Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК в помощ на бежанците

Близо 3 хиляди души, предимно със статут на бежанци или хуманитарен статут, са получили подкрепа от БЧК през последните 9 месеца. Общият брой на подпомогнатите обикновено надвишава броя на посещенията, тъй като при едно посещение бежанците често получават повече от една услуга чрез Бежанско-мигрантската служба. Вече 25 години мигрантската служба подпомага търсещите закрила и убежище при социалната им ориентация и интеграция, намирането на работа, достъпа до здравни услуги.

Бежанско-мигрантската служба е създадена през 1997 г., но работата с бежанци започва през 1993 г. след като през 1992 г. България подписва Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. и Нюйоркския протокол. Първоначално започва процес на изграждане на система за предоставяне на убежище в България, което отнема няколко години и докато се създават структурите, БЧК на терен започва да изпълнява дейности, свързани със социално включване на търсещи закрила лица и интеграционни мерки за бенефициенти на международна закрила, т.е. бежанците, обясни ръководителят на Бежанско-мигрантската служба на БЧК Марияна Стоянова.

По думите ѝ основните проблеми, които разрешават за хората, потърсили помощ, са достъпът до здравни услуги. Поради езиковата бариера бежанците имат нужда от медиатори, каквито от БЧК им осигурават. Има и хора сред бежанците, които търсят организацията, за да им помогне да запишат децата си на училище, да си намерят работа, по-рядко ги търсят и за съдействие за намиране на жилище.
Много често се налага да помогнем и с плащане на някой наем или режийни на някое семейство, където основно бащите работят, но са останали без работа и нямат средства. Също така организираме и курсове по Български език, посочи Стоянова.

През всички тези години БЧК винаги е намирал донори. Най-силният и голям донор, с който БЧК работи от 25 години, е Върховният комисариат за бежанците. Ние изпълняваме годишни програми, финансирани от него, където има интеграционен компонент и основно това са курсове по Български език и възможност да се заплаща такса за професионални курсове за хората, които вече имат статут.

От БЧК подпомагат бежанците и за намиране на работа, защото имат връзки с работодателите. Особено внимание се отделя на уязвимите случаи - на хронично болни, възрастни бежанци, на хора с психични проблеми, особено на хора с депресия. Такива хора биват насочвани към фондация “Център - Надя” или към психиатри или психолози, допълни Стоянова.

Освен пряко с бежанците, Бежанско-мигрантската служба на БЧК, работи за укрепване на гражданското общество в България и разчупване на стереотипите за бежанците, като се опитва да създаде към тях отношение на приемане и толерантност. Стоянова разяснява, че през последните години, особено след 2013 г., с навлизането на по-големите бежански групи, от организацията работят с пиари за обективно отразяване в медиите на предизвикателствата, които носи миграцията, както и за публичния образ на самите бежанци, че това са напълно нормални хора с нормални, човешки стремежи и желания и не бива да бъдат възприемани като заплаха.

Освен това се работи и на ниво институции, т.е. представители на БЧК работят в различни работни групи като Комитета за наблюдение на фонда “Убежище, миграция, интеграция”, координационните срещи, които Агенцията за бежанците организира. БЧК участва и на международно ниво - Стоянова вече втори мандат е председател на платформата на европейските национални дружества, които работят с бежанци и мигранти.
Поддържат се контакти с колегите им от турския полумесец и с организациите в другите държави.

БЧК окуражава и т.нар. академична инициатива и тази година е факт, че Софийският университет е одобрил и пусна програма за магистърска степен “Социална работа с бежанци”, т.е. вече хора, които искат да се занимават и да имат подходящото образование, вече могат да го правят. Освен това националните дружества на червения кръст по целия свят имат система през международния Червен кръст за издирвания на хора, които поради военни конфликти или природни бедствия, са се разделили с близките си и ги търсят.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40