Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След първа награда в Лондон Марина Митева мечтае за нови клетки от стволови, изолирани от зъби

Всички органи са важни за баланса в организма, един ако се разстрои, може да рухне здравето, обяснява петокурсничката в софийския Медицински университет

Марина Митева пред постера с оцветени стволови клетки от зъби
Снимка: Личен архив
В края на 2018-а ви срещаме с едно младо момиче, бъдещ стоматолог, с интереси в науката.
В момента е пети курс в Медицинския университет в София, специалност Дентална медицина.

През отминаващата година (през юли) тя участва в престижния медицински конгрес International Association for Dental Research в Лондон и спечели първо място в своята категория.
Наградата (Robert Frank Award – Junior) носи името на основателя на CED (Central European Division) на IADR и цели отличаването на студенти с оригинални, иновативни идеи и висок принос в областта на научните изследвания в областта на денталната медицина.

Пред Радио София Марина Митева разказа, че от малка иска да се занимава с наука.
Вече около 2 години работи по изолиране на стволови клетки от зъби. С д-р Николай Ишкитиев на конгреса в ЛондонПрави го в екип с д-р Николай Ишкитиев в Предклиничния център на МУ-София.

Състезанието в Лондон е било по затворен регламент – само пред 3-членно жури, без публика. Първото място обаче изпраща Марина Митева на следващ международен форум – IADR Unilever Hatton Competition – Junior във Ванкувър, Канада, който ще се проведе в периода 19-22 юни 2019.

Там резултатите ще бъдат представени наново и пред публика.

Чуйте целия разговор с Марина Митева, за да разберете и същността и значението на нейната работа и презентация.
Успех, Марина, и във Ванкувър!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благовещение - едно от най-големите тайнства в християнството

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите църковни празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос...

публикувано на 25.03.19 в 08:16

Четирима наши алпинисти покориха връх Серо Торе

Четирима наши алпинисти покориха на един от най-сложните технически върхове - Серо Торе в Южните Анди. Той е с надморска височина малко над 3 хиляди метра, но представлява скална игла с вертикални стени от по над 1200 м. отвсякъде, казано с други думи - няма лесен път към върха.  Това е причината много малко хора в света да са успели да качат този..

публикувано на 24.03.19 в 10:05

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

Вършец - зеленият бисер на региона

Вършец - градът на здравето. С този слоган ни посреща малкото градче, което се намира в Западна Стара планина, на около 400 м. надморска височина. Курортният град Вършец е разположен по живописното течение на р. Ботуня, а Вършечката котловина е място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Местните казват, че най-голямото богатство на региона е..

публикувано на 23.03.19 в 10:15

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38