Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

Снимка: Лилия Герчева
В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в представлението "Скачай" на театър София, предстоят ѝ и още интересни роли на театралната сцена.

Как избира музиката?

"Баба ми и майка ми са свирили на пиано. Било е традиция в нашето семейство. Реално учителките в детските градини са открили, че имам музикален слух и че пея добре. На 4 години и половина ме записаха в група "Бон-бон", където пях доста дълго време, може би 10 години. На 5 годинки свирих на пиано към музикалното училище".


Спонтанно обаче решава, че иска да свири на виола. Подготвя се за два месеца за изпитите в Националното музикално училище, където е приета след 5-ти клас. Също толкова спонтанно решава да се яви на кастинга за "музикален сериал" ("Революция Z"), който се провел в училището. Изпява "Аin't no sunshine" а капела. Не е имала представа какво предстои и за каква роля. И така снимките започват септември 2012 година, с началото на първия семестър в НАТФИЗ, където Джулия е приета в класа на Стефан Данаилов. Снима филма, без предварителна подготовка, в партньорство с утвърдени наши актьори.

Сред актьорите имаше взаимно съобразяване, нямаше малки и големи


Снимка"Имаше голям респект. Аз имам жесток респект към всички. Към Юлиян Вергов, Стефка Янорова, Жоро Кадурин.. към всички. Те са изключително талантливи и професионални актьори и истината е, че страшно много ни помагаха, поне на мен. Говоря за себе си. Беше жесток кеф като имам сцена с някой от тях. И учиш страшно много, в процеса на работа, защото нямаш време преди това да репетираш, все пак не е театър. В киното нещата стават много експедитивно. Уморително е, но като си обичаш работата, няма умора".

Музиката за песента "Аз искам" на Революция Z създава с композитора Алекс Тодоров, работят заедно по парчето по скайп. Част от текста е на Никола Стоянов (в ролята на Тино). "Смятам, че направихме много стойностна музика. Как става? С желание и хора, които помагат това да се случи".

Още в началото на снимките на сериала се влюбва в Никола Стоянов. Първо тя, след това и той. И изживяват голяма любов в следващите три години. Но споделя, че и двамата са били твърде малки за по-сериозна крачка. Имало ли е компромиси?

Снимка"Бяхме в симбиоза. И двамата хипер емоционални, така че на този въпрос трудно може да се отговори. Може би аз бях малко по-дивата и щурата, и може би той е правил по-голямата част от компромисите, за което му благодаря..."


Джулия решава да участва във формата "Като две капки вода" след дълго колебание: "Там може или много да се изложиш, или да блеснеш, силно казано. Има риск, защото нямаше как да знам какво ще ми се падне, докъде ще ми стигне капацитетът. Хубавото е, че реших да рискувам и да се самопроверя".

Човек трябва да се хвърля, но ако има здрава психика


"Успехът не винаги е сигурен. Аз много се притеснявах, защото съм прохождащ артист и беше стрес за мен през цялото време..."

Джулия Бочева споделя още, че й липсва пеенето и обмисля да създаде своя рок група. Иначе повечето решения взима спонтанно - така за няколко часа е решила да има и вече има куче; качвала се е на покрива на НАТФИЗ, само заради преживяването. Има нужда обаче да остава и сама вкъщи в някои дни. А в последните шест месеца е отдадена на репетициите за премиера на голямата сцена на Народния театър.  

Още за работата ѝ на театрална сцена, за предстоящата постановка, за отношенията в гилдията и за това кой е човекът до Джулия Бочева – чуйте в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55