Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Не пренебрегвайте метаболитния синдром

Снимка: Архив
Повечето хора неглижират повишаването на обиколката на талията, особено т. нар. "бирено" коремче (при мъжете). Проблемът обаче не е само в това как изглеждаме - нещо, за което се "сещаме" през пролетта и началото на лятото, а е и здравословен. В никакъв случай, обаче, не трябва да се прибягва до крайности в диетата - гладуване или изключване на групи храни от менюто (така наречените високопротеинови или високомазнинни диети), а трябва да се обърнем към специалист.
Често качването на килограми може да е следствие на метаболитен синдром, който обединява няколко рискови фактора - освен централен тип затлъстяване, също и повишена кръвна захар или кръвно налягане, посочват ендокринолозите от Военномедицинска академия. Тази седмица специалистите провеждат кампания за безплатни прегледи под надслов "Застрашени ли сте от метаболитен синдром?".

Метаболитният синдром протича скрито и повечето хора не подозират, че страдат от него. Рисковите фактори са повишаване на теглото и затлъстяване - главно в областта на талията, високо кръвно налягане и повишената кръвна захар. А често хората ги неглижират или предприемат резки диети, което е изключително нездравословно, коментира пред Радио София майор д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА. 
Тази седмица ендокринолозите от ВМА преглеждат безплатно от 09.30 до 12.30 ч., след предварително записване (на тел. 02/ 92 25 305).

Още за рисковите фактори, за метаболитния синдром, за вредите и ползите от различни видове хранителни режими, за риска от затлъстяване и развитие на диабет - очаквайте разговор с д-р Весела Михнева в предаването "Часът на здравето" в събота след 11:00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38