Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Протестен "Поход за живот" ще спре пред МВР с искане за нов подход за безопасност по пътищата

Повод са двамата загинали велосипедисти през последния месец

Снимка: Архив, Жоро Александров
Протестен "Поход за живот" ще има тази вечер в София заради двата трагични случая с велосипедисти за по-малко от месец.

14 неправителствени организации се обединяват в борбата с катастрофите по пътищата у нас. Искането на всички е промяна в системата на управление на пътната безопасност.

Неправителствените организации, сред които Институтът за пътна безопасност (ИПБ), фондация "Безопасни улици", "Велоеволюция", "Спаси София", Обществен съвет за пътна безопасност, Граждански комитет "Равни пред закона", Сдружението на българските професионални шофьори и др., настояват довечера, по време на протестния поход, да бъдат приети от правителството, за да дискутират работещи решения. 

„Най-силният инструмент за промяна на средата държи българското правителство. Не можем да очакваме, че някакъв орган ще ни реши проблемите. Трябва ни изцяло нов системен подход, нов модел за безопасност по пътищата“, заяви Богдан Милчев от ИПБ.

Много органи са занимават с тази тематика и така се размива отговорността, смятат други специалисти. Добре е да има една главна отговорна институция, може би агенция, в които да работят и да сътрудничат специалисти.

Участниците в протеста ще започнат да се събират пред Министерския съвет към 17:30, а походът по-късно ще стигне пред МВР.

За какво още настояват и повече за техните искания чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Готов е проектът за велоалея от Банкя до "Люлин"

Администрацията на Район “Банкя” на Столичната община е инициатор за изграждане на велоалея, която да свързва град Банкя с жилищен комплекс “Люлин”, а оттам и с центъра на столицата. Вече е изготвен проектът за регулационния план и предстои той да бъде подложен на обсъждане.  Съоръжението ще бъде с дължина 7-8 километра и ще преминава предимно в..

публикувано на 16.02.19 в 14:14
Рангел Марков

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на..

публикувано на 16.02.19 в 11:19

"eCall" спасява при пътен инцидент с автоматично предаване на данни

След 31 март 2018 г. всички нови леки и лекотоварни моторни превозни средства, продадени в Европейският съюз, трябва да са оборудвани с eCall устройство, базирано на спешния телефон 112. " eCall може да се задейства ръчно от пътниците или автоматично, веднага след като сензор регистрира данни за сериозен удар. След активиране се изпраща минимален..

публикувано на 15.02.19 в 16:55

Жилищните кредити за последните две години се увеличават с 24%

Само 10% от българите са застраховали своите жилища, като процентът за западна Европа е над 90%. Това стана ясно на среща между представители на сектора недвижими имоти, застрахователи и банки днес в София.  Покупките на нови имоти се увеличават, както и взимането на ипотечни кредити. Броят не жилищните ипотечни кредити в страната се увеличава. До..

публикувано на 15.02.19 в 16:32

"Честита нова смърт" в кината от днес

"Честита нова смърт" - продължение на хита "Честита смърт", в който колежанката Трий Гелбман попада във времева примка и е принудена да преживява отново и отново деня на своята смърт, докато не разкрие самоличността на собствения си убиец, е вече в кината. "Честита нова смърт" променя и разширява митологията на познатия ни свят и разкрива какви са..

публикувано на 15.02.19 в 16:27

Българинът – все още консервативен и „полово свит“

Тази седмица предаването ни "Радиоприемница“ беше посветено на любовта и виното, а в последния работен ден решихме да разберем каква е сексуалната ни култура и добро ли е сексуалното ни здраве. Наш събеседник беше сексологът д-р Тодор Еров, който обясни, че  сексът е неизменна част от нашето съществуване.  "Сексът е източник не само на физическо..

публикувано на 15.02.19 в 15:40
Петър Попангелов

Петър Попангелов: "Боровец" е най-удобният курорт за ски

Продължаваме да ви разказваме за гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в Боровец. Един от най-ярките гости в предаването безспорно беше Петър Попангелов , който буквално преди дни беше отбелязал своя 60-годишен юбилей. Всъщност човек никога не би му дал тези години. Легендата на българските ски е в чудесна физическа форма, добронамерен,..

публикувано на 15.02.19 в 15:39