Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кръвният център на ВМА отбеляза 25-годишнината си с поредна акция кръводаряване

Подрепа (и кръв) дадоха обичани актьори, мотористи, граждани

6
Владимир Пенев пръв от актьорите даде пример
Центърът по транфузионна хематология на ВМА отбеляза 25 години от създаването си с кръводарителска акция, подкрепена от едни от най-обичаните актьори на България, сред които Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев, Ернестина Шинова и други.

За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване се включиха и представители на най-голямата мото организация в страната “Sofia Riders“.

Това е една специална годишнина и Кръвният център е доказал своето важно място в здравния комплукс. Центърът по транфузионна хематология е Ахилесовата пета на Военномедицинската академия при критични условия. Идеята за създаването му е великолепна, защото една военна болница не може да съществува без собствени запаси от кръв. Затова, изразявам своята благодарност към хората, които са я осъществили преди 25 години, Снимкаотбеляза началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Близо два пъти са се увеличили безвъзмездните кръводарители в 25-годишната история на Центъра. Ако през 1994 г. са били 3547, след 2008 г. са надхвърлили 5000, а дотук през 2018 г. са дарили над 6000 души, отчете от своя страната полк. проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.

Позитивна тенденция е, че все повече млади хора даряват кръв безвъзмездно, допълни проф. Попов.

Страхотно е да можеш да помогнеш на някого, когото не познаваш, независимо какъв е и къде се намира – коментираха пред Радио София актьорът Веселин Анчев, Георги Боянов – член на “Sofia Riders“, както и старши сержант Антоанета Маркова, дарила кръв около 20 пъти.

Чуйте репортажа от ВМА.

Снимките са на Георги Нейков и ВМА.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16