Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да се преборим с метаболитния синдром?

Д-р Весела Михнева: Не залитайте в крайности с мазнинни и високобелтъчни диети!

Причина за наднорменото тегло може да са и хормоналните промени

Снимка: Ани Петрова
В началото на пролетта и лятото все повече обръщаме внимание на наднорменото тегло и повишената обиколка на талията. Често те могат да  се дължат на метаболитния синдром - заболяване, което протича скрито и повечето от хората не предполагат, че съществува. През изминалата седмица специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия прегледаха безплатно 60 души в рамките на кампанията „Заедно срещу метаболитния синдром”. Повече от половината пациенти са диагностицирани със синдрома.

Кампанията на клиниката стартира преди няколко месеца първоначално със замерване на кръвна захар и анонсиране на преддиабетните състояния, обясни в студиото на Радио София майор д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на болницата. В рамките на метаболитния синдром се включват няколко компонента -  затлъстяване (индекс на телесна маса), артериалната хипертония и високата кръвна захар.

Повечето хора не усещат високото кръвно

А то е сериозен проблем и предиктор на сърдечно-съдови заболявания и повишен сърдечно-съдов риск. Повечето хора неглижират и повишената кръвна захар. Тя не създава проблеми, докато това състояние не премине в диабет тип 2, който с времето може да създаде сериозни усложнения.

"Обикновено хората спазват нерационален режим на хранене, нямат двигателна активност и гладуват, което е непрепоръчително за отслабване, защото отслабват с цената на много усилия и след това тези килограми отново се връщат с т.нар. йо-йо ефект. Освен това организмът, когато е лишен от храна, не може да набави необходимите минерали, витамини за функционирането на метаболизма", обясни д-р Михнева.

Стремежът на специалистите е е хората да обръщат внимание на наднорменото тегло, което впоследствие се превръща в затлъстяване, артериална хипертония, диабет тип две и нарушена липидната обмяна.

"Този тип състояния не са безобидни. При регулация и модулация на телесното тегло трябва да се обръщат към лекар, който да следи процеса и да се търсят причините за затлъстяването", каза ендокринологът.

Много хора стартират деня с цигара и кафе

Дамите смятат, че така поддържат теглото си, защото цигарите потискат апетите. Най-масовата практика сред населението е основното хранене да бъде във вечерните часове - 19:30-21:30 ч. Тогава обаче метаболизмът е изключително забавен. Затова хората не бива да се прехранват след 19:30 часа. При остър глад, специалистът препоръчва лека салата или плод.
Важно е да изградим и в децата правилни хранителни навици, защото в последните години диабетът се "подмлади" и се среща и при подрастващите. Причината отново е в храненето.

Никой не може да избяга от гените си, но...

В голямата си част от тези заболявания са наследствени. Но социалният живот и хранителните и двигателни навици могат да бъдат регулирани и по този начин до голяма степен да избегнем фамилната предразположеност. Известно е, че диабет тип две след определена възраст (65 години) се среща по-често. Но начинът на живот определя кога ще се отключат наследствените заболявания - не е все едно и също това да стане на над 60-годишна и на 30-годишна възраст, обясни специалистът.

"Висцералното затлъстяване, т .е. в коремната област, на вътрешни органи, или т. нар. бирено коремче, което мъжете подценяват, означава затлъстели вътрешни органи ( черния дроб и бъбреците) и компрометиране на функцията им. И това е причината жените да живеят по-дълго, отколкото  мъжете, чисто популационно, защото при мъжете именно висцералното затлъстяване повишава сърдечно-съдовия риск", каза д-р Михнева.

Върху телесното тегло влияят и хормоналните промени

Сред тях са високият пролактин, хипотиреиодизмът, хиперинсулинемия или инсулинова резистентност, отбеляза специалистът.  Високомазнинните и високобелтъчните диети за много хора могат да бъдат противопоказни. Въглехидратите са изключително важни - хлябът например засища и е по-нискокалоричен в сравнение с много други храни. Ендокринологът преди всичко препоръчва балансиран режим на хранене.  

Още за това как трябва да се храним, какво е лечението на метаболитния синдром и ефективните начини за справяне с излишните килограми - чуйте в интервюто с д-р Весела Михнева!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03