Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сара-Нора Кръстева: На сцената трябва да даваш максимума от себе си

Сара-Нора Кръстева
Снимка: https://www.operasofia.bg

Изключително отдадена на балета, танцувала на почти всички континенти, и в същото време - невероятно земна и открита с хората. Такава е героинята в предаването ни "Кой-кой е" в навечерието на Рождество Христово. За примабалерината и художествен ръководител на националния ни балет Сара-Нора Кръстева, рождественските дни са време за семейството и приятелите, но и възможност да направиш празника на хората по-уютен и по-красив, с балет като "Лешникотрошачката" например. Затова и в празничния афиш на Софийската опера и балет "Лешникотрошачката" присъства цели седем пъти, а на 26 декември ще се играе и от 11:00, и от 17:00 часа.


Пред Радио София Сара-Нора Кръстева обясни, че известно време е съчетавала работата си на сцената с тази на ръководител, но в даден момент усеща, че административните й ангажименти са много и постепенно намалява изявите си, докато не разбира, че трябва да поеме само по единия път.

На сцената трябва да даваш максимума от себе си и всеки ден да си в залата. Аз такова време нямах, но слава на Бога в театъра има прекрасни балерини, така че не смятам, че публиката е ощетена от моята липса. Който ме помни, ще се радвам, но сега има невероятно поколение в театъра и съм щастлива с техните изяви.

Сара-Нора Кръстева завършва Националното училище за танцово изкуство през 1996 г. в класа на доц. Калина Богоева. Още като ученичка има успешни балетни изяви, които намират израз през 1995 г. в Наградата за балетни постижения и Наградата за най-перспективен млад изпълнител от Националния балетен конкурс „Анастас Петров”. През учебната 1995-1996 г. е удостоена със стипендия „Анастас Петров”. През същата година получава отличието за най-млад участник на Международния балетен конкурс в Осака, а през 1997 г. е финалист на Международния балетен конкурс в Москва. Веднага след дипломирането си, Сара-Нора Кръстева постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка. От 2003 г. е прима, а през 2009 година става най-младият директор на националния ни балет.

Какво дава званието "прима" на балерините? Как се постига съвършенството? И има ли неща, за които една балерина съжалява, чуйте в предаването "Кой кой е".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55