Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кафенето, заради което двама софиянци станаха „от Банско“

Това е една история за Банско и софиянците.
Но няма да правим някакви обобщения, не, ще ви разкажем за едно софийско семейство, което решава да се премести от големия град в планинския курорт. Всъщност те първо идват за малко, но много скоро решават да останат. Имат малко кафене – от онези, които се превръщат в „сърцето“ на дали ще е град, дали ще е курорт, дали ще е общество, няма значение. Едно кафене с дух (най-вече френски по отношение на интериора и италиански по отношение на хубавото кафе) и атмосфера (съвсем българска – онази, за която все обичаме да се хвалим, характерна най-вече с това, че сме много гостоприемни и с всекиго можем да се „одумаме“). Затова всеки, който дойде тук за да изпие едно кафе, се връща отново.

С повечето хора, които са седнали по масите, собствениците са „на ти“, а повечето посетители даже не са българи.
Оттук започва разговора ни с Емил Апостолов, който е по-непостоянната част от семейния тандем, стопанисващ кафенето – защото всяка седмица си пътува до София и се връща в петък, а съпругата е в Банско всеки ден. И винаги усмихната. Мястото е кръстено на внучката – КАТЕрина.
Та в сутрешното ни „Радиокафе“, което гостува в Банско, Емил Апостолов разказва за англичаните, за руснаците, за украинците (и за представителите на още куп нации), които са избрали да живеят в Банско и които на свой ред, създават свои общности именно в кафенето, за което ви разказваме. То някак предразполага. Там времето тече по-бавно и стига за всичко. „Имаме общност от запалени велосипедисти, които при нас се събират – казва с усмивка Емил, - и после отиват да обикалят региона, имаме общност от музиканти, общност от меломани, и да не забравям - художници (ако отворите книгата за мнения, още на първата страница ще видите една набързо защрихована, но впечатляваща малка картина от украински художник, който се е заселил в Банско, но продава картините си предимно из Западна Европа – все пак живеем във времето на интернета, къде си, няма голямо значение, важното е как се чувстваш, какъв въздух дишаш и дали си щастлив).

И оттук разговорът „потича“ накъде ли не, защото когато кафенето се намира на „главната“ в Банско – улица „Пирин“, пред очите ти тече животът на града, при теб се пресичат различни истории. За съжаление, тази година сезонът не е особено добър, хората са по-малко от миналата година, може би заради времето. Но това не променя ни най-малко атмосферата в малкото кокетно кафене, в което мижете да пиете най-хубавото кафе в Банско.
За всички останали аромати на Банско – чуйте в разговора ни с Емил Апостолов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35