Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Протестен "Поход за живот" ще спре пред МВР с искане за нов подход за безопасност по пътищата

Повод са двамата загинали велосипедисти през последния месец

Снимка: Архив, Жоро Александров
Протестен "Поход за живот" ще има тази вечер в София заради двата трагични случая с велосипедисти за по-малко от месец.

14 неправителствени организации се обединяват в борбата с катастрофите по пътищата у нас. Искането на всички е промяна в системата на управление на пътната безопасност.

Неправителствените организации, сред които Институтът за пътна безопасност (ИПБ), фондация "Безопасни улици", "Велоеволюция", "Спаси София", Обществен съвет за пътна безопасност, Граждански комитет "Равни пред закона", Сдружението на българските професионални шофьори и др., настояват довечера, по време на протестния поход, да бъдат приети от правителството, за да дискутират работещи решения. 

„Най-силният инструмент за промяна на средата държи българското правителство. Не можем да очакваме, че някакъв орган ще ни реши проблемите. Трябва ни изцяло нов системен подход, нов модел за безопасност по пътищата“, заяви Богдан Милчев от ИПБ.

Много органи са занимават с тази тематика и така се размива отговорността, смятат други специалисти. Добре е да има една главна отговорна институция, може би агенция, в които да работят и да сътрудничат специалисти.

Участниците в протеста ще започнат да се събират пред Министерския съвет към 17:30, а походът по-късно ще стигне пред МВР.

За какво още настояват и повече за техните искания чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август

Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август. Тогава ще има и реална готовност системата да заработи. Това каза по време на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с директора на Националното тол управление Олег Асенов.   Зам.-министър Нанков посочи, че тол тарифите,..

публикувано на 25.06.19 в 17:22

„Парти с кауза“ в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“

Двама млади приятели намират баланса между доброто настроение и благотворителността като организират „Парти с кауза“ в подкрепа на кампанията „Капачки за бъдеще“.  Християна Кънева, която от години се развива в сферата на социалните грижи и подпомагане, и Пресиян Пеев, който работи в IT сектора, обединяват усилия, за да помогнат на нуждаещите се от..

публикувано на 25.06.19 в 16:43

Пазарите "Иван Вазов", "Красно село" и "Борово" - социални мрежи за бит и градска култура

В „Радиоприемница“ продължаваме да представяме пазарите на София като търговски дружества, места, които вървят към осъвременяване и в същото време се стремят да запазят своята самобитност. Днес наш гост беше Николай Попов, изпълнителен директор на Общинско дружество „Пазари Юг“, което управлява и стопанисва пазарите "Борово", "Красно Село" и "Иван..

публикувано на 25.06.19 в 16:24
Някога в Мировяне - родното село на Димитър Пенев, имаше стадион, на който можеше да се спортува

СОС предприема облекчаване на условията за наемане на спортни обекти

Наемането на общински спортни и туристически обекти на територията на София вече ще се прави при облекчени условия със срок до 30 години. Това предвижда нова Наредба за управление и разпореждане с общински спортни и туристически обекти, която Столичната община, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. С удължаването на срока обектите ще..

публикувано на 25.06.19 в 16:15

Какви опасности за здравето дебнат през лятото

Лятото, без съмнение, е най-чаканият сезон, слънцето пък - най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи, при нежния допир на морските води, е мечтаната почивка. От друга страна, басейните също са възможна алтернатива на ваканцията край морето. Своите предимства имат и разходките на открито в планината. Всеки може да избере най-доброто за..

обновено на 25.06.19 в 16:05

Ще се увеличат българските стипендианти по програмата "Фулбрайт"

Повече български кандидати ще могат да участват в програмата "Фулбрайт". Програмата дава възможност за обучение, провеждане на изследвания или реализиране на таланти в САЩ. Организира се съвместно от България и Америка. Страната ни ще получи 280 хиляди долара допълнително през следващите три години. Програмата съществува в България от 26 години. За..

обновено на 25.06.19 в 15:49

Наталия Стоянова: Търсят се подходящи терени за паркинги в "Слатина"

Днес в предаването "Вашият глас" говорихме за липсата на места за паркиране в столичния район "Слатина". Проблемът засяга не само тази част на София , но жителите на "Слатина" ни потърсиха, с молба да им помогнем с алтернатива за паркиране.  Потърсиха ни нашата слушателка Весела Илиева от ул. "593-та", която живее в блок ново строителство. Със..

публикувано на 25.06.19 в 14:24