Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Снимка: https://historymuseum.org

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от 1911 г., съхранявани в Централния държавен архив.


С тържествен марш, изсвирен от Гвардейския духов оркестър, започна откриването на изложбата "Дипломация и доблест", посветена на 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България. За пръв път ще бъдат показани оригинални документи, свързани с подготовката, обявяването и отстояването на Независимостта на страната ни.

Заместник-председателят на Държавна агенция "Архиви" Румен Борисов изтъкна, че тази изложба отразява един от върховете на българската държавност:

СнимкаВръщайки се във времето си мисля защо толкова години този празник беше пренебрегван. Може да е имало някакви политически, конюнктурни причини, но, дълбоко погледнато, тази документация, този ентусиазъм на българския народ да получи пълна независимост, се учудвам защо нещо конюнктурно трябва да пречи на нещо, което създава отново един народ, който организира своята държава на мястото, на което е бил; народ, който успява след пет века преследване и разселване все пак да стъпи на земите си.

В експозицията са показани и наградни отличия, портрети, снимки и вещи, принадлежали на цар Фердинанд І и на министрите от кабинета на Александър Малинов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт

Общинската фирма „Софинвест“ ще довърши обособяването на първото в града трасе за градски транспорт. Причината за отстраняването на сегашния изпълнител е некачествено изпълнение.  Припомняме, че по бул. „Константин Величков“, в участъка от бул. „Възкресение“ до бул.„Сливница“, ще се изгради специално общо трасе за трамваи и автобуси, което ще ограничи..

публикувано на 18.10.18 в 18:10

Проблем за страната ни е и промяната в две структури на населението - етническата и възрастовата

В България няма ниска раждаемост, а намаляването на населението не е проблем за страната. Това заяви доц. Георги Бърдаров при представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Анализът е изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева . Сред целите на изследването е да се направи обстойна..

публикувано на 18.10.18 в 17:18
Мартичка Божилова

Мартичка Божилова: Колаборацията между кино и литература е нещо специално

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. Гост днес е продуцентът и председател на международното жури на “Cinelibri” Мартичка Божилова. На 31 октомври ще бъде световна премиера на на документалната сага “Дворци на народа” на големия фестивал в Лайпциг. Автори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов,..

публикувано на 18.10.18 в 15:46

Как да информираме младите избиратели за европейските избори

Приключва форумът за журналисти, посветен на  предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. В три поредни дни млади журналисти от ЕС участваха в работни срещи, политически дискусии и практически занимания в сферата на медийното продуциране на тема: „Как да информираме младите избиратели за европейските избори“. Журналисти на възраст от..

публикувано на 18.10.18 в 15:24
Кадър от филма

Беноа Жако и Дрор Мишани на "Синелибри 2018"

Кремена Димитрова, част от кино-литературния фестивал "Синелибри", бе наш гост в „Радиоприемница“, за да ни разкаже за ярките личности, представени по време на форума чрез документалното кино - Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд, Вивиан Уестуд, както и за гостуването на френския режисьор Беноа Жако и на израелския писател Дрор Мишани. Беноа Жако..

публикувано на 18.10.18 в 15:06