Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Протестен "Поход за живот" ще спре пред МВР с искане за нов подход за безопасност по пътищата

Повод са двамата загинали велосипедисти през последния месец
Снимка: Архив, Жоро Александров
Протестен "Поход за живот" ще има тази вечер в София заради двата трагични случая с велосипедисти за по-малко от месец.

14 неправителствени организации се обединяват в борбата с катастрофите по пътищата у нас. Искането на всички е промяна в системата на управление на пътната безопасност.

Неправителствените организации, сред които Институтът за пътна безопасност (ИПБ), фондация "Безопасни улици", "Велоеволюция", "Спаси София", Обществен съвет за пътна безопасност, Граждански комитет "Равни пред закона", Сдружението на българските професионални шофьори и др., настояват довечера, по време на протестния поход, да бъдат приети от правителството, за да дискутират работещи решения. 

„Най-силният инструмент за промяна на средата държи българското правителство. Не можем да очакваме, че някакъв орган ще ни реши проблемите. Трябва ни изцяло нов системен подход, нов модел за безопасност по пътищата“, заяви Богдан Милчев от ИПБ.

Много органи са занимават с тази тематика и така се размива отговорността, смятат други специалисти. Добре е да има една главна отговорна институция, може би агенция, в които да работят и да сътрудничат специалисти.

Участниците в протеста ще започнат да се събират пред Министерския съвет към 17:30, а походът по-късно ще стигне пред МВР.

За какво още настояват и повече за техните искания чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Поклонническите пътища из Софийската Света гора - едно различно преживяване

Интересът и възможностите за поклоннически туризъм около София са темата на предаването “Радиоприемница” в последния ден от седмицата, посветена на столицата. В Софийска област има 66 православни манастира, от които 44 са функциониращи. Поклонническият туризъм безспорно носи различно преживяване. Най-големият поклоннически път в България е наречен “Рилския..

публикувано на 21.09.18 в 15:35

Премахват незаконна ограда в с. Чепинци след намесата на Радио София

В предаването "Вашият глас", в което се опитваме да помогнем на столичани в разговора им с институциите, ще ви запознаем с един казуси, проточил се с години. Потърси ни Борис Чалъков от Чепинци, който преди години заедно със семейството си купува къща в селото. Съседите на семейството, обаче, чийто имот е в улица топик, заграждат с ограда пътя..

публикувано на 21.09.18 в 15:33

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15