Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В столичния район "Витоша":

Къде е тротоарът на ул. "Мусала"

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ се опитахме да разберем защо част от тротоара на ул. „Мусала“ в столичния район „Витоша“ е непроходим и кога ще бъде ремонтиран.

 С екипа ни се свърза нашата слушателка Генка Иванова, която живее в квартал "Бъкстон". Тя ни разказа, че често се налага да преминава по ул. "Мусала", но това за нея е изключително трудно, тъй като тротоарът е в много лошо състояние, а самата тя е с 97% инвалидност. Малкото метри, които трябва да измине, ѝ отнемат около 20 минути, а за да избегне дупките, Генка Иванова се движи и по уличното платно, минавайки между колите и създавайки предпоставка за инцидент.

През зимата преминаването по улицата става още по-трудно и Генка споделя, че използва котки за планинско катерене, за да стигне до магазина, от който пазарува.

Ние се свързахме с Кънчо Кънев, заместник кмет по финансово - стопанска и социална политика към район "Витоша", за да разберем кога се очаква тротоарът да бъде ремонтиран.

Оказа се, че в района има много още разрушени тротоари, а местната администрация се бори и с друг проблем – паркиралите по тези тротоари автомобили, които ги рушат допълнително. Кънев обясни, че политиката на районната администрация е първо тротоарите да бъдат освободени от автомобилите, след което да бъдат и ремонтирани, но в това отношение общинарите срещат голям отпор от живеещите в района, които казват, че няма къде да паркират.

Кънев допълни, че финансирането от Столичната община за изграждане и ремонт на улици и тротоари е едно и също за всички, но „Витоша“ е вторият най-голям район и ресурсът трябва да бъде разпределен поравно между всички квартали. Кънев посочи, че с малко пари трябва да се направят ремонти на много места, така че ако през тази година не останат средства за тротоара на улица "Мусала", ремонтът му ще бъде заложен в програмата за следващата година.

Кои са приоритетните места в района, където ще бъде извършен ремонт на тротоарите - чуйте в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40
Петър Попангелов

Петър Попангелов: "Боровец" е най-удобният курорт за ски

Продължаваме да ви разказваме за гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в Боровец. Един от най-ярките гости в предаването безспорно беше Петър Попангелов , който буквално преди дни беше отбелязал своя 60-годишен юбилей. Всъщност човек никога не би му дал тези години. Легендата на българските ски е в чудесна физическа форма, добронамерен,..

публикувано на 15.02.19 в 15:39