Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Великобритания запазва таксите за бакалаври от Европейския съюз

Оксфордският университет е най-старият университет във Великобритания
Снимка: pixabay.com
Тези дни стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват бакалавърски програми в университети в Англия, през 2019/2020 година, ще могат да учат при абсолютно същите такси и финансови условия, които важат за британските студенти. Това решение съобщи в ефира на радио София Ели Тончева от консултантска агенция „Едланта“.

От обявената от британския министър на образованието Деймиън Хиндс новина стана ясно, че няма да има промяна в годишната такса, която е 9 250 паунда за бакалавърски програми. Също така, студентите от Европейския съюз ще имат достъп до финансиране чрез заем, който покрива 100% от таксата за обучение, при това за целия период.
Тази новина определено е успокояваща за всички, които искат да започнат да учат на Острова през есента на 2019-та година, тъй като Брекзит внесе много напрежение и песимизъм по отношение на бъдещите възможности за образование в Англия. Студентският заем ще трябва да се изплаща след завършване на образованието, за период от 30 години. Ако студентът започне работа и годишните му приходите надвишават 25 000 британски паунда, тогава може да стартира изплащането, като месечната вноска зависи от доходите.
Друга хубава новина е, че се повишава интересът и към езикови ваканции в чужбина. Тенденциите около най-желаните дестинации за езиково обучение в чужбина се запазват и през 2018-та година. Според данни, предоставени от консултантска агенция за образование в чужбина, повечето от българските родители се спират на езикови ваканции в Европа, заради директните и редовни полети на авиокомпаниите. От изключително значение е и самата цел на летния езиков курс. Някои родители желаят децата им да съчетаят полезното с приятното и в този случаи най-подходящите дестинации за тях са Кипър, Португалия, Франция, Испания и Малта.
Напоследък се наблюдава интерес и към езикови ваканции за деца и родители към по-екзотични дестинации, като Япония и Нова Зеландия. Езиковите курсове в по-далечни и интересни страни са предпочитани от ученици и възрастни, които са се насочили към изучаване на екзотичен език. Тези пакети са направени така, че да улеснят пътуващите, понеже включват цена за курс на обучение, настаняване и полупансион.
Още по темата за образованието в чужбина - в кои страни то е безплатно и кога е добре да започнем своята подготовка за обучение извън България - чуйте в интервюто на Петя Зунгорлиева с консултанта Ели Тончева. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гавраил Гавраилов за ръцете, които създават и наследството, което остава

Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на традиционните занаяти. Гостува ни Гавраил Гавраилов – психолог, пътешественик и автор на специален художествен проект, чиято цел е съхраняването на изчезващите традиционни занаяти. Гавраил Гавраилов и фотографите Тихомира Методиева – Тихич и Соня Митова са създатели на календара, наречен..

публикувано на 18.02.19 в 16:48

Банката за майчина кърма в София възобновява работата си от март, търсят се донори

През месец март трябва да започне да функционира банката за майчина кърма в София след като на сградата е направен основен ремонт на стойност 950 хил. лв. Това съобщи зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов по време на проверка на обекта. С предимство от услугите на банката ще се ползват недоносени деца, майки, които по медицински причини не могат..

публикувано на 18.02.19 в 16:09
Ефективна мярка срещу фалшивите експертизи биха били електронните досиета, смятат от организациите на хора с увреждания

Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба

Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си. 4,7 на сто изцяло са изпаднали от групата на хора с трайни увеждания и изцяло са загубили права за финансова подкрепа, пенсии и т.н. При..

обновено на 18.02.19 в 15:51

УАСГ привлича с уникати на втория "Базар на ръчните художествени занаяти"

Тази неделя се проведе второто издание на "Базар на ръчните художествени занаяти" във фоайето на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Едно от лицата на щанда на УАСГ е Силвин, която е студентка трети курс специалност “Транспортно строителство”. На щанда на университета има и други студенти от различни курсове и специалности в..

публикувано на 18.02.19 в 15:06
Проф. Тодор Кантарджиев

НЦЗПБ: Лабораторно потвърдените случаи на морбили засега са 15, грипът отшумява

Нови 18 проби от Благоевград се очаква да бъдат изследвани за морбили, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. До момента заболяването е потвърдено при децата, настанени в столичната болница "Света Анна". Изследват се пробите на още едно дете от област Благоевград. Лабораторно потвърдените..

публикувано на 18.02.19 в 14:55

Дестинция Равадиново - когато мечтата ти е да имаш замък

На три километра от Созопол се намира една туристическа забележителност, която тепърва гради своята история. Построен като сбъдна мечта, замъкът "Влюбен във вятъра" в село Равадиново впечатлява със своята архитектура. Интересното е, че на неговото място никога не е имало средновековен замък, а всичко е изградено камък по камък. Минали са е над две..

публикувано на 18.02.19 в 14:21

Сертификътът REST - успешни истории за трудова интеграция на бежанци

В днешното издание на "Родина зад граница" ще ви разкажем за сертификатa REST, който се връчва на фирми, които развиват потенциал за работа с бежанци. На тържествена вечеря в София бяха връчени грамоти на работодатели, успели да видят "нешлифования диамант, който се крие в сърцевината на хората, търсещи закрила в страната ни", пише "КАТРО" на..

публикувано на 18.02.19 в 12:25