Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Въпреки рисковете:

Продължаваме да купуваме тютюн от черния пазар

Снимка: pixabay.com
Днес, по време на конференцията „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България", Институтът за пазарна икономика представи инициативата „По правилата”, чиято основна цел е да проучи възможностите за подобряване на водените политики и справянето с институционални пречки, които благоприятстват развитието на незаконна търговия с тютюневи изделия в страната ни.

В България пълнолетните пушачи са 2,3 млн. души. Средно на месец един пушач отделя около 120лв. от своя бюджет за цигари. При тези, които си купуват само тютюн, разходът е приблизително 80 лева. Такива са цифрите при легалните тютюневи изделия.

При нелегалните цигари картината е различна. Средния разход за 24 кутии е 84 лева, като при тютюна за свиване цената е двойно по-ниска. При тези условия 5,6% от пушещите в страната купуват цигари без бандерол, а близо 12% признават че са купували нелегални тютюневи изделия през последните 2-3 години.

Какви са основните фактори, които карат българите да избират тютюн от черния пазар - чуйте от Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика.ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма опасни прелези, а неразумни шофьори

Въпреки че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматични и технически средства за осигуряване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) сочи, че само за последните 3 години, при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. За същия..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Ремонтът на 700 м от ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне" струва 1 млн. лева

До началото на учебната година трябва да приключи ремонтът на ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне". Трасето е с дължина около 700 метра, а по него ежедневно се движат и автомобили, и тежка механизация, тъй като районът освен жилищен е и индустриален. Ремонтът на ул. "Резбарска" започна през месец юли, а участъкът беше в много тежко състояние,..

публикувано на 14.08.18 в 17:26

5 дни изящество в Орешак: грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис

От 15 до 19 август в троянското село Орешак ще ви посрещнат на Националното изложение на художествените занаяти. В 5те дни ще можете  да видите и да участвате в ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, съчатани с богата музикална палитра. Традиционният панаир на занаятите в село Орешак има дълга история. Още в края на 18-и век..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Фолклорният фестивал „Нестия” се завръща с нова сила

След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на празника, който се провежда в дните от 17 до 19 август и носи мотото „Край Германея с Песни музика и танци“. В първия и последния ден на фестивала, програмата ще се проведе на амфитеатър..

публикувано на 14.08.18 в 16:29
Самоков, парк

Цяла седмица чествания за празника на Самоков

Една седмица ще продължат честванията по отбелязването на празника на Самоков. Предвидени са културни и спортни събития на различни места в града, а в много от тях могат да се включат жителите и гостите. Програмата започва на 15 август, когато се отбелязва храмовият празник на Митрополитската църква. Кулминацията е на 21 август, когато е Денят на Св...

публикувано на 14.08.18 в 16:15