Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да се преборим с метаболитния синдром?

Д-р Весела Михнева: Не залитайте в крайности с мазнинни и високобелтъчни диети!

Причина за наднорменото тегло може да са и хормоналните промени

Снимка: Ани Петрова
В началото на пролетта и лятото все повече обръщаме внимание на наднорменото тегло и повишената обиколка на талията. Често те могат да  се дължат на метаболитния синдром - заболяване, което протича скрито и повечето от хората не предполагат, че съществува. През изминалата седмица специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия прегледаха безплатно 60 души в рамките на кампанията „Заедно срещу метаболитния синдром”. Повече от половината пациенти са диагностицирани със синдрома.

Кампанията на клиниката стартира преди няколко месеца първоначално със замерване на кръвна захар и анонсиране на преддиабетните състояния, обясни в студиото на Радио София майор д-р Весела Михнева, ендокринолог в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на болницата. В рамките на метаболитния синдром се включват няколко компонента -  затлъстяване (индекс на телесна маса), артериалната хипертония и високата кръвна захар.

Повечето хора не усещат високото кръвно

А то е сериозен проблем и предиктор на сърдечно-съдови заболявания и повишен сърдечно-съдов риск. Повечето хора неглижират и повишената кръвна захар. Тя не създава проблеми, докато това състояние не премине в диабет тип 2, който с времето може да създаде сериозни усложнения.

"Обикновено хората спазват нерационален режим на хранене, нямат двигателна активност и гладуват, което е непрепоръчително за отслабване, защото отслабват с цената на много усилия и след това тези килограми отново се връщат с т.нар. йо-йо ефект. Освен това организмът, когато е лишен от храна, не може да набави необходимите минерали, витамини за функционирането на метаболизма", обясни д-р Михнева.

Стремежът на специалистите е е хората да обръщат внимание на наднорменото тегло, което впоследствие се превръща в затлъстяване, артериална хипертония, диабет тип две и нарушена липидната обмяна.

"Този тип състояния не са безобидни. При регулация и модулация на телесното тегло трябва да се обръщат към лекар, който да следи процеса и да се търсят причините за затлъстяването", каза ендокринологът.

Много хора стартират деня с цигара и кафе

Дамите смятат, че така поддържат теглото си, защото цигарите потискат апетите. Най-масовата практика сред населението е основното хранене да бъде във вечерните часове - 19:30-21:30 ч. Тогава обаче метаболизмът е изключително забавен. Затова хората не бива да се прехранват след 19:30 часа. При остър глад, специалистът препоръчва лека салата или плод.
Важно е да изградим и в децата правилни хранителни навици, защото в последните години диабетът се "подмлади" и се среща и при подрастващите. Причината отново е в храненето.

Никой не може да избяга от гените си, но...

В голямата си част от тези заболявания са наследствени. Но социалният живот и хранителните и двигателни навици могат да бъдат регулирани и по този начин до голяма степен да избегнем фамилната предразположеност. Известно е, че диабет тип две след определена възраст (65 години) се среща по-често. Но начинът на живот определя кога ще се отключат наследствените заболявания - не е все едно и също това да стане на над 60-годишна и на 30-годишна възраст, обясни специалистът.

"Висцералното затлъстяване, т .е. в коремната област, на вътрешни органи, или т. нар. бирено коремче, което мъжете подценяват, означава затлъстели вътрешни органи ( черния дроб и бъбреците) и компрометиране на функцията им. И това е причината жените да живеят по-дълго, отколкото  мъжете, чисто популационно, защото при мъжете именно висцералното затлъстяване повишава сърдечно-съдовия риск", каза д-р Михнева.

Върху телесното тегло влияят и хормоналните промени

Сред тях са високият пролактин, хипотиреиодизмът, хиперинсулинемия или инсулинова резистентност, отбеляза специалистът.  Високомазнинните и високобелтъчните диети за много хора могат да бъдат противопоказни. Въглехидратите са изключително важни - хлябът например засища и е по-нискокалоричен в сравнение с много други храни. Ендокринологът преди всичко препоръчва балансиран режим на хранене.  

Още за това как трябва да се храним, какво е лечението на метаболитния синдром и ефективните начини за справяне с излишните килограми - чуйте в интервюто с д-р Весела Михнева!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38