Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Капанците в Садина - запазени потомци на прабългарите

Баби от с. Садина
Снимка: Катя Василева

Капанците са колоритна етнографска група, населяваща 16 села в Търговищка, Разградска и Русенска област. За тях през 40-те години на XX век етнографът проф. Иван Коев изказва хипотезата, че са компактно запазени потомци на прабългарите. Той обстойно изследва капанските шевица, говор, обичай и самобитност, запазени и досега в автентичен вид в село Садина. Открай време местните живеят затворено. Наричат ги още „бучекчии“ или хора с ножове. От незапомнени времена се знае, че всеки садинчанин носи на пояса си нож. 


И днес капанците там с гордост се наричат българи. Пазят и почитат обичаите, свързани с капанската сватба, предшествана от годежа, благата ракия, кичения кравай, олелията с големите огньове, лазаруването и обичаите по Тодоров ден. Заедно с това и традиционната капанска кухня с баницата, наричана плакета, гьозлемите, пилцетата и раките /сухи чушки, пълнени с ориз и булгур/.

Село Садина се намира на 18 километра от град Попово. Разположено е в котловина, обградено от възвишения - Краище, Ак баир и Стойчов баир. През селото минава река Малки Лом, разказа пред Радио София учителката Руска Цонева, която вече е член на пенсионерския клуб "Капанка". С нескрита тъга тя сподели, че преди години в селото е имало три училища, но днес населението е намаляло значително.

СнимкаКметът на Садина Хриска Тодорова с гордост отбеляза, че "няма равна на Садина и селото е на първо място по брой загинали за обединението на България", както и че капанци са известни с пословичното си трудолюбие. Въпреки консервативния дух и съхраняването на традиициите, селото не прави изключение от общата тенденция към обезлюдяване на малките населени места. Днес в него живеят около 930 души, а през 1930 година са били около 5000 души. Поминъкът е зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, билкопроизводство, пчеларство. Тодорова обърна внимание, че все повече намалява производството на садинския чесън, до голяма степен поради вноса на китайски чесън.
   

ВИЖТЕ ОЩЕ

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

„Защото сме хора“ "създава" приятели на възрастните хора

Над 350 възрастни хора от 14 населени места в България получават допълнителна грижа по домовете. Услугата е на нестопанската организация „Каритас“, която осигурява мобилни екипи от лекар и социални работници, които посещават възрастните хора по домовете и им помагат по различни начини от това да излекуват настинка до това да им измият мръсните съдове...

публикувано на 19.11.18 в 17:43

Чай с подправки или масала за любителите на източната екзотика

Един от най-големите производители на чай в света е Индия. Страната в момента е най-големият производител на зелен и черен чай в световен мащаб. Техният традиционен чай “масала” набира все по-голяма популярност в света. На много места се предлага като чай “лате” и хората го харесват много , разказа Павлета. Все повече столични заведения предлагат чай..

публикувано на 19.11.18 в 17:18

Два пъти по-често мият столичните улици през 2019-а

В Столичната община беше представен проект на план-сметка за дейностите по събиране, извозване и обезвреждане на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на територията за обществено ползване за 2019 година. Средствата за чистота през следващата година ще бъдат близо 206 милиона лв., като такса смет се запазва същата - за граждани..

публикувано на 19.11.18 в 16:50

Чистият въздух зависи от всеки от нас

"Чистият въздух зависи от всеки от нас" е една от кампаниите на Столичната община, която цели подобряване качеството на въздуха в София. Акцентът през лятото насърчаваше екологичното придвижване в градска среда. С лицето на певеца и актьор Орлин Павлов, от Столичната община се обърнаха към столичани, които активно шофират лични автомобили, призовавайки..

публикувано на 19.11.18 в 16:20