Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В столичния район "Витоша":

Къде е тротоарът на ул. "Мусала"

Тази седмица в предаването „Вашият глас“ се опитахме да разберем защо част от тротоара на ул. „Мусала“ в столичния район „Витоша“ е непроходим и кога ще бъде ремонтиран.

 С екипа ни се свърза нашата слушателка Генка Иванова, която живее в квартал "Бъкстон". Тя ни разказа, че често се налага да преминава по ул. "Мусала", но това за нея е изключително трудно, тъй като тротоарът е в много лошо състояние, а самата тя е с 97% инвалидност. Малкото метри, които трябва да измине, ѝ отнемат около 20 минути, а за да избегне дупките, Генка Иванова се движи и по уличното платно, минавайки между колите и създавайки предпоставка за инцидент.

През зимата преминаването по улицата става още по-трудно и Генка споделя, че използва котки за планинско катерене, за да стигне до магазина, от който пазарува.

Ние се свързахме с Кънчо Кънев, заместник кмет по финансово - стопанска и социална политика към район "Витоша", за да разберем кога се очаква тротоарът да бъде ремонтиран.

Оказа се, че в района има много още разрушени тротоари, а местната администрация се бори и с друг проблем – паркиралите по тези тротоари автомобили, които ги рушат допълнително. Кънев обясни, че политиката на районната администрация е първо тротоарите да бъдат освободени от автомобилите, след което да бъдат и ремонтирани, но в това отношение общинарите срещат голям отпор от живеещите в района, които казват, че няма къде да паркират.

Кънев допълни, че финансирането от Столичната община за изграждане и ремонт на улици и тротоари е едно и също за всички, но „Витоша“ е вторият най-голям район и ресурсът трябва да бъде разпределен поравно между всички квартали. Кънев посочи, че с малко пари трябва да се направят ремонти на много места, така че ако през тази година не останат средства за тротоара на улица "Мусала", ремонтът му ще бъде заложен в програмата за следващата година.

Кои са приоритетните места в района, където ще бъде извършен ремонт на тротоарите - чуйте в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август

Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август. Тогава ще има и реална готовност системата да заработи. Това каза по време на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с директора на Националното тол управление Олег Асенов.   Зам.-министър Нанков посочи, че тол тарифите,..

публикувано на 25.06.19 в 17:22

„Парти с кауза“ в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“

Двама млади приятели намират баланса между доброто настроение и благотворителността като организират „Парти с кауза“ в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“.  Християна Кънева, която от години се развива в сферата на социалните грижи и подпомагане, и Пресиян Пеев, който работи в IT сектора, обединяват усилия, за да помогнат на нуждаещите се от..

публикувано на 25.06.19 в 16:43

Пазарите "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" - социални мрежи за бит и градска култура

В „Радиоприемница“ продължаваме да представяме пазарите на София като търговски дружества, места, които вървят към осъвременяване и в същото време се стремят да запазят своята самобитност. Днес наш гост беше Николай Попов, изпълнителен директор на Общинско дружество „Пазари Юг“, което управлява и стопанисва пазарите "Борово", "Красно Село" и "Иван..

публикувано на 25.06.19 в 16:24
Някога в Мировяне - родното село на Димитър Пенев, имаше стадион, на който можеше да се спортува

СОС предприема облекчаване на условията за наемане на спортни обекти

Наемането на общински спортни и туристически обекти на територията на София вече ще се прави при облекчени условия със срок до 30 години. Това предвижда нова Наредба за управление и разпореждане с общински спортни и туристически обекти, която Столичната община, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. С удължаването на срока обектите ще..

публикувано на 25.06.19 в 16:15

Какви опасности за здравето дебнат през лятото

Лятото, без съмнение, е най-чаканият сезон, слънцето пък - най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи, при нежния допир на морските води, е мечтаната почивка. От друга страна, басейните също са възможна алтернатива на ваканцията край морето. Своите предимства имат и разходките на открито в планината. Всеки може да избере най-доброто за..

обновено на 25.06.19 в 16:05

Ще се увеличат българските стипендианти по програмата "Фулбрайт"

Повече български кандидати ще могат да участват в програмата "Фулбрайт". Програмата дава възможност за обучение, провеждане на изследвания или реализиране на таланти в САЩ. Организира се съвместно от България и Америка. Страната ни ще получи 280 хиляди долара допълнително през следващите три години. Програмата съществува в България от 26 години. За..

обновено на 25.06.19 в 15:49

Наталия Стоянова: Търсят се подходящи терени за паркинги в "Слатина"

Днес в предаването "Вашият глас" говорихме за липсата на места за паркиране в столичния район "Слатина". Проблемът засяга не само тази част на София , но жителите на "Слатина" ни потърсиха, с молба да им помогнем с алтернатива за паркиране.  Потърсиха ни нашата слушателка Весела Илиева от ул. "593-та", която живее в блок ново строителство. Със..

публикувано на 25.06.19 в 14:24