Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Имотите продължават да поскъпват, защото има търсене

Снимка: БГНЕС
През последните четири години търсенето на недвижими имоти се е увеличило като купувачите предпочитат двустайни или тристайни апартаменти. Най-много имоти са закупени в сгради от нов тип строителство, като след тях се нареждат панелните блокове. Хората най-често избират жилище като се съобразяват с неговото местоположение, вътрешно разположение и дали притежава собствено паркомясто.

От 2014 година насам цените на имотите в новопостроени сгради са скочили, а жилищата в панелни блокове са запазили по-ниските си цени. Като най-сериозен проблем гражданите са посочили липсата на достатъчно паркоместа около жилищните им сгради. Най-предпочитаните квартали за закупуване на имот сред софиянците са “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”, като жилищата в центъра се нареждат на едно от последните места.

Въпреки предупрежденията на Европейската комисия и Европейската централна банка, че пазарът ще прегрее, през 2018 година наблюдаваме все по-балансиран и добър пазар. Цените на имотите са се увеличили с 11%, но не забравяйте, че и икономиката ни върви напред, коментира Младен Митов, представител на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас.

Според представените проучвания, “Витоша” е районът с най-много издадени разрешения за строителство, а квартал “Малинова долина” се разраства най-бързо.

Според Георги Шопов от Национална асоциация на строителните предприемачи, най-големите проблеми в столицата, свързани с недвижими имоти, са дисбалансът между търсене и предлагане, наличието на частни имоти под улиците и ниските данъци на сградите.

Гергана Благиева от дирекция “Жилищна политика” представи проект за нова жилищна стратегия на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В нея са заложени по-добро поддържане на жилищния фонд, по-достъпни жилища за уязвимите лица и изграждане на рамка на националната жилищна система.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20