Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50