Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В столичния район "Витоша":

Къде е тротоарът на ул. "Мусала"

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ се опитахме да разберем защо част от тротоара на ул. „Мусала“ в столичния район „Витоша“ е непроходим и кога ще бъде ремонтиран.

 С екипа ни се свърза нашата слушателка Генка Иванова, която живее в квартал "Бъкстон". Тя ни разказа, че често се налага да преминава по ул. "Мусала", но това за нея е изключително трудно, тъй като тротоарът е в много лошо състояние, а самата тя е с 97% инвалидност. Малкото метри, които трябва да измине, ѝ отнемат около 20 минути, а за да избегне дупките, Генка Иванова се движи и по уличното платно, минавайки между колите и създавайки предпоставка за инцидент.

През зимата преминаването по улицата става още по-трудно и Генка споделя, че използва котки за планинско катерене, за да стигне до магазина, от който пазарува.

Ние се свързахме с Кънчо Кънев, заместник кмет по финансово - стопанска и социална политика към район "Витоша", за да разберем кога се очаква тротоарът да бъде ремонтиран.

Оказа се, че в района има много още разрушени тротоари, а местната администрация се бори и с друг проблем – паркиралите по тези тротоари автомобили, които ги рушат допълнително. Кънев обясни, че политиката на районната администрация е първо тротоарите да бъдат освободени от автомобилите, след което да бъдат и ремонтирани, но в това отношение общинарите срещат голям отпор от живеещите в района, които казват, че няма къде да паркират.

Кънев допълни, че финансирането от Столичната община за изграждане и ремонт на улици и тротоари е едно и също за всички, но „Витоша“ е вторият най-голям район и ресурсът трябва да бъде разпределен поравно между всички квартали. Кънев посочи, че с малко пари трябва да се направят ремонти на много места, така че ако през тази година не останат средства за тротоара на улица "Мусала", ремонтът му ще бъде заложен в програмата за следващата година.

Кои са приоритетните места в района, където ще бъде извършен ремонт на тротоарите - чуйте в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13