Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Спиридонова: Моите книги са трагикомични истории за порастването

Снимка: Радио София
Срещите с детски писатели в предаването “Радиоприемница” продължават с една от най-емблематичните български детски писателки Юлия Спиридонова - Юлка, която е един от участниците в Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.
Моите книги са трагикомични истории за порастването, казва Юлка. Аз съм запален читател от много ранна възраст и детските книги продължават да бъдат моето любимо четиво, а моите любими герои стават все повече и повече. Всъщност аз съм единственият български писател, който пише и за тийнейджъри и не съм го мислила да става така. През цялото време, вече 10 г. на колкото е “Тина и половина”, се надявах, че ще има повече писатели, които се удързостяват да пишат за тийнейджъри, но за съжаление все още няма. Има голяма нужда от български тийнейджърски романи, допълва писателката.

Юлка не е голям почитател на това, което се издава масово (американските тийнейджърски романи), а и според нея много от българските деца не ги харесват. Тя се надява децата да имат по-голям избор. Четящите тийнейджъри четат книги най-вече за възрастни - класическа литература и т.н., но искат да четат и съвременни неща, които отразяват техните проблеми
Един от ключовете към разбирането на съвременните деца, според нея, се крие в живите ѝ спомени от детството, както и от факта, че е имала проблемно детство и тийнейджърски години. Имам ухо за проблемите на децата и тийнейджърите, признава тя. Юлка обаче разчита и на сериозни проучвания за всяка една от книгите си, провела е и много разговори с деца.

За последната си книга “Кронос”, Юлка разказва, че е много по-различна от другите ѝ книги, защото разказва за доста затънал наркоман. Става дума за наркотици, за това колко трудно е да се измъкнеш от тази бездна. По тази причина са ѝ били нужни и две години, за да напише книгата. Разликата между “Кронос” и другите книги е в това, че в “Тина и половина”, “Графиня Батори” и “Макс” комичното надделява, а проблемите не са чак толкова сериозни.Снимка

Според писателката има огромна пропаст между децата и книгите, които стоят в книжарниците или библиотеките. Както винаги децата, които четат по принцип, четат и нейните книги, въпреки че намерението на Юлка е било да създаде романи за тийнейджъри, с които да ги провокира да четат и класическа литература. Много деца нямат никакъв достъп до книги. Независимо, че родителите им имат възможности и могат да им купят книги или да ги заведят в библиотеката, признава писателката.

Юлка полага много усилия в тази насока, но признава, че е много трудно. Според нея децата са любопитни, но трудно се стига до родителите, на които да се каже “Децата трябва да четат!”.
Писателката е инициатор и организатор на ежеседмичната доброволческа инициатива „Кой обича приказки", както и на инициативата за четящи тийнейджъри "Летящо прасе" (към Столична библиотека). Тя е основател и организатор на ежегодната благотворителна инициатива „Където живеят деца, трябва да има детски книги". Посланик е и на инициативата "Забавното лятно четене".

Юлия Спиридонова - Юлка е автор на много книги за деца и тийнейджъри, носител на редица литературни отличия, номинирана е и за най-голямата световна награда за детска литература Astrid Lindgren Memorial Award. Автор е на книгите за тийнейджъри "Тина и половина", “Графиня Батори”, “Макс” и “Кронос”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48