Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Протестен "Поход за живот" ще спре пред МВР с искане за нов подход за безопасност по пътищата

Повод са двамата загинали велосипедисти през последния месец
Снимка: Архив, Жоро Александров
Протестен "Поход за живот" ще има тази вечер в София заради двата трагични случая с велосипедисти за по-малко от месец.

14 неправителствени организации се обединяват в борбата с катастрофите по пътищата у нас. Искането на всички е промяна в системата на управление на пътната безопасност.

Неправителствените организации, сред които Институтът за пътна безопасност (ИПБ), фондация "Безопасни улици", "Велоеволюция", "Спаси София", Обществен съвет за пътна безопасност, Граждански комитет "Равни пред закона", Сдружението на българските професионални шофьори и др., настояват довечера, по време на протестния поход, да бъдат приети от правителството, за да дискутират работещи решения. 

„Най-силният инструмент за промяна на средата държи българското правителство. Не можем да очакваме, че някакъв орган ще ни реши проблемите. Трябва ни изцяло нов системен подход, нов модел за безопасност по пътищата“, заяви Богдан Милчев от ИПБ.

Много органи са занимават с тази тематика и така се размива отговорността, смятат други специалисти. Добре е да има една главна отговорна институция, може би агенция, в които да работят и да сътрудничат специалисти.

Участниците в протеста ще започнат да се събират пред Министерския съвет към 17:30, а походът по-късно ще стигне пред МВР.

За какво още настояват и повече за техните искания чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци с амбицията да залесят с "1 милион засадени дървета"

Проект "1 милион засадени дървета" е инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България. До момента доброволците от "Зеленият отбор на България" са засадили близо 70 хиляди дървета. Всичко започва в Северния парк преди около 10 години, а сега любителите на природата залесяват планините около София и се шегуват,..

публикувано на 17.11.18 в 10:35
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13