Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Квартет „Сезони“ ще се включи във фестивала "Софийски музикални седмици"

За първи път, в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици", публиката ще чуе редките и изключително красиви инструменти мандолина, мандола и китара, водещи началото си от бароковата лютня. Тяхното съчетание и ефирен звук ще представи мандолинен квартет „Сезони“, добре познат у нас и в чужбина.

Подготвили сме страшно много българска музика. Решихме да заложим на наши велики композитори като Марин Големинов, Добри Христов, Параскев Хаджиев, както и пиеси, които са писани специално за квартет “Сезони”, разказва китаристът Славчо Николов.

Квартетът е с над 20-годишна история и с богата концертна дейност у нас, в Европа, Япония и САЩ.В програмата си квартетът ще представи музика от българските композитори, писали специално за състава. Концертът е утре вечер от 19.00 часа в зала „България“.

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г. и е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация за 2017 - 2018 г. Съорганизатори на фестивала са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гавраил Гавраилов за ръцете, които създават и наследството, което остава

Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на традиционните занаяти. Гостува ни Гавраил Гавраилов – психолог, пътешественик и автор на специален художествен проект, чиято цел е съхраняването на изчезващите традиционни занаяти. Гавраил Гавраилов и фотографите Тихомира Методиева – Тихич и Соня Митова са създатели на календара, наречен..

публикувано на 18.02.19 в 16:48

Банката за майчина кърма в София възобновява работата си от март, търсят се донори

През месец март трябва да започне да функционира банката за майчина кърма в София след като на сградата е направен основен ремонт на стойност 950 хил. лв. Това съобщи зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов по време на проверка на обекта. С предимство от услугите на банката ще се ползват недоносени деца, майки, които по медицински причини не могат..

публикувано на 18.02.19 в 16:09
Ефективна мярка срещу фалшивите експертизи биха били електронните досиета, смятат от организациите на хора с увреждания

Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба

Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си. 4,7 на сто изцяло са изпаднали от групата на хора с трайни увеждания и изцяло са загубили права за финансова подкрепа, пенсии и т.н. При..

обновено на 18.02.19 в 15:51

УАСГ привлича с уникати на втория "Базар на ръчните художествени занаяти"

Тази неделя се проведе второто издание на "Базар на ръчните художествени занаяти" във фоайето на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Едно от лицата на щанда на УАСГ е Силвин, която е студентка трети курс специалност “Транспортно строителство”. На щанда на университета има и други студенти от различни курсове и специалности в..

публикувано на 18.02.19 в 15:06
Проф. Тодор Кантарджиев

НЦЗПБ: Лабораторно потвърдените случаи на морбили засега са 15, грипът отшумява

Нови 18 проби от Благоевград се очаква да бъдат изследвани за морбили, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. До момента заболяването е потвърдено при децата, настанени в столичната болница "Света Анна". Изследват се пробите на още едно дете от област Благоевград. Лабораторно потвърдените..

публикувано на 18.02.19 в 14:55

Дестинция Равадиново - когато мечтата ти е да имаш замък

На три километра от Созопол се намира една туристическа забележителност, която тепърва гради своята история. Построен като сбъдна мечта, замъкът "Влюбен във вятъра" в село Равадиново впечатлява със своята архитектура. Интересното е, че на неговото място никога не е имало средновековен замък, а всичко е изградено камък по камък. Минали са е над две..

публикувано на 18.02.19 в 14:21

Сертификътът REST - успешни истории за трудова интеграция на бежанци

В днешното издание на "Родина зад граница" ще ви разкажем за сертификатa REST, който се връчва на фирми, които развиват потенциал за работа с бежанци. На тържествена вечеря в София бяха връчени грамоти на работодатели, успели да видят "нешлифования диамант, който се крие в сърцевината на хората, търсещи закрила в страната ни", пише "КАТРО" на..

публикувано на 18.02.19 в 12:25