Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кафенето, заради което двама софиянци станаха „от Банско“

Това е една история за Банско и софиянците.
Но няма да правим някакви обобщения, не, ще ви разкажем за едно софийско семейство, което решава да се премести от големия град в планинския курорт. Всъщност те първо идват за малко, но много скоро решават да останат. Имат малко кафене – от онези, които се превръщат в „сърцето“ на дали ще е град, дали ще е курорт, дали ще е общество, няма значение. Едно кафене с дух (най-вече френски по отношение на интериора и италиански по отношение на хубавото кафе) и атмосфера (съвсем българска – онази, за която все обичаме да се хвалим, характерна най-вече с това, че сме много гостоприемни и с всекиго можем да се „одумаме“). Затова всеки, който дойде тук за да изпие едно кафе, се връща отново.

С повечето хора, които са седнали по масите, собствениците са „на ти“, а повечето посетители даже не са българи.
Оттук започва разговора ни с Емил Апостолов, който е по-непостоянната част от семейния тандем, стопанисващ кафенето – защото всяка седмица си пътува до София и се връща в петък, а съпругата е в Банско всеки ден. И винаги усмихната. Мястото е кръстено на внучката – КАТЕрина.
Та в сутрешното ни „Радиокафе“, което гостува в Банско, Емил Апостолов разказва за англичаните, за руснаците, за украинците (и за представителите на още куп нации), които са избрали да живеят в Банско и които на свой ред, създават свои общности именно в кафенето, за което ви разказваме. То някак предразполага. Там времето тече по-бавно и стига за всичко. „Имаме общност от запалени велосипедисти, които при нас се събират – казва с усмивка Емил, - и после отиват да обикалят региона, имаме общност от музиканти, общност от меломани, и да не забравям - художници (ако отворите книгата за мнения, още на първата страница ще видите една набързо защрихована, но впечатляваща малка картина от украински художник, който се е заселил в Банско, но продава картините си предимно из Западна Европа – все пак живеем във времето на интернета, къде си, няма голямо значение, важното е как се чувстваш, какъв въздух дишаш и дали си щастлив).

И оттук разговорът „потича“ накъде ли не, защото когато кафенето се намира на „главната“ в Банско – улица „Пирин“, пред очите ти тече животът на града, при теб се пресичат различни истории. За съжаление, тази година сезонът не е особено добър, хората са по-малко от миналата година, може би заради времето. Но това не променя ни най-малко атмосферата в малкото кокетно кафене, в което мижете да пиете най-хубавото кафе в Банско.
За всички останали аромати на Банско – чуйте в разговора ни с Емил Апостолов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52

Растения и дървета, емблематични за българската градина

В последния ден от работната седмица в „Радиоприемница“ беше цветно, в унисон с разцъфващата природа около нас и с настъпващия светъл християнски празник – Цветница. Покрай всички тези поводи решихме днес да ви разкажем за чудесата на природата, за причудливите форми на дърветата и лечебните свойства на растенията. Наш гост беше..

публикувано на 19.04.19 в 16:30

За осми път Планински маратон „Панчарево“ - този път с кауза и на Цветница

Тази неделя, 21 април, ще се проведе осмото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България - Планински маратон „Панчарево“. Състезанието се организира от спортен клуб „Бегач“. Десеткилометровият маршрут прави полуобиколка около езерото, а дългите дистанции осъществяват живописна обиколка в Лозенската планина до Пасарел и обратно...

публикувано на 19.04.19 в 16:10