Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Въпреки рисковете:

Продължаваме да купуваме тютюн от черния пазар

Снимка: pixabay.com
Днес, по време на конференцията „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България", Институтът за пазарна икономика представи инициативата „По правилата”, чиято основна цел е да проучи възможностите за подобряване на водените политики и справянето с институционални пречки, които благоприятстват развитието на незаконна търговия с тютюневи изделия в страната ни.

В България пълнолетните пушачи са 2,3 млн. души. Средно на месец един пушач отделя около 120лв. от своя бюджет за цигари. При тези, които си купуват само тютюн, разходът е приблизително 80 лева. Такива са цифрите при легалните тютюневи изделия.

При нелегалните цигари картината е различна. Средния разход за 24 кутии е 84 лева, като при тютюна за свиване цената е двойно по-ниска. При тези условия 5,6% от пушещите в страната купуват цигари без бандерол, а близо 12% признават че са купували нелегални тютюневи изделия през последните 2-3 години.

Какви са основните фактори, които карат българите да избират тютюн от черния пазар - чуйте от Петър Ганев, старши изследовател от Института за пазарна икономика.ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16