Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Експертът Николай Иванов:

За обезопасяването на пътищата да отговаря АПИ, малките общини нямат експертизен капацитет

Обезопасяването на пътищата зависи от покритието на пътя, но и от другите съоръжения
Снимка: БГНЕС
Днес след катастрофата до Своге, където преди дни загинаха много хора, експертите все още търсят причините за трагедията, все още правят анализи и изследвания.

В „Трафик София“ Николай Иванов – представител на Българската браншова асоциация по пътна безопасност, даде разяснения за ограничителната система (мантинелата), монтирана в злополучния участък, обясни къде и по какви стандарти е изпитвана тя, на какви натоварвания издържа и т.н.

"Предпазното съоръжение вече и било деформирано при други инциденти и е трябвало да бъде ремонтирано със съответните части. Независимо как и на кого е поръчано да осъществи това, трябва де се види в Закона за движение и правилника за прилагането му в такива ситуации чия е отговорността за подмяната на пътните знаци и информационните табели, както и ограничителните системи. Апелираме това да се делегира като отговорност на Агенция Пътна инфраструктура, защото в по-малките общини нямат съответните експерти" - коментира експертът.

Николай Иванов направи и някои предложения, свързани с инспекцията и експертизата на пътищата.
Чуйте разговора на Божидар Янев със специалиста по пътна безопасност.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Защото сме хора“ "създава" приятели на възрастните хора

Над 350 възрастни хора от 14 населени места в България получават допълнителна грижа по домовете. Услугата е на нестопанската организация „Каритас“, която осигурява мобилни екипи от лекар и социални работници, които посещават възрастните хора по домовете и им помагат по различни начини от това да излекуват настинка до това да им измият мръсните съдове...

публикувано на 19.11.18 в 17:43

Чай с подправки или масала за любителите на източната екзотика

Един от най-големите производители на чай в света е Индия. Страната в момента е най-големият производител на зелен и черен чай в световен мащаб. Техният традиционен чай “масала” набира все по-голяма популярност в света. На много места се предлага като чай “лате” и хората го харесват много , разказа Павлета. Все повече столични заведения предлагат чай..

публикувано на 19.11.18 в 17:18

Два пъти по-често мият столичните улици през 2019-а

В Столичната община беше представен проект на план-сметка за дейностите по събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на територията за обществено ползване за 2019 година. Средствата за чистота през следващата година ще бъдат близо 206 милиона лв., като такса смет се запазва същата - за граждани..

публикувано на 19.11.18 в 16:50

Чистият въздух зависи от всеки от нас

"Чистият въздух зависи от всеки от нас" е една от кампаниите на Столичната община, която цели подобряване качеството на въздуха в София. Акцентът през лятото насърчаваше екологичното придвижване в градска среда. С лицето на певеца и актьор Орлин Павлов, от Столичната община се обърнаха към столичани, които активно шофират лични автомобили, призовавайки..

публикувано на 19.11.18 в 16:20

500 хиляди бебета са проплакали в "Майчин дом"

Над 500 хиляди бебета са родени в "Майчин дом" от откриването на лечебното заведение през далечната 1903 година, до днес. Първата акушеро-гинекологична болница отбелязва 115-ата си годишнина. Тя е създадена е по идея на Княгиня Мария-Луиза, която решава да построи със свои средства „Матерните”.  Официалното откриване на първата специализирана..

публикувано на 19.11.18 в 15:59