Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северното Черноморие - тихи, живописни места с полъх от бриз и много история

Снимка: БГНЕС
Всяко лято хиляди туристи остават със спомена за красивото българско море. Златни пясъци, Варна, Албена - курортите-перли на северното ни Черноморие, са отдавна известни на англичани, германци, шведи, руснаци, румънци и пр. В "Радиоприемница" днес обаче ще ви предложим докосване до някои от онези места, които по-рядко влизат в туроператорските пакети. Районите около Дуранкулак, Шабла, Каварна, Балчик и Варна са богати на културно-исторически паметници и редица природни феномени.Дуранкулак - „Българската Троя“

Село Дуранкулак е най-северната точка от българското Черноморие. На югоизток e Дуранкулашкото езеро - любимо място за над 70 вида птици, които гнездят и отглеждат своето потомство. Над езерото преминава и голямата прелетна "магистрала" Виа Понтика.Заради благоприятните природни и екологични условия, плодородната почва и разнообразният растителен и животински свят, тук са съществували множество селища още от праисторическо време. Затова свидетелстват находките на археолозите на Големия остров и на срещуположния му западен бряг на езерото, край с.Дуранкулак. Най-ранното компактно застрояване тук датира от средата на Каменно-медната епоха. И може би не е случайно, че дори специалистите наричат Големия остров „Българската Троя”. Тук е открита и най-ранната каменна архитектура за континентална Европа. Друг любопитен момент от историята на мястото е, че в  края на петото хилядолетие пр.Хр. климатът се променил - станало много горещо и тогавашният полуостров се превърнал в остров. В следствие - животът прекъснал до III в. пр. Хр., когато гръцки колонисти от Мангалия - някогашната гръцка колония Калатис го населили и създали на южния склон на острова храм на богинята Кибела. Това е единственият пещерен храм на Кибела в Европа, изсечен в скалите и изцяло проучен, разказва Иван Христакиев, старши експерт "Културно наследство" в Община Шабла.Черно море

Щом сте по северното Черноморие задължително трябва да посетите Шабленското езеро, което е на около 3 км от Шабла. То е защитена местност, обявена за такава през 1979 година. И всъщност под това име се обединяват две естествени крайбрежни езера - Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал, отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра. На около 2 км югоизточно от езерото се намира и Шабленската тузла - калолечебна зона, представляваща полусолено крайбрежно езеро отделено от морето с висок дюни. Друго място, което си струва да посетите в най-северната част на българското Черноморие, е фарът на нос Шабла - най-старият и най-високият у нас - цели 32 метра. Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят - Александрийския фар. Той е изграден по негово подобие. По традиция първите българи, които посрещат Нова година на родна земя, са именно жителите и гостите на Шабла.

Между градовете Шабла и Каварна се намира и интересната местност "Яйлата". Названието е от тюркски произход и означава “високо пасбище”. Дива и живописна, “Яйлата” е приморска скална тераса, ограничена от Добруджанското плато и морето. Степният пейзаж и отвесните скалисти брегове впечатляват със суровата си красота. Тези земи са обитавани от VI хилядолетие пр. Хр. до средата на ХI в. от траки, гърци, римляни, славяни и прабългари. Любопитно е, че “Яйлата” е един от районите, в които се е развивало винарството от дълбока древност - установени са следи от дива лоза. Снимка

Други места, където можете да се отбиете в околността, са пристанищния град Каварна и един от неговите символи - нос Чиракман, на 3 км южно от града. Името му означава факел и според историческите източници в миналото е служил за ориентир. Местността предоставя отлични възможности за практикуване на рекреационен туризъм, както и на екстремни и алтернативни спортове - парашутизъм, делтапланеризъм и пр.

Балчик е на над 2600 години. Възникнал през V в. пр.Хр., става известен като древногръцката колония Круни (от гръцки “извори”) - най-вероятно заради минералните извори, които са с температура на водата около 31 градуса. По-късно става византийска крепост, а в Средновековието вече е български град. След Междусъюзническата война от 1913 г., Балчик влиза в територията на Румъния и остава в нея до 1940 г. По това време Балчик вече e моден курорт, който приютявал богатите румънски аристократи. Пленена от чара на малкия и романтичен град и прехласната от разкошната панорама край Балчишкия залив, румънската кралица Мария наредила на финансовия си министър да изкупи имотите от местните селяни и свила своето “тихо гнездо” (“тейха йова”), известно на румънците като “лятното мечтание на една кралица”. Дворецът и ботаническата градина около него е мястото, което всеки туристи посещава, отиде ли в Балчик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55