Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Капанците в Садина - запазени потомци на прабългарите

3
Баби от с. Садина
Снимка: Катя Василева

Капанците са колоритна етнографска група, населяваща 16 села в Търговищка, Разградска и Русенска област. За тях през 40-те години на XX век етнографът проф. Иван Коев изказва хипотезата, че са компактно запазени потомци на прабългарите. Той обстойно изследва капанските шевица, говор, обичай и самобитност, запазени и досега в автентичен вид в село Садина. Открай време местните живеят затворено. Наричат ги още „бучекчии“ или хора с ножове. От незапомнени времена се знае, че всеки садинчанин носи на пояса си нож. 


И днес капанците там с гордост се наричат българи. Пазят и почитат обичаите, свързани с капанската сватба, предшествана от годежа, благата ракия, кичения кравай, олелията с големите огньове, лазаруването и обичаите по Тодоров ден. Заедно с това и традиционната капанска кухня с баницата, наричана плакета, гьозлемите, пилцетата и раките /сухи чушки, пълнени с ориз и булгур/.

Село Садина се намира на 18 километра от град Попово. Разположено е в котловина, обградено от възвишения - Краище, Ак баир и Стойчов баир. През селото минава река Малки Лом, разказа пред Радио София учителката Руска Цонева, която вече е член на пенсионерския клуб "Капанка". С нескрита тъга тя сподели, че преди години в селото е имало три училища, но днес населението е намаляло значително.

СнимкаКметът на Садина Хриска Тодорова с гордост отбеляза, че "няма равна на Садина и селото е на първо място по брой загинали за обединението на България", както и че капанци са известни с пословичното си трудолюбие. Въпреки консервативния дух и съхраняването на традиициите, селото не прави изключение от общата тенденция към обезлюдяване на малките населени места. Днес в него живеят около 930 души, а през 1930 година са били около 5000 души. Поминъкът е зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, билкопроизводство, пчеларство. Тодорова обърна внимание, че все повече намалява производството на садинския чесън, до голяма степен поради вноса на китайски чесън.
   

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо няма лазарки в градовете

Обичаните пролетни празници ЛАЗАРОВДЕН и ЦВЕТНИЦА станаха тема за нашия "Радиолексикон". Децата от 29-а детска градина "Слънце" ни разказаха много за тях и дори обясниха защо няма лазарки в градовете. Както и кои имена също заслужават внимание в деня на цветята - като например Митко, което е досущ като Минзухар… Децата, оказа се, са виждали..

публикувано на 20.04.19 в 10:10

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52

Растения и дървета, емблематични за българската градина

В последния ден от работната седмица в „Радиоприемница“ беше цветно, в унисон с разцъфващата природа около нас и с настъпващия светъл християнски празник – Цветница. Покрай всички тези поводи решихме днес да ви разкажем за чудесата на природата, за причудливите форми на дърветата и лечебните свойства на растенията. Наш гост беше..

публикувано на 19.04.19 в 16:30