Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Въпреки рисковете:

Продължаваме да купуваме тютюн от черния пазар

Снимка: pixabay.com
Днес, по време на конференцията „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България", Институтът за пазарна икономика представи инициативата „По правилата”, чиято основна цел е да проучи възможностите за подобряване на водените политики и справянето с институционални пречки, които благоприятстват развитието на незаконна търговия с тютюневи изделия в страната ни.

В България пълнолетните пушачи са 2,3 млн. души. Средно на месец един пушач отделя около 120лв. от своя бюджет за цигари. При тези, които си купуват само тютюн, разходът е приблизително 80 лева. Такива са цифрите при легалните тютюневи изделия.

При нелегалните цигари картината е различна. Средния разход за 24 кутии е 84 лева, като при тютюна за свиване цената е двойно по-ниска. При тези условия 5,6% от пушещите в страната купуват цигари без бандерол, а близо 12% признават че са купували нелегални тютюневи изделия през последните 2-3 години.

Какви са основните фактори, които карат българите да избират тютюн от черния пазар - чуйте от Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика.ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова

Над 86% от българите смятат, че социалната система е несправедлива

Над 86% от българите смятат, че социалната система е несправедлива, тъй като позволява злоупотреби и помощите са твърде ниски. Това показва проучване на Ваня Григорова , председател на сдружение „Солидарна България“ и икономически съветник към КТ „Подкрепа“, което обаче не е представително. Въпреки това данните отразяват загубеното доверие в..

публикувано на 25.06.18 в 16:20

Студенти от Уганда и Танзания споделят за ежедневието в Африка

Студенти от Уганда и Танзания, които са у нас по програмата „Еразъм +“ ще покажат какво са научили от престоя си в България и какво искат да споделят за ежедневието в Африка чрез фестивала „Да изразим неизразимото“.  Той ще се проведе тази вечер на сцената на театрална работилница „Сфумато“ от 17:00 часа, а входът е свободен. Идеята на организаторите е..

публикувано на 25.06.18 в 16:15

В парка "Заимов" можете да осиновите "най-добър приятел на човека"

Тази събота - 30 юни, в парк "Заимов", общинското предприятие "Екоравновесие" ще представи изоставени кучета, които могат да бъдат осиновени. Кучетата са от общински приют, а инициативата е продължение на кампанията "Осиновявай, не купувай". Доброволци и служители на предприятието ще разговарят с посетителите, ще разясняват ползите от..

публикувано на 25.06.18 в 15:33
Кръстова гора - едно от духовните съкровища на България

Загадките на България, които привличат туристите

Успяваме ли да оценим и развиваме това, което имаме като природни дадености? Как изглежда България през очите на туристите, каквито всички сме, особено в летните месеци? На тези и други въпроси ще опитаме да си отговорим тази седмица в „Радиоприемница“. За да разберем какво привлича чуждестранните туристи у нас, поканихме  Костадин Младенов -..

публикувано на 25.06.18 в 15:00

Васил Сотиров: Едно произведение задължително трябва да има хрумка. И да докосва...

Днешният ни гост Васил Сотиров обича Чаплин и Маркс. Братя Маркс. Учил се е от Валери Петров. Много харесва Димчо Дебелянов. От завършената гимназия става ясно, че обича френския език, след българския… Любими спортове – шахмат и футбол, от храната – тази, която става за мезе. Зодия Близнаци (Единият работи, другият пие. Единият пие, другият плаща…)..

публикувано на 25.06.18 в 14:47