Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

3500 първокурсници посрещна Техническият университет

Снимка: Луиза Лазарова

3500 първокурсници прекрачиха прага на Техническия университет за новата академична година 2018/2019. Те ще се обучават в София, Пловдив, Сливен, а също така и в новооткрития колеж в град Казанлък. Ректорът проф. Георги Михов тържествено откри новата академична година във висшето учебно заведение. На церемонията присъстваха представители на държавни институции и университети, членове на Настоятелството на ТУ-София и студенти.

Най-желаните специалности при нас в момента са от IT сектора. От тази година въведохме нова специалност - "Информатика и компютърни науки". Постоянно осъвременяваме учебните планове, за да оправдаем потребностите на бизнеса. Участваме в много международни и национални проекти, благодарение на които обновяваме материалната база на университета, най-вече лабораториите, коментира проф. Михов пред Радио София.

СнимкаПразничната програма по случай откриването на 73-та академична година завърши с народни танци и състезание с рали автомобилите на ТУ-София.

Снимки: Луиза Лазарова

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима са финалистите в Конкурса за нова пиеса на НБУ

Вече са ясни номинациите в Конкурса за нова пиеса на Нов български университет. В третото издание на драматургичната надпревара се включиха 78 български творци, които представиха свои текстове по тазгодишната тема на конкурса, която е „Тайните“.  Шестимата финалисти ще вземат участие във втората фаза на конкурса - "Лабораторията за писане на пиеси",..

публикувано на 18.02.19 в 18:13
Д-р Захари Зарков

Д-р Захари Зарков: Здравословният живот предпазва и психиката

14,5% от българите в някакъв етап от живота си са страдали от психични разстройства. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% - на разстройствата на настроението, а 4,7% - на злоупотребата и зависимостта от алкохол и наркотици. Това обясни в Часът на здравето д-р Захари Зарков , началник на отдел „Психично здраве” в Националния..

публикувано на 18.02.19 в 17:59

Гавраил Гавраилов за ръцете, които създават и наследството, което остава

Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ е посветено на традиционните занаяти. Гостува ни Гавраил Гавраилов – психолог, пътешественик и автор на специален художествен проект, чиято цел е съхраняването на изчезващите традиционни занаяти. Гавраил Гавраилов и фотографите Тихомира Методиева – Тихич и Соня Митова са създатели на календара, наречен..

публикувано на 18.02.19 в 16:48

Банката за майчина кърма в София възобновява работата си от март, търсят се донори

През месец март трябва да започне да функционира банката за майчина кърма в София след като на сградата е направен основен ремонт на стойност 950 хил. лв. Това съобщи зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов по време на проверка на обекта. С предимство от услугите на банката ще се ползват недоносени деца, майки, които по медицински причини не могат..

публикувано на 18.02.19 в 16:09
Ефективна мярка срещу фалшивите експертизи биха били електронните досиета, смятат от организациите на хора с увреждания

Почти 20 на сто от хората с ТЕЛК губят права и подкрепа от новата наредба

Новата Наредба за медицинската експертиза ощетява близо 20 на сто от хората с досегашна степен на ТЕЛК – което е над 6700 души, около 66% запазват намалената си работоспособност, а 14,5% увеличават степента си. 4,7 на сто изцяло са изпаднали от групата на хора с трайни увеждания и изцяло са загубили права за финансова подкрепа, пенсии и т.н. При..

обновено на 18.02.19 в 15:51

УАСГ привлича с уникати на втория "Базар на ръчните художествени занаяти"

Тази неделя се проведе второто издание на "Базар на ръчните художествени занаяти" във фоайето на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Едно от лицата на щанда на УАСГ е Силвин, която е студентка трети курс специалност “Транспортно строителство”. На щанда на университета има и други студенти от различни курсове и специалности в..

публикувано на 18.02.19 в 15:06

НЦЗПБ: Лабораторно потвърдените случаи на морбили засега са 15, грипът отшумява

Нови 18 проби от Благоевград се очаква да бъдат изследвани за морбили, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. До момента заболяването е потвърдено при децата, настанени в столичната болница "Света Анна". Изследват се пробите на още едно дете от област Благоевград. Лабораторно потвърдените..

публикувано на 18.02.19 в 14:55