Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Имотите продължават да поскъпват, защото има търсене

Снимка: БГНЕС
През последните четири години търсенето на недвижими имоти се е увеличило като купувачите предпочитат двустайни или тристайни апартаменти. Най-много имоти са закупени в сгради от нов тип строителство, като след тях се нареждат панелните блокове. Хората най-често избират жилище като се съобразяват с неговото местоположение, вътрешно разположение и дали притежава собствено паркомясто.

От 2014 година насам цените на имотите в новопостроени сгради са скочили, а жилищата в панелни блокове са запазили по-ниските си цени. Като най-сериозен проблем гражданите са посочили липсата на достатъчно паркоместа около жилищните им сгради. Най-предпочитаните квартали за закупуване на имот сред софиянците са “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”, като жилищата в центъра се нареждат на едно от последните места.

Въпреки предупрежденията на Европейската комисия и Европейската централна банка, че пазарът ще прегрее, през 2018 година наблюдаваме все по-балансиран и добър пазар. Цените на имотите са се увеличили с 11%, но не забравяйте, че и икономиката ни върви напред, коментира Младен Митов, представител на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас.

Според представените проучвания, “Витоша” е районът с най-много издадени разрешения за строителство, а квартал “Малинова долина” се разраства най-бързо.

Според Георги Шопов от Национална асоциация на строителните предприемачи, най-големите проблеми в столицата, свързани с недвижими имоти, са дисбалансът между търсене и предлагане, наличието на частни имоти под улиците и ниските данъци на сградите.

Гергана Благиева от дирекция “Жилищна политика” представи проект за нова жилищна стратегия на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В нея са заложени по-добро поддържане на жилищния фонд, по-достъпни жилища за уязвимите лица и изграждане на рамка на националната жилищна система.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Мъйнов: В малка България липсва усещане за единение, за братство

Руслан Мъйнов няма нужда от представяне. Името му е добре познато на българите вече 20 години. Актьор, певец и телевизионна звезда. Но зад всичко това се крие един истински достоен човек - честен, добър, възпитан и категорично извън рамката на звездния си статут. Пред Радио София Руслан разказа изключително увлекателно за пътя на едно момче от..

публикувано на 11.12.18 в 11:55

Еco Switch предлага алтернативи на пластмасата

Рециклирането и намаляването на използването на пластмаса, отдавна вече не е само въпрос на личен избор, а глобален. Все повече и повече хора, корпорации, организации и институции се обединяват в опити за разрешаването на този огромен проблем. Една от новите идеи в тази насока в България идва от платфомата Еco Switc h . Компанията ще се..

публикувано на 11.12.18 в 10:27

Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г.

Днес, когато отбелязваме Световния ден за правата на човека, бяха връчени наградите „Човек на годината“. Тази година Български хелзинкски комитет раздаде 8 приза в 6 категории и една подгласна награда. Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г. Те са сред осемте личности и организации със значим принос и активност в..

публикувано на 10.12.18 в 18:16

България като Родина зад граница

От началото на 2018 г. над 1300 чужденци са подали молба за международна закрила. През 2017 г. е имало спад в подадените молби, за разлика от 2016 г. и предходните години. В настоящия момент миграционната обстановка и в частност подадените молби за закрила, са малко. Сред потърсилите международна закрила има и непълнолетни. Хората са предимно от..

публикувано на 10.12.18 в 17:23
Владимир Пенев пръв от актьорите даде пример

Кръвният център на ВМА отбеляза 25-годишнината си с поредна акция кръводаряване

Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други. За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване..

публикувано на 10.12.18 в 16:41