Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафенето, заради което двама софиянци станаха „от Банско“

Това е една история за Банско и софиянците.
Но няма да правим някакви обобщения, не, ще ви разкажем за едно софийско семейство, което решава да се премести от големия град в планинския курорт. Всъщност те първо идват за малко, но много скоро решават да останат. Имат малко кафене – от онези, които се превръщат в „сърцето“ на дали ще е град, дали ще е курорт, дали ще е общество, няма значение. Едно кафене с дух (най-вече френски по отношение на интериора и италиански по отношение на хубавото кафе) и атмосфера (съвсем българска – онази, за която все обичаме да се хвалим, характерна най-вече с това, че сме много гостоприемни и с всекиго можем да се „одумаме“). Затова всеки, който дойде тук за да изпие едно кафе, се връща отново.

С повечето хора, които са седнали по масите, собствениците са „на ти“, а повечето посетители даже не са българи.
Оттук започва разговора ни с Емил Апостолов, който е по-непостоянната част от семейния тандем, стопанисващ кафенето – защото всяка седмица си пътува до София и се връща в петък, а съпругата е в Банско всеки ден. И винаги усмихната. Мястото е кръстено на внучката – КАТЕрина.
Та в сутрешното ни „Радиокафе“, което гостува в Банско, Емил Апостолов разказва за англичаните, за руснаците, за украинците (и за представителите на още куп нации), които са избрали да живеят в Банско и които на свой ред, създават свои общности именно в кафенето, за което ви разказваме. То някак предразполага. Там времето тече по-бавно и стига за всичко. „Имаме общност от запалени велосипедисти, които при нас се събират – казва с усмивка Емил, - и после отиват да обикалят региона, имаме общност от музиканти, общност от меломани, и да не забравям - художници (ако отворите книгата за мнения, още на първата страница ще видите една набързо защрихована, но впечатляваща малка картина от украински художник, който се е заселил в Банско, но продава картините си предимно из Западна Европа – все пак живеем във времето на интернета, къде си, няма голямо значение, важното е как се чувстваш, какъв въздух дишаш и дали си щастлив).

И оттук разговорът „потича“ накъде ли не, защото когато кафенето се намира на „главната“ в Банско – улица „Пирин“, пред очите ти тече животът на града, при теб се пресичат различни истории. За съжаление, тази година сезонът не е особено добър, хората са по-малко от миналата година, може би заради времето. Но това не променя ни най-малко атмосферата в малкото кокетно кафене, в което мижете да пиете най-хубавото кафе в Банско.
За всички останали аромати на Банско – чуйте в разговора ни с Емил Апостолов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55