Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Иванка Стойкова и д-р Бояна Бежанска от ВМА за грижата за кожата през лятото

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и притеснението от гъбичките по ноктите. Какви са причините и лечението при различните оплаквания - потърсихме мнение на специалистите от Клиниката по дерматология на ВМА д-р Иванка Стойкова и д-р Бояна Бежанска.

Как да се справим със слънчевата алергия?

"Слънчевата алергия се появява през лятото и като цяло е най-характерна в началото на сезона, когато неизложените на слънце целогодишно зони от тялото за първи път се срещат със слънцето. Тогава се появява един сърбящ и неприятен обрив, който може да протече по различен начин - може да бъде с пъпчици, с мехурчета, само с петънца, но като цяло при всеки един пациент се повтаря всяка година в началото на лятото. След като се получи закаляване на кожата, този обрив отшумява и алергията се подобрява", обясни д-р Иванка Стойкова.

СнимкаХората със слънчева алергия трябва за използват медицинска козметика с 50-ти фактор слънцезащита, както и противоалергични таблетки. Може да се направи и закаляване с фототерапия преди кожата да се изложи за първи път на слънце.

Д-р Бояна Бежанска добави, че това не бива да става в солариум, а в медицинско заведение, където има апарати за селективна фототерапия. А тя повлиява и други заболявания - виртилиго, псориазис, атопичен дерматит. Броят на процедурите се преценяват според пациента.

Изгаряне на слънцето в ранна възраст удвоява риска за меланома

Специалистът обърна внимание, че всички трябва да се предпазваме от слънчевите лъчи през лятото.

Снимка"Особено бебетата до 6-месечна възраст - те въобще не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, само шарена сянка. След 6-месечна възраст се започва употреба на фотопротективни средства за децата. До 7-годишна възраст е много важно детенцето да не изгори, защото едно изгаряне в тази ранна възраст удвоява риска за меланома", предупреди д-р Бояна Бежанска. Тя добави, че това се отнася и за възрастните хора.

Специалистите обърнаха внимание, че т. нар. "медицинска козметика", (произведена от фармацевтичните компании) е предназначена за определен проблем, не бива да се "самоназначава". Използването на неподходящ продукт може да доведе до дерматит. В клиниката вече са регистрирани подобни случаи.

Още за грижите за кожата през летните месеци, как да се  предпазим от обриви и сърбежи, как се лекуват гъбичките по ноктите - чуйте от разговора с дерматолозите д-р Иванка Стойкова и д-р Бояна Бежанска!