Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В периода на модернизиране на Големия адронен ускорител

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Снимка: wikipedia.org

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват сноповете частици.

Екипи от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания към БАН и Института по роботика към БАН представят страната ни в ЦЕРН. Заместник-директорът на Института по роботика проф. Роман Захариев представи пред Радио София по-подробно българското участие в проекта CMS - един от двата големи експеримента в ускорителя, и за работата, която предстои на българските екипи по време на прекъсването.

Българските специалисти, които поддържат електромагнитния калориметър в експеримента CMS, ще извършат подмяна на някои елементи. В процеса на работа са установени затъмняване на кристали или отлепване на лавинни фотодиоди от калориметъра, като в резултат на това се появяват "бели петна" в картината, която се получава от устройството.

Българското участие в Големия адронен ускорител има и редица практически ползи за страната ни. Повече от 10 години се провежда специален курс в ЦЕРН за учители по физика и учители-инженери и IT специалисти, които на място имат възможност да се докоснат до високата наука и изключителните постижения, подчерта проф. Захариев. Заедно с това има проекти, които се реализират с помощта на български заводи. Сред тях са специални мюонни камери, изработени в български завод от българска мед.

Засега не може да се каже със сигурност кога Големият андронен ускорител ще влезе отново в действие, но предстои активна работа най-малко две години, след което ще бъде направена оценка и може времето за извършване на ремонти да бъде удължено с още две до четири години.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен фестивал “Средновековен Търновград” - една истинска разходка във времето

От 28-ми до 30-ти юни 2019 г. на крепостта Царевец във Велико Търново ще се проведе петото издание на Международен фестивал “Средновековен Търновград”.     Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век, като истински мост във времето, ще пренесат посетителите в една..

публикувано на 27.06.19 в 12:14

Бен Брукс разказва „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“

В „Радиокафе“ днес говорихме за истинските истории за момчета и момичета, които следват мечтите си… Те се крият в книгата „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ на Бен Брукс. Това са невероятните истории на 100 известни – или не чак толкова – личности, които не са се страхували да правят това, което обичат, и да се борят за своите..

публикувано на 27.06.19 в 11:43

Благотворителен базар "събужда доброто" за подкрепа на каузи

След успешно провелите се два благотворителни базара през 2018 г., Фондация „Бъдеще за таланти” се завръща с ново, по-мащабно събитие, този път в Южния парк. На 6 юли на Голямата поляна в парка ще се проведе Базар на книгите и изкуствата #съБУДИдоброто (благотворителен кооператив) с начало в 9:00 ч. В събитието ще вземат участие няколко..

публикувано на 27.06.19 в 11:13
Мехелен

За честта на един град, създал реална многонационална общност

Представяме ви една градска история, която днес се дава за пример из цяла Европа, а дори и отвъд океана. Тя се е състояла в Белгия, но не е пряко свързана нито с европейските институции, нито с типичните белгийски "хубавини" като шоколада и вафлите. Свързана е с интеграцията на мигрантите - но не на хартия, не за да се отчете дейност, а наистина, с..

публикувано на 27.06.19 в 10:32

Протест заради отказ от реверсивното движение при Драгичево блокира Е79

Организиран протест на жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград ще блокира от 17.00 часа на 30 юни /неделя/ международния път Е79. Протестът е предизвикан от решението на Агенция "Пътна инфраструктура" за прекратяване на реверсивното движение в две ленти..

публикувано на 27.06.19 в 10:04

Накъде в София

ИЗЛОЖБИ В Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей "Димитър Димов в писма и спомени", посветена на 110-годишнината от рождението на писателя. Експозицията ще бъде открита в 11.00 ч. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от..

публикувано на 27.06.19 в 09:50

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59