Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да се преборим с метаболитния синдром?

Д-р Весела Михнева: Не залитайте в крайности с мазнинни и високобелтъчни диети!

Причина за наднорменото тегло може да са и хормоналните промени

Снимка: Ани Петрова
В началото на пролетта и лятото все повече обръщаме внимание на наднорменото тегло и повишената обиколка на талията. Често те могат да  се дължат на метаболитния синдром - заболяване, което протича скрито и повечето от хората не предполагат, че съществува. През изминалата седмица специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия прегледаха безплатно 60 души в рамките на кампанията „Заедно срещу метаболитния синдром”. Повече от половината пациенти са диагностицирани със синдрома.

Кампанията на клиниката стартира преди няколко месеца първоначално със замерване на кръвна захар и анонсиране на преддиабетните състояния, обясни в студиото на Радио София майор д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на болницата. В рамките на метаболитния синдром се включват няколко компонента -  затлъстяване (индекс на телесна маса), артериалната хипертония и високата кръвна захар.

Повечето хора не усещат високото кръвно

А то е сериозен проблем и предиктор на сърдечно-съдови заболявания и повишен сърдечно-съдов риск. Повечето хора неглижират и повишената кръвна захар. Тя не създава проблеми, докато това състояние не премине в диабет тип 2, който с времето може да създаде сериозни усложнения.

"Обикновено хората спазват нерационален режим на хранене, нямат двигателна активност и гладуват, което е непрепоръчително за отслабване, защото отслабват с цената на много усилия и след това тези килограми отново се връщат с т.нар. йо-йо ефект. Освен това организмът, когато е лишен от храна, не може да набави необходимите минерали, витамини за функционирането на метаболизма", обясни д-р Михнева.

Стремежът на специалистите е е хората да обръщат внимание на наднорменото тегло, което впоследствие се превръща в затлъстяване, артериална хипертония, диабет тип две и нарушена липидната обмяна.

"Този тип състояния не са безобидни. При регулация и модулация на телесното тегло трябва да се обръщат към лекар, който да следи процеса и да се търсят причините за затлъстяването", каза ендокринологът.

Много хора стартират деня с цигара и кафе

Дамите смятат, че така поддържат теглото си, защото цигарите потискат апетите. Най-масовата практика сред населението е основното хранене да бъде във вечерните часове - 19:30-21:30 ч. Тогава обаче метаболизмът е изключително забавен. Затова хората не бива да се прехранват след 19:30 часа. При остър глад, специалистът препоръчва лека салата или плод.
Важно е да изградим и в децата правилни хранителни навици, защото в последните години диабетът се "подмлади" и се среща и при подрастващите. Причината отново е в храненето.

Никой не може да избяга от гените си, но...

В голямата си част от тези заболявания са наследствени. Но социалният живот и хранителните и двигателни навици могат да бъдат регулирани и по този начин до голяма степен да избегнем фамилната предразположеност. Известно е, че диабет тип две след определена възраст (65 години) се среща по-често. Но начинът на живот определя кога ще се отключат наследствените заболявания - не е все едно и също това да стане на над 60-годишна и на 30-годишна възраст, обясни специалистът.

"Висцералното затлъстяване, т .е. в коремната област, на вътрешни органи, или т. нар. бирено коремче, което мъжете подценяват, означава затлъстели вътрешни органи ( черния дроб и бъбреците) и компрометиране на функцията им. И това е причината жените да живеят по-дълго, отколкото  мъжете, чисто популационно, защото при мъжете именно висцералното затлъстяване повишава сърдечно-съдовия риск", каза д-р Михнева.

Върху телесното тегло влияят и хормоналните промени

Сред тях са високият пролактин, хипотиреиодизмът, хиперинсулинемия или инсулинова резистентност, отбеляза специалистът.  Високомазнинните и високобелтъчните диети за много хора могат да бъдат противопоказни. Въглехидратите са изключително важни - хлябът например засища и е по-нискокалоричен в сравнение с много други храни. Ендокринологът преди всичко препоръчва балансиран режим на хранене.  

Още за това как трябва да се храним, какво е лечението на метаболитния синдром и ефективните начини за справяне с излишните килограми - чуйте в интервюто с д-р Весела Михнева!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16