Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След първа награда в Лондон Марина Митева мечтае за нови клетки от стволови, изолирани от зъби

Всички органи са важни за баланса в организма, един ако се разстрои, може да рухне здравето, обяснява петокурсничката в софийския Медицински университет

Марина Митева пред постера с оцветени стволови клетки от зъби
Снимка: Личен архив
В края на 2018-а ви срещаме с едно младо момиче, бъдещ стоматолог, с интереси в науката.
В момента е пети курс в Медицинския университет в София, специалност Дентална медицина.

През отминаващата година (през юли) тя участва в престижния медицински конгрес International Association for Dental Research в Лондон и спечели първо място в своята категория.
Наградата (Robert Frank Award – Junior) носи името на основателя на CED (Central European Division) на IADR и цели отличаването на студенти с оригинални, иновативни идеи и висок принос в областта на научните изследвания в областта на денталната медицина.

Пред Радио София Марина Митева разказа, че от малка иска да се занимава с наука.
Вече около 2 години работи по изолиране на стволови клетки от зъби. С д-р Николай Ишкитиев на конгреса в ЛондонПрави го в екип с д-р Николай Ишкитиев в Предклиничния център на МУ-София.

Състезанието в Лондон е било по затворен регламент – само пред 3-членно жури, без публика. Първото място обаче изпраща Марина Митева на следващ международен форум – IADR Unilever Hatton Competition – Junior във Ванкувър, Канада, който ще се проведе в периода 19-22 юни 2019.

Там резултатите ще бъдат представени наново и пред публика.

Чуйте целия разговор с Марина Митева, за да разберете и същността и значението на нейната работа и презентация.
Успех, Марина, и във Ванкувър!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40