Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Снимка: https://historymuseum.org

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от 1911 г., съхранявани в Централния държавен архив.


С тържествен марш, изсвирен от Гвардейския духов оркестър, започна откриването на изложбата "Дипломация и доблест", посветена на 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България. За пръв път ще бъдат показани оригинални документи, свързани с подготовката, обявяването и отстояването на Независимостта на страната ни.

Заместник-председателят на Държавна агенция "Архиви" Румен Борисов изтъкна, че тази изложба отразява един от върховете на българската държавност:

СнимкаВръщайки се във времето си мисля защо толкова години този празник беше пренебрегван. Може да е имало някакви политически, конюнктурни причини, но, дълбоко погледнато, тази документация, този ентусиазъм на българския народ да получи пълна независимост, се учудвам защо нещо конюнктурно трябва да пречи на нещо, което създава отново един народ, който организира своята държава на мястото, на което е бил; народ, който успява след пет века преследване и разселване все пак да стъпи на земите си.

В експозицията са показани и наградни отличия, портрети, снимки и вещи, принадлежали на цар Фердинанд І и на министрите от кабинета на Александър Малинов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заработи нова социална кухня "Не хаби - дари"

Златните момичета от Националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова, откриха в двора на православен храм "Св. Св. Кирил и Методий" (до Женския пазар) социална кухня "Не хаби - дари". Кухнята ще бъде отворена всеки ден от 12.00 до 14.00 ч. за всеки в нужда. Кампанията е насочена към социално слаби хора. Инициативата се..

публикувано на 17.12.18 в 17:49

3D шоу разказва за значението на водата върху фасадата на "Квадрат 500"

Светлинни триизмерни анимации, разказващи за водата, дивата природа и изпълнявани от държавата екологични каузи, ще се прожектират до 21 декември  върху фасадата на Националната галерия "Квадрат 500“. 3D шоуто може да се види всеки делничен ден от 18.30 до 19.30. В 60 минути се редуват две петминутни триизмерни анимации, изработени с пари от..

публикувано на 17.12.18 в 17:13

Педиатрията на Александровска болница получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат

Университетската болница "Александровска" получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат, благодарение на миналогодишното издание на дарителската кампания "Българската Коледа". Апаратът е необходим на Клиниката по педиатрия, превърнала се в своеобразен център, към който се насочват усложнени или трудно диагностични случаи от цялата страна в областта..

публикувано на 17.12.18 в 16:55

66 818 минути музика - цяла година любов

Музиката винаги е била част от живота на всеки един от нас! За някои тя дори е като инструмент, без който не можеш да съществуваш.  В "Шоколад" ви срещаме точно с един такъв човек. Обикновен на пръв поглед, обичащ живота и най-хубавото нещо в него! Вдъхновението и силата, които получава от това, да се впуска в търсене на различната, странната,..

публикувано на 17.12.18 в 16:13

Подадената ръка променя смисъла на всеки празник

В най-светлите дни от годината всеки бърза да стигне до вкъщи и да бъде със своите близки. Има обаче едни хора, които не очакват никого. Нито в делник, нито в празник. Защото те живеят сами..., оставени от семейството, без приятели и без хора, на които да разчитат. Това са възрастните хора в селата на България. Онези, забравените ... от почти всички...

публикувано на 17.12.18 в 16:06