Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Въпреки рисковете:

Продължаваме да купуваме тютюн от черния пазар

Снимка: pixabay.com
Днес, по време на конференцията „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България", Институтът за пазарна икономика представи инициативата „По правилата”, чиято основна цел е да проучи възможностите за подобряване на водените политики и справянето с институционални пречки, които благоприятстват развитието на незаконна търговия с тютюневи изделия в страната ни.

В България пълнолетните пушачи са 2,3 млн. души. Средно на месец един пушач отделя около 120лв. от своя бюджет за цигари. При тези, които си купуват само тютюн, разходът е приблизително 80 лева. Такива са цифрите при легалните тютюневи изделия.

При нелегалните цигари картината е различна. Средния разход за 24 кутии е 84 лева, като при тютюна за свиване цената е двойно по-ниска. При тези условия 5,6% от пушещите в страната купуват цигари без бандерол, а близо 12% признават че са купували нелегални тютюневи изделия през последните 2-3 години.

Какви са основните фактори, които карат българите да избират тютюн от черния пазар - чуйте от Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика.ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35