Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един живот не стига да опознаеш Италия, да се насладиш на емоцията и историческото богатство

4
Снимка: Венета Николова
Днес се пренасяме в магнетична Италия. С помощта на травъл блогъра Венета Николова ви разказваме за едни от най-посещаваните места там, но също - и за някои кътчета, които нерядко убягват от иначе зорките погледи на туристите.

Италия е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. Според проучване на европейската статистическа служба „Евростат“ за влиянието и ролята на туризма в Европа, правено през 2015-а и публикувано миналатата година, Италия заема второ място, след Испания, по брой реализирани нощувки. За една година в италианските хотели, хостели, къщи за гости и т.н. са регистрирани 193 млн. нощувки. (България тогава заема 16 място, с общо около 20 млн. реализирани нощувки). Другите държави в топ 5 са Франция, Великобритания и Австрия. В последните години с развитието на чартърните полети и на ниско тарифните авиолинии все повече българи си позволят удоволствието да посещават Италия с цел туризъм, не с цел - работа. 

С лоу кост резервация на полети отиване и връщане до Рим може да ви излезе 100-тина лева – обясни Венета Николова. – Градът изобилства от музеи и културно-исторически забележителности и можете да си организирате чудесен уикенд за 3-4 дни. Правилото да прочетеш по нещо преди да тръгнеш важи за всяко пътуване, но за Вечния град това важи с особена сила – тук се пренасяш през вековете.

Добре е да се резервират билети за музеите предварително, през интернет. Например за Ватикана, за Вила Боргезе – изключително богата на интересни експонати. За всеки българин е задължително да посети Сан Клементе, където се виждат няколко пласта история.

Ако си купиш закуска в центъра на Рим, разбира се, ще е по-скъпичко, но в супермаркетите цените са като у нас. В покрайнините на италианската столица има малки симпатични градчета, които са кацнали до вулканични езера и са кулинарни дестинации.

През последните години потокът от туристи толкова нарасна, че италианските власти предвиждат и предприемат мерки за ограничаване с цел запазване на културното наследство.

Венета Николова препоръчва и за един ден да се отскочи с влак до Неапол – на около 200 км от Рим (там задължително опитайте пицата).  Или до Флоренция – на около 300 км. Или до Асизи – на 130-150 км, където има обекти и факти, свързани с българската история…

Италия е южняшки артистична и неорганизирана по отношение на описание и упътване с табели например. Затова е необходимо човек да знае езици – за да пита, трудно е само с интернет.

Много от плажовете на Ботуша се оградени. Не са достъпни за всеки. Трябва да си платиш.
Има добри оферти за българи и за почивка на Сицилия.

Венета Николова е член на АСТОМ (Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии). Неотдавна нейният сайт „Пътешествия без край“ попадна в Топ 20 на българските блогове за туризъм. По професия Венета е журналист. Сега работи в Българската национална телевизия, но значителна част от кариерата ѝ е преминала в БНР.

Чуйте целия разговор на Красимир Мартинов с Венета Николова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов и Жоро Пенчев

Евроизборите ще определят духа на времето и посоката на развитие на Стария континент

В началото на кампанията за изборите 2 в 1 на 9 юни в студиото на БНР-Радио София гостуват Марио Русинов и Жоро Пенчев от  "Обединение за честни избори"  (ОЧИ). Организацията е инициирана и създадена от организации като Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), Сдружение "Данни за добро", журналисти и други обществено активни граждани...

публикувано на 10.05.24 в 12:34

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43