Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо задръстване на Орлов мост заради катастрофа

Катастрофа между джип, лека кола и автобус на Градския транспорт затруднява движението на "Цариградско шосе" в София, предава БГНЕС. Инцидентът е станал в посока център, близо до Орлов мост. Джип Range Rover със софийска регистрация, лек автомобил Suzuki с..

публикувано на 19.11.24 в 13:38

Изкуството на икебана в изложбата "Приказки с цветя в музея"

От 29 ноември до 1 декември 2024 г. в Националния музей "Земята и хората" майстори на икебаната ще представят изложбата "Приказки с цветя в музея". Четирите специалистки по икебана - Гергана Герова-Сейши, Богдана Нейкова-Енко, Мария Колева-Йосуй и Гуна Драгийска-Сюитей  ще покажат цветни композиции в модерен стил икебана на школа Согецу...

публикувано на 19.11.24 в 12:27

Цигуларят Марио Хосен - посланик на Генуа и творчеството на Паганини

Марио Хосен отдавна е свързан с музиката на Николо Паганини – и като интерпретатор, и като изследовател. А вече и като официален посланик на неговата музика заедно със създадения от него Паганини ансамбъл. "Голяма част от световните композитори имат свои общества в различни точки на света – общества, които популяризират тяхното творчество..

публикувано на 19.11.24 в 11:09

В сезона на апетитните онлайн отстъпки: Винаги проверявайте търговеца, от който пазарувате

В периода на големите намаления преди Коледа, търговците са в надпревара за по-апетитни отстъпки и примамливи предложения. Потребителите обаче, не са застраховани към това да попаднат на некоректен онлайн търговец. Ако сме решили да направим покупка е добре да отделим време и да проверим кой предлага конкретната стока, съветва Соня Спасова от..

публикувано на 19.11.24 в 09:22

Слънчева есен във вторник, с температура в София около 11°

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София – около 11°. И в планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от югозапад, през деня ще..

публикувано на 19.11.24 в 07:35

"Форум", 18.11.24: Политиката не търпи вакуум

Коментатори във "Форум" тази седмица са адвокат Николай Хаджигенов и главният редактор на сайта kaldata.com Светлин Желев. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха в понеделник бяха: - Казусът с избор на председател на Народното събрание - Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет внася доклад за промяна на..

публикувано на 18.11.24 в 18:32
Яница Атанасова и Боян Бочев

Танцовият пърформанс "Шило", изграден върху екзистенциални въпроси, ще се играе в РЦСИ "Топлоцентрала"

Яница Атанасова е танцов артист, хореограф и преподавател в Нов Български университет, един от тези артисти, който смело представят своите спектакли на различни места в България. Тази седмица авторският й танцов пърформанс “Шило“ ще бъде представен в РЦСИ "Топлоцентрала“. Тя бе гост в предаването "Радиокафе“, за да разкаже повече...

публикувано на 18.11.24 в 17:24