Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд митовете за бежанците

Какво очакват бежанците и по какъв начин да спомогнем за тяхната интеграция. Как да срещнем бизнес нуждите на организациите с интересите на бежанците, така че да им осигурим подкрепа за икономически независим живот - това обсъждаме в поредното издание на "Родина зад граница", която представя истории на хора със закрила в България.

Изследване за тяхната заетост у нас в момента, както и мерките, които биха помогнали за повече бежанци, включени в трудовия пазар, коментира Анелия Димитрова - управител на “КАТРО България” - водеща австрийска консултантска група за управление и развитие на човешките ресурси.

Те не очакват от нас да им дадем наготово работа и също така да им подсигурим подслон, те очакват от нас да им осигурим условия, за да могат да развият своя потенциал. Това е първият мит, който искам да развенчая - бежанците не са хора, които не искат да работят и очакват да получат нещо наготово, казва Димитрова.

В анкетата са участвали 14 ключови заинтересовани страни и 15 работодатели в цялата страна. Голяма част от фирмите са в сферата на преработвателната промишленост. 13% от компаниите са посочили, че имат предишен опит със служители - бежанци, а 87% все още не са наемали такива.

От изследването става ясно, че сред причините работодателите да избягват бежанци като работна ръка, са недоброто владеене на български език, несигурност за продължителността на заетостта, липсата на документи за образование и квалификация, допълнителни правни и административни задължения, както и културни различия и предразсъдъци.

50% от бежанците са с начално и основно образование, 14% са със средно образование и много малък процент са с висше образование. Това са хора, които са дошли такъв образователен ценз, но това не означава, че нямат желание да се образоват и да се развиват, коментира Димитрова. Броят на бежанците, регистрирани в Кариерния център в “Каритас”  - София, през миналата година, е 241 души.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16