Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Капанците в Садина - запазени потомци на прабългарите

3
Баби от с. Садина
Снимка: Катя Василева

Капанците са колоритна етнографска група, населяваща 16 села в Търговищка, Разградска и Русенска област. За тях през 40-те години на XX век етнографът проф. Иван Коев изказва хипотезата, че са компактно запазени потомци на прабългарите. Той обстойно изследва капанските шевица, говор, обичай и самобитност, запазени и досега в автентичен вид в село Садина. Открай време местните живеят затворено. Наричат ги още „бучекчии“ или хора с ножове. От незапомнени времена се знае, че всеки садинчанин носи на пояса си нож. 


И днес капанците там с гордост се наричат българи. Пазят и почитат обичаите, свързани с капанската сватба, предшествана от годежа, благата ракия, кичения кравай, олелията с големите огньове, лазаруването и обичаите по Тодоров ден. Заедно с това и традиционната капанска кухня с баницата, наричана плакета, гьозлемите, пилцетата и раките /сухи чушки, пълнени с ориз и булгур/.

Село Садина се намира на 18 километра от град Попово. Разположено е в котловина, обградено от възвишения - Краище, Ак баир и Стойчов баир. През селото минава река Малки Лом, разказа пред Радио София учителката Руска Цонева, която вече е член на пенсионерския клуб "Капанка". С нескрита тъга тя сподели, че преди години в селото е имало три училища, но днес населението е намаляло значително.

СнимкаКметът на Садина Хриска Тодорова с гордост отбеляза, че "няма равна на Садина и селото е на първо място по брой загинали за обединението на България", както и че капанци са известни с пословичното си трудолюбие. Въпреки консервативния дух и съхраняването на традиициите, селото не прави изключение от общата тенденция към обезлюдяване на малките населени места. Днес в него живеят около 930 души, а през 1930 година са били около 5000 души. Поминъкът е зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, билкопроизводство, пчеларство. Тодорова обърна внимание, че все повече намалява производството на садинския чесън, до голяма степен поради вноса на китайски чесън.
   

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда.  Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му,..

публикувано на 23.01.19 в 17:25
Пържени лилави картофи

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред..

публикувано на 23.01.19 в 16:53
Инициативата подкрепи и представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила (вдясно от микрофона)

В парламента беше открита 12-ата Седмица за предпазване от РМШ

В Народното събрание за 12-и път у нас беше открита Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Инициативата се провежда под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и цели повишаване на информираността на хората и уязвимите групи относно възможността за предпазване чрез съответните ваксини. В световен мащаб ракът..

публикувано на 23.01.19 в 15:49
Много от лечебните заведения са на ръба на капацитета си

София област е малко преди пика на грипната епидемия

В София област грип има навсякъде. Най-висока е заболеваемостта в Самоков, Елин Пелин, Сливница и Ихтиман. Това съобщи пред Радио София директорът на РЗИ София област д-р Александър Златанов. Противоемидемичните мерки, обявени в цялата област на 22 януари, остават в сила до края на седмицата. В Самоков някои ученици са в грипна ваканция още от..

публикувано на 23.01.19 в 15:29