Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В столичния район "Витоша":

Къде е тротоарът на ул. "Мусала"

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ се опитахме да разберем защо част от тротоара на ул. „Мусала“ в столичния район „Витоша“ е непроходим и кога ще бъде ремонтиран.

 С екипа ни се свърза нашата слушателка Генка Иванова, която живее в квартал "Бъкстон". Тя ни разказа, че често се налага да преминава по ул. "Мусала", но това за нея е изключително трудно, тъй като тротоарът е в много лошо състояние, а самата тя е с 97% инвалидност. Малкото метри, които трябва да измине, ѝ отнемат около 20 минути, а за да избегне дупките, Генка Иванова се движи и по уличното платно, минавайки между колите и създавайки предпоставка за инцидент.

През зимата преминаването по улицата става още по-трудно и Генка споделя, че използва котки за планинско катерене, за да стигне до магазина, от който пазарува.

Ние се свързахме с Кънчо Кънев, заместник кмет по финансово - стопанска и социална политика към район "Витоша", за да разберем кога се очаква тротоарът да бъде ремонтиран.

Оказа се, че в района има много още разрушени тротоари, а местната администрация се бори и с друг проблем – паркиралите по тези тротоари автомобили, които ги рушат допълнително. Кънев обясни, че политиката на районната администрация е първо тротоарите да бъдат освободени от автомобилите, след което да бъдат и ремонтирани, но в това отношение общинарите срещат голям отпор от живеещите в района, които казват, че няма къде да паркират.

Кънев допълни, че финансирането от Столичната община за изграждане и ремонт на улици и тротоари е едно и също за всички, но „Витоша“ е вторият най-голям район и ресурсът трябва да бъде разпределен поравно между всички квартали. Кънев посочи, че с малко пари трябва да се направят ремонти на много места, така че ако през тази година не останат средства за тротоара на улица "Мусала", ремонтът му ще бъде заложен в програмата за следващата година.

Кои са приоритетните места в района, където ще бъде извършен ремонт на тротоарите - чуйте в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13