Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Радина Андонова:

През зимата боледуваме повече, заради пика на респираторните заболявания

Ваксината е най-препоръчителна за възрастни и хронично болни, но също така и майки на деца до 6 месеца
Снимка: Георги Корнейков, БНР
С есента, времето застудява и започваме да прекарваме повече време в закрити помещения. Именно това създава най-главната предпоставка за разпространение на вирусите.

Есенните атаки за от вируси, които съществуват през цялата година, но с промените във времето се създават благоприятни условия за разпространението им.

Най-честите вирусни инфекции в този период на годината се разпространяват по въздушно-капков път. Това са риновируси, реовируси, аденовируси, парагрипни и други вируси. Най-уязвими са малките деца и възрастните хора.

В Радиоприемница днес ни гостува инфекционистът д-р Радина Андонова от Военномедицинската академия.

Разболяваме се по всяко време, но вида на инфекциите е различен, обясни д-р Андонова. Повече страдат в есенно-зимния период, защото тогава е пикът на респираторните заболявания. А те лесно се предават от човек на човек. Освен това в студеното време по-дълго се прекарва на затворено и с повече хора.

От студа се понижава и локалният имунитет на горните дихателни пътища.

СнимкаГрипът и т.нар. настинки се причиняват от вируси, но се различават.
Грипът е много по-зарàзен и атакува целия организъм. Едно обикновено респираторно заболяване може да се пребори и от самия организъм, докато при грип сривът и болките са такива, че те вадят от нормалната работоспособност и първите антигрипни мерки често са от съществено значение.

В случай на заболяване трябва да се обърне специално внимание на качествения сън, както и на пълноценното хранене.
Консултацията със специалист винаги е препоръчителна, дори, когато става дума за вземане на определен вид витамини.

Вирусните инфекции преминават спонтанно. Важно е обаче да се създадат необходимите условия организмът да се справи с тях. Около седмица до 10 дни е периодът, в който човек трябва да стои у дома, за да премине заболяването.

Противогрипната ваксина работи добре, но не предпазва 100% от заразяване, отбеляза още д-р Андонова. Ако сме се ваксинирали и се заразим, обаче, протичането на заболяването ще бъде много по-леко и кратко.

Чуйте целия разговор по темата на Ана Попова с д-р Радина Андонова.