Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралете на винтидж културата за трети път в България

Postmodern Jukebox идват с нов концерт у нас на 15 май в Зала 1 на НДК

Една от последните формации, която е събрал Скот Брадли
Непринуден джаз поглед към съвременната поп музика и щипка ретро носталгия - Скот Брадли прояви музикалния си гений със създаването на Postmodern Jukebox. Вече на два пъти групата доведе до екстаз феновете си у нас и предстои трети концерт - на 15 май в Зала 1 на НДК. Овации, бисове и възторжени коментари съпътстваха първите две изяви на формацията у нас. Малко повече от година след последното си гостуване Postmodern Jukebox отново излизат на родна сцена с нова доза суинг, джаз и рагтайм.

По непосредствен и естествен начин Postmodern Jukebox си създадоха почитатели в целия свят – да си помогнем с цифрите: 3 300 000 последователи и над половин милиард гледания в ютюб.
Само кавърът на Creep на Radiohead има над 45 млн. гледания, следван от хитовете All About That Bass с 36 млн. и Bad Romance - с над 20 милиона.

Роденият в Лонг Айланд Скот Брадли е израснал и възпитан с вкус към суинг и джаз стандартите. Получава класическо музикално образование, но бързо разбира, че не може да изрази таланта си в неговите рамки. Така се ражда идеята да съчетае традициите и съвремието по нов и неочакван начин, зареден с много хумор, финес и енергия.

Талантливият американец доказва, че в основата на съвременната музика е джазът, а новото е добре забравено старо. В свои интервюта Скот Брадли споделя, че не съществува песен, която да не може да „състари“, с изключение на песните, които още в оригиналния си вариант носят ретро усещане. С идеята за ъндърграунд в основата, той заснема първите видеоклипове на кавъри в своето мазе. Оригиналният му подход бързо привлича цветна палитра от музиканти и съмишленици, а също и вниманието на медиите и публиката.

Така „машината на времето“ Postmodern Jukebox започва да работи на пълни обороти през 2012 г.
Формацията няма постоянен състав. Непрекъснато обновяваща се, в нея досега са се включили над 70 таланта - инструменталисти, певци и танцьори. Голяма част от тях са финалисти в големи риалити формати като Amеrican Idol, а някои са носители на наградата „Грами“. Тъй като всичко е много лично, вокалистите имат пълната свобода в избора на винтидж тоалети, прически и грим, за да влязат в предпочетената от тях роля от епохата.

Всяка песен идва със собствена стилистика, инструменталисти и певци. Момчетата са с тиранти, карета и костюми. А неустоимите дами допълват божествените си гласове със зашеметяващи винтидж тоалети, прически и грим. Изпълнителите сами избират дрехите си и влизат в роли от епохата.

Последните 3 години групата не спира и се изявява от Канада до Австралия.

На 15 май ще видим Postmodern Jukebox и в София с концерт.
Дотогава разгледайте и послушайте тук.
А повече за групата явление може да чуете в интервюто на Петя Зунгорлиева с един от най-големите им фенове - специалистът по винтидж култура - Рубен Лазарев. 

Postmodern Jukebox не правят просто кавъри, те правят нови хитове - убеждава Рубен, но чуйте всичко, плюс невероятна версия на My Heart Will Go On от филма "Титаник"...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55