Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След първа награда в Лондон Марина Митева мечтае за нови клетки от стволови, изолирани от зъби

Всички органи са важни за баланса в организма, един ако се разстрои, може да рухне здравето, обяснява петокурсничката в софийския Медицински университет

Марина Митева пред постера с оцветени стволови клетки от зъби
Снимка: Личен архив
В края на 2018-а ви срещаме с едно младо момиче, бъдещ стоматолог, с интереси в науката.
В момента е пети курс в Медицинския университет в София, специалност Дентална медицина.

През отминаващата година (през юли) тя участва в престижния медицински конгрес International Association for Dental Research в Лондон и спечели първо място в своята категория.
Наградата (Robert Frank Award – Junior) носи името на основателя на CED (Central European Division) на IADR и цели отличаването на студенти с оригинални, иновативни идеи и висок принос в областта на научните изследвания в областта на денталната медицина.

Пред Радио София Марина Митева разказа, че от малка иска да се занимава с наука.
Вече около 2 години работи по изолиране на стволови клетки от зъби. С д-р Николай Ишкитиев на конгреса в ЛондонПрави го в екип с д-р Николай Ишкитиев в Предклиничния център на МУ-София.

Състезанието в Лондон е било по затворен регламент – само пред 3-членно жури, без публика. Първото място обаче изпраща Марина Митева на следващ международен форум – IADR Unilever Hatton Competition – Junior във Ванкувър, Канада, който ще се проведе в периода 19-22 юни 2019.

Там резултатите ще бъдат представени наново и пред публика.

Чуйте целия разговор с Марина Митева, за да разберете и същността и значението на нейната работа и презентация.
Успех, Марина, и във Ванкувър!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59
Кадри на действащи лица от песента и клипа, сниман в с. Железница

В песента „Одеяло“ Дичо, Стефето и Радо Владимиров пеят за топлина и за начало...

Дичо, Стефето от DMS и Радослав Владимиров възпяват любовта в най-новата им песен "Одеало". Въпреки, че идеята за „Одеяло“ първоначално се заражда в главите на Стефан и Радо (те пишат текста), Дичо също оставя трайна следа в песента, а за професионалното звучене както винаги е „виновен“ - Стойчо Иванов. Как се е зародила идеята за колаборацията?..

публикувано на 26.06.19 в 16:38

България като емигрантска страна

“Каритас” България организира форум „Миграцията, взаимодействие, развитие“, по време на който беше представен докладът „Българският миграционен парадокс - позитивна интеграция и негативен политически дискурс”. Миграционният контекст очертава профила на България като емигрантска страна както и по отношение на потоците, така и на обема на миграционния..

публикувано на 26.06.19 в 16:24

Иновативният проект „Избягай през познание“ триумфира в "Глобално училище"

Проект за по-ефективно образование с наименованието Escape through knowledge или „Избягай през познание“ спечели първо място в четвъртия ежегоден конкурс "Глобално училище". Зад идеята на иновативния проект стои Геновева Маркова - учител по философски дисциплини и английски език, ръководител на клуба по дебати в 1-о СУ “Пенчо П.Славейков“. "Всичко..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38