът Бронзовата къща, чийто автор е българо-австрийският скулптор Пламен Деянофф. Това е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Висока е 14 м., а основата й е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елемента.

След обществено обсъждане и гласуване от Столичния общински съвет, беше взето решение Бронзовата къща да бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей срещу Царския дворец (Националната галерия).

Според първоначалните намерения сградата трябваше да бъде издигната до края на 2017 г. - началото на 2018 г. - със стартирането на българското председателство на Съвета на ЕС и последващото поемане на тази роля от Австрия, където авторът на инсталацията живее и работи. 

Бронзовата къща е най-мащабният и известен проект на Пламен Деянофф. Получил е подкрепата на известни спонсори от различни европейски страни, обединени от идеята за свързаността на общите европейски корени и съвременното трансгранично изкуство. Сред институциите, които стоят зад проекта, са и Федералното канцлерство, Австрийското посолство в София, Министерството на българското председателство на ЕС, общините на Виена и София, както и Столичната градската галерия и Музеят за съвременно изкуство "Кунстхалле" във Виена.

Преди дни директорът на Виенския музей Николаус Шафхаузен беше в София. На въпроса: Защо ръководеният от него музей подкрепя проекта на Пламен Деянофф, Шафхаузен поясни, че музеят за Съвременно изкуство (австрийско и чуждо) се интересува не само от биографията на авторите, които представя, но и от изкуството, което правят те. Такъв е случаят и с Пламен.

Пламен е представител на неговото, но и на моето поколение. Познаваме се от 25 години. Всъщност той е интересен заради своята двойна идентичност. От една страна е българин, но от дълги години живее в Австрия и по метафоричен начин предава всичко това в своята работа, казва Николаус Шафхаузен.

Като директор работата ми е многопластова. Аз не се интересувам само от конкретния проект, а от цялостното творчество на автора. В много страни авторите създават произведения, насочени към местния пазар, докато Пламен отправя погледа си и навън, като коментира ролята на изкуството в общественото пространство, роля, която не е никак лесна, допълва директорът на Виенския музей.

Самият Пламен Деянофф е благодарен на всички, които работят за реализирането на проекта му на площад " Княз Александър Първи". По думите му, всички елементи на къщата са изработени и са тук. Въпрос на време е да се пристъпи към монтирането.

При добро стечение на обстоятелствата очакванията на Пламен Деянофф за евентуалното откриване на Бронзовата къща са за края на май или началото на месец юни. За да бъде оживено пространството в Бронзовата къща, Пламен Деяноф е помислил и върху програмата за откриването, а какви неговите идеи - чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40