Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приказка за водната кула в "Лозенец"

В "София - опознай непознатото" ви разказахме за една кула, като тези в приказките, със заключена  ринцеса на върха. Историята на нашата кула е почти толкова пленителна...


В софийския квартал „Лозенец“, скрита допреди няколко години в бръшлян, има една водонапорна кула, устояла на две световни войни. Построена през 1929 г., тя извършва своето първоначално предназначение някъде до годините на промяната и идването на демокрацията. Тогава сякаш времето спира, докато всеки отговорен за нейното съществуване се отрича от нея.

Години по-късно се появява сдружение ИМЕ - група творци, които имат за цел да облагородяват значими сгради и да ги превръщат в артистични центрове - което преоткрива водната кула в кв. "Лозенец". Така, със съвместни усилия и години борба, се ражда заряд с огромна енергия - фестивалът за съвременни изкуства в алтернативни пространства, а именно "Водна кула арт фест", включен в картата на значими културни събития в София, а и в Европа, където от малка локална инициатива, прераства в духовно средище на мнозина, както от града така и извън него.

Днес кулата е само символ на идеята за по-добър градски живот и социална ангажираност чрез изкуство. Сега е позната като новата галерия "+359" - място за изкуство, но без онзи дух, памет и свобода, заради които целия свят се събираше в тази малка кула, за да разкрие своята истинска същност.

Какво се случи всъщност? Ния Пушкарова ни припомня историята, за да разберем как цялата тази енергия е отнесена с лек полъх на вятъра...

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Лифт

Лифтовете на Витоша - история и настояще

В "София - опознай непознатото" тази седмица ви заведохме на Витоша. Там откриваме многобройни обекти, които с години оформят спомените на софиянци. Различни хижи, тайни пътечки, лифтове, писти и още много и всичко това в Природен парк "Витоша", който е първият парк на Балканския полуостров - създаден през 1934 г. На територия от 27 000 хектара се..

публикувано на 14.01.19 в 13:12

Спортисти на месец септември

Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бяха определени от журналистите за "Спортисти на месеца" за септември. След петобойците се наредиха европейската шампионка на скиф Десислава Георгиева, европейският шампион за мъже в супермото и мотокрос Майкъл Иванов, четвъртата на обръч от..

обновено на 22.10.18 в 10:20

Ремонт! Къде?

Знаете, че ремонтите винаги са свързани с много въпроси, дълго търсене и разпитване на приятели. За това е много хубаво когато някой ти даде правилната информация в точното време. Точно това ще се случи утре 29 септември в Бургас, където в един от големите строителни магазини ще се проведе парти, което ще ни даде отговор на въпроса - Как да..

публикувано на 28.09.18 в 15:00

Възстановено движение по бул. "България"

Днес движението по бул. "България" в участъка между бул. "Акад. Ив. Гешов" и бул. "Гоце Делчев"  е напълно възстановено. Вече е  положена маркировката по пътното платно в посока център, както и в платното по посока кв. "Бояна". Ремонтът на всяко пътно платно в участък от 1 км отне общо четири седмици. По време на строителните дейности беше заздравена..

публикувано на 10.09.18 в 10:11

Веска Георгиева - перфекционистът, воден от максимата „не може да не може“

Козирог с невинаги лесен характер. Перфекционист, воден от максимата „не може да не може“. Така началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева определя себе си пред микрофона на Радио София. Задачата на ръководената от нея структура е да подпомага и изпълнява контролните функции на кмета на Столичната община, на чието подчинение е, а гражданите..

публикувано на 28.05.18 в 14:52

Двустранните констативни протоколи при ПТП вече няма да се регистрират в КАТ

Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд. Наредбата е съвместна на КФН и министъра на вътрешните работи и урежда материята по..

публикувано на 14.02.17 в 17:40

Центърът на столицата ще бъде блокиран за концерта на Слави на 29.10.2016г

Почти всички звена на столичната полиция и служители от страната са ангажирани за охраната на предстоящия в събота концерт-митинг на Слави Трифонов. Целият конен взвод на столичната полиция ще охранява Борисовата градина. Ще бъдат изведени и всички служебни кучета. За проверки за евентуални взривни устройства ще бъдат ангажирани служители на..

публикувано на 27.10.16 в 17:05