Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Снимка: Архив
Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение".

От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта.

Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично офталмологично дружество.

И двете заболявания - катаракта и глаукома, са най-честата причина за слепота. Ранната диагностика и навременно лечение може да предотвратят необратимата загуба на зрението и тежките последствия за пациентите, коментира пред Радио София началникът на Клиниката по офталмология проф. Лъчезар Войнов. - Докато катарактата може да се лекува оперативно, то глаукомата е сред т.нар. дегенеративни заболявания, при които има прогресиращо увреждане на зрителния нерв. Най-често протича с повишено вътреочно налягане. А сред най-честите причини е наследствеността.

Първият профилактичен преглед, дори и при липса на оплаквания, трябва да бъде на 40-годишна възраст.

Консултациите се извършват в кабинет № 207 в поликлиниката на ВМА, като за целта трябва да бъде направено предварителното записване на тел. 02/ 922 5555, всеки работен ден от 11.30 до 13.30 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Чуйте повече по темата в приложения репортаж.

А още за лечението на глаукомата и оперативните методи, които се прилагат у нас при катаракта - ще чуете в Часът на здравето - в неделя след 9 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16