Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пациенти със социално значими заболявания вече имат свой интернет портал

Лекари, институции и НПО ще предоставят информация за болните и тези, които се грижат за тях

Снимка: portalnapacienta.bg
Социално значимите заболявания могат да бъдат определени като болести на съвременния начин на живот. За съжаление често те са и генетично предопределени. Обхващат големи групи от хора в трудоспособна възраст, дори по-млади, лечението им е скъпо и, въпреки че са често срещани, за тях все още не се знае достатъчно.

Последствията са не само за самите пациенти, но и за цялото общество.

Нов интернет портал на пациента показва, че създателите му си поставят за своя мисия предоставянето на достоверна информация именно за хората, засегнати от такива – социално значими, болести.

Името и адресът му звучат точно така: Портал на пациента.бг. Инициатор за създаването му е Фондация „В помощ на здравето“.
Председателят на организацията Владимир Томов подчертава, че в портала се залага на достоверната, проверената информация, зад която стоят медицински професионалисти.

В момента са разработени следните области: кардиология (сърдечна недостатъчност, хипертония), диабет (метаболитен синдром, преддиабет, диабет тип 1 и тип 2), щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми), онкология (рак на дебелото черво, тумори на глава и шия, рак на женски органи), неврология (множествена склероза, паркинсон, епилепсия) и ревматология (болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, остеопороза).

Платформата е отворена система, в която непрекъснато ще се развиват нови теми, достижения в медицината, съвети към пациентите и близките им.

Създателите и авторите вече имат партньори и съмишленици, сред които са Световната здравна организация (СЗО) и НЗОК.

От началото на 2019 г. специалисти на касата ще подготвят специална информация за пътя на пациента за всяко едно социално заболяване – към кого трябва да се обърне човекът с диагноза, къде трябва да отиде, как се издават съответните протоколи и т.н.

От българския офис на СЗО също обещаха да предоставят полезна информация за Портала на пациента.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заработи нова социална кухня "Не хаби - дари"

Златните момичета от Националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова, откриха в двора на православен храм "Св. Св. Кирил и Методий" до Женския пазар, социална кухня "Не хаби - дари". Кухнята ще бъде отворена всеки ден от 12.00 до 14.00 ч. за всеки в нужда. Кампанията е насочена към социално слаби хора. Инициативата се..

публикувано на 17.12.18 в 17:49

3D шоу разказва за значението на водата върху фасадата на "Квадрат 500"

Светлинни триизмерни анимации, разказващи за водата, дивата природа и изпълнявани от държавата екологични каузи, ще се прожектират до 21 декември  върху фасадата на Националната галерия "Квадрат 500“. 3D шоуто може да се види всеки делничен ден от 18.30 до 19.30. В 60 минути се редуват две петминутни триизмерни анимации, изработени с пари от..

публикувано на 17.12.18 в 17:13

Педиатрията на Александровска болница получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат

Университетската болница "Александровска" получи нов дигитален детектор за рентгенов апарат, благодарение на миналогодишното издание на дарителската кампания "Българската Коледа". Апаратът е необходим на Клиниката по педиатрия, превърнала се в своеобразен център, към който се насочват усложнени или трудно диагностични случаи от цялата страна в областта..

публикувано на 17.12.18 в 16:55

66 818 минути музика - цяла година любов

Музиката винаги е била част от живота на всеки един от нас! За някои тя дори е като инструмент, без който не можеш да съществуваш.  В "Шоколад" ви срещаме точно с един такъв човек. Обикновен на пръв поглед, обичащ живота и най-хубавото нещо в него! Вдъхновението и силата, които получава от това, да се впуска в търсене на различната, странната,..

публикувано на 17.12.18 в 16:13

Подадената ръка променя смисъла на всеки празник

В най-светлите дни от годината всеки бърза да стигне до вкъщи и да бъде със своите близки. Има обаче едни хора, които не очакват никого. Нито в делник, нито в празник. Защото те живеят сами..., оставени от семейството, без приятели и без хора, на които да разчитат. Това са възрастните хора в селата на България. Онези, забравените ... от почти всички...

публикувано на 17.12.18 в 16:06