Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Дървото на живота" във ВМА е допълнено с имената на нови трима донори

"Дървото на живота" във Военномедицинска академия беше допълнено с имената на нови трима донори. На официалната церемония, освен медиците от ВМА, присъстваха представители на Агенцията по трансплантация, Военновъздушните сили, на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders” и трансплантирани пациенти. Основен проблем за страната остава ниският брой на донорските ситуации.  

Във ВМА тази година са извършени три трансплантанции, при четири донорски ситуации. Болницата обаче е доказала, че има подготвени екипи, и от млади специалисти, които могат да извършат успешна трансплантация при донорска ситуация по всяко време, коментира началникът на ВМА бригаден ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Евелина Цветкова, директор на дирекция "Регистри и контрол" в Агенцията по трансплантации посочи, че трябва да се повиши организацията в донорските центрове. Според нея има увеличение на донорските ситуации със 120 процента в периода от 2008 до 2015 година.

Според проф. Мутафчийски, има и нормативни пречки при донорска ситуация в някои от лечебните заведения. А болниците, които извършват трансплантации, в много от случаите плащат повече, отколкото получават за тази дейност от Агенцията по трансплантациите.

За реализацията на донорските ситуации и трансплантации решаващо значение имат и екипите на Военновъздушните сили.

Още по темата очаквайте в предаването "Часът на здравето" - тази неделя след 9:00 ч. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16