Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов (Олег в „Зелената книга“): Нужен е кураж да промениш човешките сърца

Какво остана извън общественото внимание - в последното интервю на актьора пред Катя Василева, часове преди да отлети обратно за Сан Диего

Ново национално чувство на гордост, вълнение и оптимизъм завладя страната ни след качването на Димитър Маринов на сцената на „Dolby Theater“ с българския флаг, като част от екипа на „Зелената книга“, отличен с „Оскар“ за най-добър филм, поддържаща роля и най-добър адаптиран сценарий. 

Кинотворбата е едно от забележителните постижения на 2018 г. - след премиерата и наградата на публиката в Торонто, има в актива си над 40 награди и повече от 80 номинации, включително и в пет Оскарови категории, от които печели три.

Седмица след церемонията по връчването на „Оскарите“, Димитър Маринов беше специален гост на 23-ия София Филм Фест, за да се срещне с българската публика. Нямаше българин, който да не иска да го поздрави за успеха или поне да се докосне до него. 

Силата на очарованието нарасна, когато стана ясно колко земен, емоционален, искрен и позитивен е Димитър Маринов. Медиите се надпреварваха за лични срещи с българската звезда в Холивуд. Не по-малък беше и интересът на институциите. Какво остана извън общественото внимание, кой е Димитър Маринов извън сцената и „Оскарите“ и какво го доведе обратно в България - отговорите потърсихме в предаването „Кой кой е“.

Повечето от въпросите към мен бяха за славата и успеха. Но никой не ме попита какво иска Димитър Маринов и защо се върна. Дойдох, защото ми липсва България, липсват ми приятелите, атмосферата и надеждата, с която се работи тук. Също така, исках да дойда, за да дам на колегите си смелост и кураж, че може, че става, че нещата се случват и са постижими за всеки," каза Димитър Маринов.  

"Съжалявам, че нямах възможност да отделя достатъчно време на студентите и да поработя с тях, както и да се видя с хората по улицата. Тези лични контакти за мен са много по-важни, за да мога да покажа, че Димитър Маринов не е онзи от сцената с "Оскара", холивудският актьор, и че не е по-различен от всеки един в нашите театри, кино и телевизия.

Но и имаше и едно друго чувство от страна на институциите, които вероятно се почувстваха по някакъв начин застрашени, че ще им бръкна в супата с моята лъжица и ще им разбъркам нещата. Но не е така. Аз съм просто още едно мнение, друга гледна точка. И като актьори навремето ние дори бяхме насърчавани от проф. Крикор Азарян да опитваме и пробваме различни супи в нашата индустрия. И в САЩ това е много силно развито, а тук дори още го няма като начин на мислене“.

Още с влизането си в кинозалата, преди представянето на „Зелената книга пред българската публика, Димитър Маринов беше видимо много развълнуван и с насълзени от емоция очи, искрен и трогателен като дете. Попитах го за какво си е мислел, докато върви по стълбите към сцената.

„Усещането в кино „Люмиер“ беше значително по-силно и истинско, отколкото на „Оскарите," отговори той. 

„В кино „Люмиер“ ми дадоха сцената и ме чакаха да изляза там. При „Оскарите“ не беше така. Признанието и любовта, с които публиката очакваше аз да сляза по стълбите, да се появя и да ме видят на живо, да ми стиснат по-късно ръката и да ме прегърнат - това ме накара да се почувствам толкова изпълнен и щастлив. Както знаеш, аз не можах да се сдържа и се разплаках съвсем откровено, мислейки си дали наистина я заслужавам цялата тази любов. Откровено да ти кажа, това как истинските обикновени хора преживяха всичко заедно с мен, е спомен, който никога няма да изчезне от съзнанието и сърцето ми.“

Целия разговор с Димитър Маринов за пътя му до „Зелената книга“, важните приятелства в живота, мястото на театъра и цигулката в неговия ден, както и онова, което ще разказва на близките и 5-годишния си малък син за България след това завръщане в родината - чуйте в записа на предаването „Кой кой е“ в звуковия файл.


Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

14-о издание на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50