Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Адриана Благоева за музиката, наградите и Хора на софийските момчета

В навечерието на 24-ти май дългогодишният диригент на Хора на софийските момчета проф. Адриана Благоева беше сред наградените от Министерството на културата с почетен знак "Златен век" - звезда.

По думите й "всяка награда е събитие в живота на твореца".

"Вече почти 30 години съм с този състав, имах редкия шанс да започна веднага след диригента - основател Лиляна Тодорова, да поработим заедно и да се получи плавно преминаване от единия към другия ръководител. Моят житейски път е изцяло свързан с този хор", каза за Радио София проф. Благоева.

Какво още сподели пред Даниела Бенишева Адриана Благоева за наградата "Златен век" и за Хора на софийските момчета, който на 21 юни с концерт в зала "България" ще отбележи своя 50-годишен юбилей - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Професионален геймър може да спечели над $500 хиляди долара месечно

Кога един обикновен геймър се превръща в професионален? Тази тема разисквахме в последната ни рубрика "Бета геймс" по Радио София. Когато правиш нещо, което ти харесва и виждаш, че ти се отдава, решаваш да се пробваш в състезание или турнир. Разбира се за големите отбори в света на гейминга си има процедури за наемане. Интересно е да отбележим, че..

публикувано на 26.03.19 в 14:45

Християна Лоизу с мечтана роля във "Фантома на операта"

Един от най-запомнящите се гласове и победител в родно музикално риалити - Християна Лоизу , дебютира на 23 март на сцената на Националния музикален театър. Любимката на публиката влезе в образа на Кристин в известния мюзикъл "Фантомът на операта", който се поставя за пръв път у нас. Това е една от първите й големи роли на професионална сцена, след..

публикувано на 26.03.19 в 14:37

Мафиотски игри в дебютния "Блъф" на Георги Стоянов

Тази сутрин в „Радиокафе“ ни гостува Георги Стоянов, бизнес консултант, с който обаче си говорихме не точно за бизнес, а за дебютния му роман „Блъф“, основан на реални събития, представляващ панорама на криминалните среди в постсоциалистическите общества. В началото на 90-те в черноморската столица на Украйна – Одеса, царува законът на..

публикувано на 26.03.19 в 12:45

„Мовименто/Вариации“ разглежда движението и съзнаването, че сме част от него

С три дати през април - 2, 3 и 4-и от 19.30 часа в "ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс" ще се играе „Мовименто/Вариации“ - пет миниатюри и едно интервю на тема движение. В режисьорския си проект Гергана Димитрова кани пет авторки с различна националност, език и творчески опит. „Мовименто/Вариации“ осмисля миграционните процеси днес..

публикувано на 26.03.19 в 12:03

Нов медицински стандарт намалява смъртността при травматичните пациенти

Нов медицински стандарт ще намали смъртността при травматичните пациенти. Този метод е заложен в раздел 4 на новите медицински стандарти в спешната помощ. Целта му е уеднаквяване на действията на всички спасители, работещи на терен и предотвратяване на нови увреждания и смъртността при травматичните пациенти. Страната ни е 69-тата държава, в която..

публикувано на 26.03.19 в 10:35

Няма възрастово ограничение за поставяне на кохлеарен имплант

Над 700 кохлеарни имплантации са извършени в България от първата операция, извършена у нас през 1999 година. При интервенцията на хората с проблеми със слуха се имплантира електронно устройство, което им помага да чуват и да живеят пълноценно. Постигнатото в тази област, проблемите и предизвикателствата пред оториноларингологията през последните..

публикувано на 25.03.19 в 19:26

85 документални филма са включени в четвъртото издание на фестивала Мaster of Art

85 документални филма, от които 9 български, са включени в четвъртото издание на фестивала Мaster of Art, който ще се проведе от 4 до 25 април в София. Събитието е първият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда едновременно в три града в България - София, Пловдив и Варна. Организаторът Найо..

публикувано на 25.03.19 в 18:07