Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Великобритания запазва таксите за бакалаври от Европейския съюз

Оксфордският университет е най-старият университет във Великобритания
Снимка: pixabay.com
Тези дни стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват бакалавърски програми в университети в Англия, през 2019/2020 година, ще могат да учат при абсолютно същите такси и финансови условия, които важат за британските студенти. Това решение съобщи в ефира на радио София Ели Тончева от консултантска агенция „Едланта“.

От обявената от британския министър на образованието Деймиън Хиндс новина стана ясно, че няма да има промяна в годишната такса, която е 9 250 паунда за бакалавърски програми. Също така, студентите от Европейския съюз ще имат достъп до финансиране чрез заем, който покрива 100% от таксата за обучение, при това за целия период.
Тази новина определено е успокояваща за всички, които искат да започнат да учат на Острова през есента на 2019-та година, тъй като Брекзит внесе много напрежение и песимизъм по отношение на бъдещите възможности за образование в Англия. Студентският заем ще трябва да се изплаща след завършване на образованието, за период от 30 години. Ако студентът започне работа и годишните му приходите надвишават 25 000 британски паунда, тогава може да стартира изплащането, като месечната вноска зависи от доходите.
Друга хубава новина е, че се повишава интересът и към езикови ваканции в чужбина. Тенденциите около най-желаните дестинации за езиково обучение в чужбина се запазват и през 2018-та година. Според данни, предоставени от консултантска агенция за образование в чужбина, повечето от българските родители се спират на езикови ваканции в Европа, заради директните и редовни полети на авиокомпаниите. От изключително значение е и самата цел на летния езиков курс. Някои родители желаят децата им да съчетаят полезното с приятното и в този случаи най-подходящите дестинации за тях са Кипър, Португалия, Франция, Испания и Малта.
Напоследък се наблюдава интерес и към езикови ваканции за деца и родители към по-екзотични дестинации, като Япония и Нова Зеландия. Езиковите курсове в по-далечни и интересни страни са предпочитани от ученици и възрастни, които са се насочили към изучаване на екзотичен език. Тези пакети са направени така, че да улеснят пътуващите, понеже включват цена за курс на обучение, настаняване и полупансион.
Още по темата за образованието в чужбина - в кои страни то е безплатно и кога е добре да започнем своята подготовка за обучение извън България - чуйте в интервюто на Петя Зунгорлиева с консултанта Ели Тончева. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес в Столичната община екологично сдружение „За Земята“ и граждани. В нея се настоява за създаването на работна група, която да промени цялостния план за боклука и категоричното отхвърляне на проекта за изграждането на площадката за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София. Кметът на София..

публикувано на 17.07.18 в 17:54

Цветелина Оланд мечтае да може отново да прегърне децата си

Българи емигрират в Норвегия, за да работят, да търсят по-добър живот, но всичко се променя след раждането на децата им. Тогава семействата стават жертва на социална служба „Барневарн“ в северната страна, която отнема деца от семействата им. Мнозина са били принудени да напуснат държавата, за да запазят децата и семействата си. Сигнали към..

публикувано на 17.07.18 в 17:35

Сигнал от слушатели: Ремонтът на ул. "Солунска" застрашава дърветата

Притеснени слушатели на Радио София сигнализираха за застрашени дървета по време на ремонта на ул. "Солунска" в отсечката между пл. "Славейков" и ул. "Ангел Кънчев". Те ни изпратиха снимки, на които се вижда работата с тежка механизация в непосредствена близост до уличната растителност. Наред с реконструкцията на ул.„Граф.Игнатиев“ и пл. "Славейков",..

публикувано на 17.07.18 в 17:10

Единна система за туристическа информация срещу сивия сектор

Министерството на туризма ще се бори със сивата икономика чрез единна система за туристическа информация. Тя ще заработи от май следващата година. Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, Националната агенция по приходите, МВР, Националния статистически институт и общините. По този начин се..

публикувано на 17.07.18 в 16:10
Аюуне Суле

Музикалният шаман Аюуне Суле открива радиофестивала „Аларма Пънк Джаз"

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз", организиран от програма "Христо Ботев", ще открие утре вечер летния сезон с концерт на ганайския изпълнител Аюуне Суле. Oт 21.00 часа в обновеното Второ студио на БНР музикалният "шаман" Аюуне Суле ще ви представи соловата си програма, изсвирена на ганайския народен инструмент колого.  Програмата на Аюуне Суле ще..

публикувано на 17.07.18 в 15:58