Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кафенето, заради което двама софиянци станаха „от Банско“

Това е една история за Банско и софиянците.
Но няма да правим някакви обобщения, не, ще ви разкажем за едно софийско семейство, което решава да се премести от големия град в планинския курорт. Всъщност те първо идват за малко, но много скоро решават да останат. Имат малко кафене – от онези, които се превръщат в „сърцето“ на дали ще е град, дали ще е курорт, дали ще е общество, няма значение. Едно кафене с дух (най-вече френски по отношение на интериора и италиански по отношение на хубавото кафе) и атмосфера (съвсем българска – онази, за която все обичаме да се хвалим, характерна най-вече с това, че сме много гостоприемни и с всекиго можем да се „одумаме“). Затова всеки, който дойде тук за да изпие едно кафе, се връща отново.

С повечето хора, които са седнали по масите, собствениците са „на ти“, а повечето посетители даже не са българи.
Оттук започва разговора ни с Емил Апостолов, който е по-непостоянната част от семейния тандем, стопанисващ кафенето – защото всяка седмица си пътува до София и се връща в петък, а съпругата е в Банско всеки ден. И винаги усмихната. Мястото е кръстено на внучката – КАТЕрина.
Та в сутрешното ни „Радиокафе“, което гостува в Банско, Емил Апостолов разказва за англичаните, за руснаците, за украинците (и за представителите на още куп нации), които са избрали да живеят в Банско и които на свой ред, създават свои общности именно в кафенето, за което ви разказваме. То някак предразполага. Там времето тече по-бавно и стига за всичко. „Имаме общност от запалени велосипедисти, които при нас се събират – казва с усмивка Емил, - и после отиват да обикалят региона, имаме общност от музиканти, общност от меломани, и да не забравям - художници (ако отворите книгата за мнения, още на първата страница ще видите една набързо защрихована, но впечатляваща малка картина от украински художник, който се е заселил в Банско, но продава картините си предимно из Западна Европа – все пак живеем във времето на интернета, къде си, няма голямо значение, важното е как се чувстваш, какъв въздух дишаш и дали си щастлив).

И оттук разговорът „потича“ накъде ли не, защото когато кафенето се намира на „главната“ в Банско – улица „Пирин“, пред очите ти тече животът на града, при теб се пресичат различни истории. За съжаление, тази година сезонът не е особено добър, хората са по-малко от миналата година, може би заради времето. Но това не променя ни най-малко атмосферата в малкото кокетно кафене, в което мижете да пиете най-хубавото кафе в Банско.
За всички останали аромати на Банско – чуйте в разговора ни с Емил Апостолов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от изложбата, посветена на 25 години от създаването на SOS детско селище в Трявна

Изложба "25 мига от детството" за 25 години SOS Детски селища

"25 мига от детството" - така се казва изложбата, посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна. Тя е подредена в градинката на НДК (откъм входа на кръстовището на „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“) и ще може да си разгледа до 27 август. Официалното честване на годишнината ще се състои през октомври т.г. – разказа в..

публикувано на 14.08.18 в 11:31

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по..

публикувано на 14.08.18 в 09:45

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37

Актьори, музиканти и блогъри, привлечени от кулинарен фест във Варна

Едно прекрасно предложение за предстоящата отпуска - от 29 август до 2 септември във Варна ще се проведе първото издание на фестивала „Кино и храна“ . Заради него морската ни столица ще се превърне във вкусна и забавна арена, на която умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Всичко това ще..

публикувано на 13.08.18 в 16:22