Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Не пренебрегвайте метаболитния синдром

Снимка: Архив
Повечето хора неглижират повишаването на обиколката на талията, особено т. нар. "бирено" коремче (при мъжете). Проблемът обаче не е само в това как изглеждаме - нещо, за което се "сещаме" през пролетта и началото на лятото, а е и здравословен. В никакъв случай, обаче, не трябва да се прибягва до крайности в диетата - гладуване или изключване на групи храни от менюто (така наречените високопротеинови или високомазнинни диети), а трябва да се обърнем към специалист.
Често качването на килограми може да е следствие на метаболитен синдром, който обединява няколко рискови фактора - освен централен тип затлъстяване, също и повишена кръвна захар или кръвно налягане, посочват ендокринолозите от Военномедицинска академия. Тази седмица специалистите провеждат кампания за безплатни прегледи под надслов "Застрашени ли сте от метаболитен синдром?".

Метаболитният синдром протича скрито и повечето хора не подозират, че страдат от него. Рисковите фактори са повишаване на теглото и затлъстяване - главно в областта на талията, високо кръвно налягане и повишената кръвна захар. А често хората ги неглижират или предприемат резки диети, което е изключително нездравословно, коментира пред Радио София майор д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА. 
Тази седмица ендокринолозите от ВМА преглеждат безплатно от 09.30 до 12.30 ч., след предварително записване (на тел. 02/ 92 25 305).

Още за рисковите фактори, за метаболитния синдром, за вредите и ползите от различни видове хранителни режими, за риска от затлъстяване и развитие на диабет - очаквайте разговор с д-р Весела Михнева в предаването "Часът на здравето" в събота след 11:00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03