Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на Гешов е една от болните ни теми, казва кметът на район "Средец"

Мария Ачкова: Всички очаквахме от ремонта на "Графа" много повече

Кметът на "Район Средец" на Столичната община Мария Ачкова даде специално интервю за Радио София по повод наболелите проблеми в "сърцето" на София, както и за извършеното през миналата година и какво предстои през 2019 г.

Г-жо Ачкова, какъв е приоритетът на районната администрация през 2019 г.?

Мария Ачкова: В голяма степен ремонтът на уличната мрежа, училищата и детските градини, се изпъляват като функция от капиталовата програма на Столичната община. В момента имаме проектна готовност за енергийна ефективност на две училища в района - 12-о СУ “Цар Иван Асен II” и 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. Проектите са поръчани и готови още от миналата година, но за съжаление не сме сключени в тазгодишната капиталова програма на Столичната община. Практиката е да се участва за финансиране в Националния доверителен еко фонд, но там също има доста чакащи. Проектът за 7-о училище беше много труден, тъй като сградата е паметник на културата и е една от емблематичните в София. На територията на района има една по-голяма детска градина - 18-та "Детски свят" в ж.к. "Яворов", която беше изцяло обновена и бяха премахнати азбестовите плочи. В 113-та детска градина "Преспа" е съвсем належащо да се ремонтира дворът, но и тя не е включена в капиталовата програма на Столичната община. Директорът на градината кандидатства по различни програми, за да може това да се случи. Нашият план за тази година е да направим ремонт на оградата, тъй като тя е в доста тежко състояние.

Със затоплянето на времето започнаха плановите ремонти на уличната мрежа в София. Кои улици и тротоари предстои да бъдат ремонтирани?

М.А.: Средствата се определят от Столичната община. Ние направихме нашите предложения въз основа на подадените жалби и състоянието на инфрастурктурата, наличието на детски и учебни заведения. За района са одобрени 200 000 лева за ремонт на улици и тротоари. Предложенията ни кои улици да бъдат ремонтирани са качени на сайта на район "Средец", за да могат хората да се запознаят.

Защо подземните контейнери за смет на ул. "Солунска" все още не работят?

М. А.: Контейнерите все още нямат удостоверние за въвеждане в експлоатация - АКТ 16. Преди около месец аз лично участвах в тестово пускане на контейнерите, за да видим дали работят подемните механизми. Нямам информация защо все още не са въведени в експлоатация. По ул. "Граф Игнатиев" е необходимо контейнерите да бъдат включени към уличната канализация, а доколкото знам това не е предвидено. За тази необходимост от район "Средец" алармирахме още преди започването на ремонтните дейности, когато проектантите представиха проекта. Видяхме, че има такъв пропуск и изпратихме писма и до главния архитект на София, и до възложителя на проекта - дирекция "Транспорт и транспортна инфраструктура". За съжаление, нямахме реакция по тези писма. Ремонтът започна без да е предвидено такова свързване към канализацията. В последствие се установи, че е необходимо и вече се прилага за останалите контейнери в ремонтираното трасе. Предполагам, че и за тези на ул. "Солунска" ще бъде необходимо подобно свързване.

Колко жалби са получени до момента от жителите и търговците заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев"?

М. А.: Ремонтът на "Графа" би трябвало да е един емблематичен ремонт, поради централното си място. Трябваше да покаже един натрупан опит, в трети период от управление на европейски програми. Трябваше да покаже едно добро ниво на изпълнение. За съжаление това което виждаме до момента от ремонта няма този ефект. Проектът се преправя в хода на изпълнение. Има неща, които са били обект на предпроектни проучвания, а се решават сега как точно да бъдат, като контейнерите и затварянето на така наречените английски дворове. Не беше ясен и точно графикът, по който се изпълнява този ремонт, имаше спиране на строителните процеси поради зимния сезон. Все пак, срокът е бил един от елементите, по който се оценява спечелилият. Всичко това води, както до неудобства у хората и търговците. Нашата роля, като районна администрация, е по-скоро съпътстваща. Ние не сме нито партньор по изпълнението на европейския проект, нито участник в строителния процес. Нашите задължения и възможности да се намесваме, произтичат от общите правомощия на районния кмет за изпълнение на мероприятия, които са в нашия район. На седмичните срещи винаги присъства районен представител. Жалбите на гражданите напоследък, основно са свързани с качеството на настилката и отводняването. Много жалби има и за "английските дворове", чрез които хората проветряват мазетата си. Оттам влиза и дневна светлина. Беше ни възложена задача да се свържем с всички представители на етажната собственост и да вземем от всеки един декларация дали иска да се запази, тъй като първоначанлният проект предвижда цялостно затваряне. По качеството на изпълнение, както и начина на организиране и възлагане на дейности по европейски проект трябва да се произнесат съотвените органи, които ще одитират целия процес. След като минат всички проверки ще видим каква част от средствата, които са вложени в този ремонт ще бъдат одобрени от Европейската комисия и каква част ще се наложи да останат за общинския бюджет. Определено очаквахме този ремонт с голямо нетърпение. Улицата и околно пространство се нуждаеха от години от ремонт. Всички очаквахме много повече, както от проектирането, така и от изпълнението на дейностите.

Предстои обсъждане на подробния устройствен план на Борисовата градина.

М. А.: Да, в следващите седмици предстои обсъждане на подробния устройствен план на Борисовата градина, който е бил възложен от направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община. Целта е цялостно да бъде определен статута на парка. Изготвянето на проекта е на финален етап и предстои обявяването му, за да могат хората да се запознаят с него. Заедно с Асоциацията на арбористите в България направихме информационна брошура, която информира за ползите от дърветата в града и как да се грижим за тях. Естествено, отпечатана е на рециклирана хартия. Ще я прилагаме към заявленията на хората, за да може да се спазват тези стандарти.

Район "Средец" е в сърцето на София. Мястото е наситено със стари сгради. Тук са едни от най-старите сгради в града. Една от най-нашумелите от тях в момента е къщата на Гешов.

М. А.: Къщата на Гешов напоследък е една много болна тема. Още първата година, когато поех кметските си задължения започнахме да пишем и да алармираме за състоянието й. До момента няма никакво подобрение на състоянието на сградата. Положителното е, че по време на строежа на метрото, на бул. "Патриарх Евтимий", по наша молба, от "Метрополитен" и изпълнителя направиха допълнително обезопасяване на преминаването покрай сградата, за да се предпази от евентуално разрушение. След като не получавахме отговор на нито едно от писмата ни към направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община, стана ясно, че те нямат практика да отговарят на такива сигнали. Наложени са множество санкции, които се обжалват от собствениците. В момента заради безстопанственост е изпратен сигнал до прокуратурата. За тази къща знаем, че има проект за изграждане на хотел, но дали е получил финално одобрение от Института за паметници на културата, още не сме получили информация. Ние, от райнната администрация, сме направили всичко, което е необходимо.

Отново в район "Средец" предстои евентуалното строителство на осем етажна офис-сграда, на ул. "Кузман Шапкарев", до Народния театър

М. А.: Там в момента сме в процедура за промяна и изработване на работен устройствен план. На мястото на една сграда, която е с отпаднал статут на паметник на културата, предстои да бъде изградена осем етажна офис-сграда. В момента хората подават жалби и възражения. Имаме постъпили доста такива от съседните на въпросната сграда терени, включително от Министерството на отбраната и Министерството на транспорта. Нашето становище е, че всички проекти, които се изпълняват в градския център, трябва да бъдат съобразени с това, че се намират на територията на архитектурен резерват и са елемент от групов паметник. Околните сгради имат защита като паметници на културата. Една такава сграда трябва да кореспондира с околните сгради. Процедурата не е приключила, на базата на възраженията трябва да се види дали ще се даде одобрение.

Друга емблематична сграда в район "Средец" е тази на бившия Нотариат

М. А.: Сградата е държавна собственост и беше предоставена на Министерството на правосъдието, а оттам на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Те са възложили проект за пълна реставрация на сградата. Предстои в кратки срокове да започне изпълнението му. В момента се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител. Сградата ще остане административна на Комисията за отнемане на незаконно продобито имущество.

В районната администрация сте предприели кампания за напомняне на собствениците на домашни любимци да ги регистрират

М. А.: Това не е точно кампания, това е задължение на собствениците на домашни любимци. Това показва отговорността на стопаните към техните любимци. Ние подготвихме брошури, с които целим повишаване на вниманието на собствениците. Първите брошури издадохме преди две години и оттогава, при финансова възможност, ги отпечатваме отново. В момента го съчетаваме с кампанията за плащане на местни данъци и такси. Бавно се повишава броят на регистрираните домашни любимци, за 2018 г. те са 75.

(Бел. авт.) За първата година след чипиране на кучето, собственикът е освобен от такса. Такса не се плаща и ако кучето е кастрирано.

В централната градска част липсва място за детски площадки. И все пак, предвиждате ли през тази година, ремонт и строителство на такива?

М. А.: През тази година предвиждаме да бъдат обновени пет детски площадки, което става по решение на Столичния общински съвет. Изготвили сме проекти, които са подадени в дирекция "Зелени системи" на Столичната община. Така, на практика, всички градинки и площадки в така наречената Трета извънградска част, които не са в централната част на района, ще бъдат с подменени съоръжения и настилки. Става въпрос за тези, които не са паметници на културата, защото повечето градинки в района са паметници на културата. Повечето площадки са в ж.к. "Яворов", в междублокови пространства. Има и една на ул. "Иван Асен II", градинката при пл. "Португалия" Това е сърцето на този квартал. Ако има възможност ще ремонтираме и довеждащите алеи. Проблемът с градинките в центъра е, че те са паметници на културата. Затова всеки проект, дори само за обновяване, се преглежда и от ИПК. Имаше вълнения от хората дали ще остане градинката при църквата "Св. Седмочисленици" и дали след ремонта няма да е по-малка. Градинката остава, но е нормално в централната градска част пространствата за игра да са по-малко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55