Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният женски клуб с амбиция да събере над 400 хил. лв от благотворителния базар

В седмицата, посветена на Коледните базари в Европа и у нас, обръщаме внимание и на благотворителността като част от Коледа. Един ежегоден базар, провеждащ се у нас, успява да изгради мост между търговската страна на нещата, социално отговорните каузи и доброто намерение на хора от различни народности. 60 държави ще представят културата и традициите си на ежегодния благотворителен базар на Международния женски клуб в София. Тази година събитието е на 2 декември от 09.00 до 19.00 часа в Интер Експо център.

Миналата година Международният женски клуб е подкрепил 24 проекта на български неправителствени организации, подпомагащи деца и възрастни хора от уязвимите групи, обясни Лили Кисьова - член на  Международния женски клуб. Преди 24 години започва да се провежда Благотворителният базар. На базара всяко едно посолство от 60 държави, които участват в Международния женски клуб, има свой щанд. Това, което се продава на тези щандове, е предимно храна. Вярвайте ми, че има посланици, които готвят на самия базар. Предметите, които всяка една държава смята за типично свои, са на много ниски цени, за да съберем повече пари.

През миналата година 24 проекта са били подкрепени със събраните от предходната година - 383 хил. лв. Тази година от Международния женски клуб искат да съберат над 400 хил. лв.  

В лицето на Международния женски клуб определено открихме точно тази енергия, която и ние носим. Сигурни сме, че инициативата тази година ще бъде дори по-успена, заяви Мартина Божанска - представител на хотел "Метропол" - най-голямата дарителска организация на благотворителния Коледен базар. Водещото, в реализирането на тези инициативи, е усещането, че помагаме, че сме социално активни и че тази енергия, после се връща към всички, които са участвали в подготовката и реализацията на събитието.

За получаване на помощ от Международния женски клуб се кандидатства като проектите, с които се участва трябва да бъдат издържани. Не може всяка година да кандидатстваш с един и същи проект, казва Кисьова. Помощта, която може да бъде получена, е в размер на 5 000 лв. Участието на организацията обаче не приключва с това. Женският клуб продължава да следи и контролира изпълнението на проекта, получил помощ от тях. Има пълна прозрачност както на парите, които се харчат, така и на проектите, които са с наше донорство, обясни Кисьова.
Новото тази година е, че ще бъде улеснен достъпът до залите. Освен това ще има и две сцени и много любими български изпълнители ще се включат в благотворителния базар.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13

Повече трамваи до "Хладилника" и "Бъкстон", "Обеля", "Надежда" и "Люлин"

От днес тръгва новата трамвайна линия №15 от ж.к. "Бъкстон", по ул. "Граф Игнатиев" до МС "Витоша". По линия 6 към "Надежда" и "Обеля" ще се движат модерни, нископодови и климатизирани трамваи. Трамвайна линия 8 към "Люлин" се подсилва и през целия ден ще минават на интервали от 10 минути, а и ще се движат до по-късно, напомнят от "Спаси..

публикувано на 07.05.24 в 11:56