Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Не пренебрегвайте метаболитния синдром

Снимка: Архив
Повечето хора неглижират повишаването на обиколката на талията, особено т. нар. "бирено" коремче (при мъжете). Проблемът обаче не е само в това как изглеждаме - нещо, за което се "сещаме" през пролетта и началото на лятото, а е и здравословен. В никакъв случай, обаче, не трябва да се прибягва до крайности в диетата - гладуване или изключване на групи храни от менюто (така наречените високопротеинови или високомазнинни диети), а трябва да се обърнем към специалист.
Често качването на килограми може да е следствие на метаболитен синдром, който обединява няколко рискови фактора - освен централен тип затлъстяване, също и повишена кръвна захар или кръвно налягане, посочват ендокринолозите от Военномедицинска академия. Тази седмица специалистите провеждат кампания за безплатни прегледи под надслов "Застрашени ли сте от метаболитен синдром?".

Метаболитният синдром протича скрито и повечето хора не подозират, че страдат от него. Рисковите фактори са повишаване на теглото и затлъстяване - главно в областта на талията, високо кръвно налягане и повишената кръвна захар. А често хората ги неглижират или предприемат резки диети, което е изключително нездравословно, коментира пред Радио София майор д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА. 
Тази седмица ендокринолозите от ВМА преглеждат безплатно от 09.30 до 12.30 ч., след предварително записване (на тел. 02/ 92 25 305).

Още за рисковите фактори, за метаболитния синдром, за вредите и ползите от различни видове хранителни режими, за риска от затлъстяване и развитие на диабет - очаквайте разговор с д-р Весела Михнева в предаването "Часът на здравето" в събота след 11:00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16