Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кафенето, заради което двама софиянци станаха „от Банско“

Това е една история за Банско и софиянците.
Но няма да правим някакви обобщения, не, ще ви разкажем за едно софийско семейство, което решава да се премести от големия град в планинския курорт. Всъщност те първо идват за малко, но много скоро решават да останат. Имат малко кафене – от онези, които се превръщат в „сърцето“ на дали ще е град, дали ще е курорт, дали ще е общество, няма значение. Едно кафене с дух (най-вече френски по отношение на интериора и италиански по отношение на хубавото кафе) и атмосфера (съвсем българска – онази, за която все обичаме да се хвалим, характерна най-вече с това, че сме много гостоприемни и с всекиго можем да се „одумаме“). Затова всеки, който дойде тук за да изпие едно кафе, се връща отново.

С повечето хора, които са седнали по масите, собствениците са „на ти“, а повечето посетители даже не са българи.
Оттук започва разговора ни с Емил Апостолов, който е по-непостоянната част от семейния тандем, стопанисващ кафенето – защото всяка седмица си пътува до София и се връща в петък, а съпругата е в Банско всеки ден. И винаги усмихната. Мястото е кръстено на внучката – КАТЕрина.
Та в сутрешното ни „Радиокафе“, което гостува в Банско, Емил Апостолов разказва за англичаните, за руснаците, за украинците (и за представителите на още куп нации), които са избрали да живеят в Банско и които на свой ред, създават свои общности именно в кафенето, за което ви разказваме. То някак предразполага. Там времето тече по-бавно и стига за всичко. „Имаме общност от запалени велосипедисти, които при нас се събират – казва с усмивка Емил, - и после отиват да обикалят региона, имаме общност от музиканти, общност от меломани, и да не забравям - художници (ако отворите книгата за мнения, още на първата страница ще видите една набързо защрихована, но впечатляваща малка картина от украински художник, който се е заселил в Банско, но продава картините си предимно из Западна Европа – все пак живеем във времето на интернета, къде си, няма голямо значение, важното е как се чувстваш, какъв въздух дишаш и дали си щастлив).

И оттук разговорът „потича“ накъде ли не, защото когато кафенето се намира на „главната“ в Банско – улица „Пирин“, пред очите ти тече животът на града, при теб се пресичат различни истории. За съжаление, тази година сезонът не е особено добър, хората са по-малко от миналата година, може би заради времето. Но това не променя ни най-малко атмосферата в малкото кокетно кафене, в което мижете да пиете най-хубавото кафе в Банско.
За всички останали аромати на Банско – чуйте в разговора ни с Емил Апостолов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43