Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Захари Зарков: Здравословният живот предпазва и психиката

В България намаляват честите психични разстройства, мъжете посягат към алкохола, вместо да посетят психиатър

Д-р Захари Зарков
Снимка: Георги Нейков
14,5% от българите в някакъв етап от живота си са страдали от психични разстройства. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% - на разстройствата на настроението, а 4,7% - на злоупотребата и зависимостта от алкохол и наркотици.

Това обясни в Часът на здравето д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), цитирайки изследване (ЕПИБУЛ 2), проведено през 2017 г. и друго – 10 години по-рано (ЕПИБУЛ 1, 2003-2007 г.).

Общественото здраве разграничава чести и тежки психични разстройства.
Сред честите са тревожността, депресията, злоупотребата с вещества.
Тежки са тези, които изискват живот с болестта извън кризата (шизофрения, деменция, епилепсия).

Тревожността се изразява в страх, безпокойство и разстроен сън. Най-често те са реакции и последици от остър или хроничен стрес. По данни от 2017 г. 1,8% от тревожните разстройства са паническите, 4,4% са специфичните фобии, а посттравматичните (преживяване на животозастрашаващо събитие) са 2,8%.

За времето между двете проучвания се отчита намаляване честотата на честите психични разстройства. Докато те са реакция на стрес и средата може да влияе, тежките се приемат за константа – шизофренната и биполярната болест са между 1 и 2 процента.

Българинът иска да се слави като Крали Марко, здрав и твърд като кремък. Трудно признава, че психиката му боледува, коментира д-р Зарков. Може би това се отразява и на статистиката (3:1 е съотношението жени: мъже по отношение на психичните разстройства), както и на факта, че от честите увеличение се регистрира при употребата на алкохол.

Необходимо е да се прави разлика между усещането на тревожност или депресия с конкретна стресова причина и заболяването. Ако човек не е учил и се явява на изпит, е нормално да е притеснен. Ако любимият му отбор загуби мач и е потиснат от резултата, не значи, че е с диагноза депресия.

Трябва да имаш понижено настроение, липса на интерес от живота, повишена умора, песимизъм, дори мисли за самоубийство повече от 2 седмици, за да говорим за заболяване (депресия). Има и чисто соматични признаци, израз на заболяването. Затова и в повечето случаи хората търсят помощ от личния си лекар, при кардиолог, пулмолог, а не от психиатрите.

От НЦОЗА са провели онлайн обучение на лични лекари. В момента проектът има продължение със съдействието на СЗО и германски фонд. Д-р Зарков смята, че личните лекари биха могли да преценят кога да изпратят пациента при психиатър, но често нямат достатъчно време за работа с болния.

От всички хора с психични разстройства най-често лекарска помощ търсят хората с паническа атака, тъй като усещането е за получаване на инфаркт, обясни още д-р Зарков. Това е пристъп, който продължава от 2 до 20 минути, има начало и край. Симптомите са чувство на задушаване, болки в гърдите, световъртеж, страх от смърт и от загуба на контрол.

За тревожността ориентир дава Скалата на стреса, съставено от двамата американски учени Холмс и Рае (1967 г.). В нея са изброени различни стресови събития, които в различна степен могат да повишат риска от сериозно заболяване.

Сред събитията в скàлата са: развод, смърт, раздяла, травма или заболяване, уволнение от работа, голям дълг, а също и положителни промени като брак (създаване на семейство), бременност, започване на нова работа, отпуск, празнуване на Коледа.

Причините за честите психични разстройства са мултифакторни: реакция на стрес, генетична предразположеност, телесно заболяване, лоша социална подкрепа и др., обясни експертът. По думите му здравословният живот и доброто образование действат като превантивен фактор за здравето и на човешката психика.

Чуйте целия разговор с д-р Захари Зарков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34